SKITOPISI

  1. Nalazite se ovdje:  
  2. Naslovnica

Austrijsko - dalmatinska večer u restoranu novog splitskog hotela Akademis-Fit Split

Detalji
Foto reportaže
23 Svi 2025
Hitova: 77

Sinoć se u novom restoranu novog splitskog hotela Akademis-Fit Split održala promotivna austrijsko - dalmatinska večera u čijem su osmišljavanju i pripremi sudjelovali učenici i nastavnici Turističko-ugostiteljske škole Split i  Tourismus Schulen iz Semmering, Austria  ...

Opširnije: Austrijsko - dalmatinska večer u restoranu novog splitskog hotela Akademis-Fit Split

Vinski podrum 2025. se ponovo vratio u Dioklecijanove podrume

Detalji
Foto reportaže
21 Svi 2025
Hitova: 146

11. vinski festival Slobvodne Dalmacije Vinski podrum 2025. napokon se vratio u Dioklecijanove podrume gdje i pripada. Održao se prošli vikend 16.-17.05.2025. Uz brojne izlagače čiji su se proizvodi mogli kušati, kao i uvijek posebno zanimljive su bile vinske radionice ...

Opširnije: Vinski podrum 2025. se ponovo vratio u Dioklecijanove podrume

Faros na tanjuru - grčka hrana na otoku Hvaru - Φάρος σε ένα πιάτο

Detalji
Foto reportaže
17 Svi 2025
Hitova: 252

U Arheološkom muzeju u Splitu u petak 16. svibnja 2025.g. predstavljena je posebna knjiga Faros na tanjuru koju bi na novom grčkom nazvali Φάρος σε ένα πιάτο (Fáros se éna piáto), a na staro grčkom Φάρος ἐπὶ πίνακι (Pháros epì pínaki). Knjiga je posvećena starogrčkim običajima vezanim uz hranu na otoku Hvaru, a poseban dio je rekonstrukcija brojnih starogrčkih jela koja su se u to vrijeme pripravljala. Autorica knjige je dr.sc. Ivana Ožanić Roguljić iz Instituta za arheologiju Zagreb, a vrijedan doprinos su dali i koautori mr. sc. Vinko Tarbušković ravnatelj Javne ustanove Agencija za upravljanje Starogradskim poljem i dr. sc. Jelena Jovanović viša kustosica Grčko-helenističke zbirke Arheološkog muzeja u Splitu.

Opširnije: Faros na tanjuru - grčka hrana na otoku Hvaru - Φάρος σε ένα πιάτο

Taste of Vitality (Okus vitalnosti) - Mali Lošinj

Detalji
Gastronauti
04 Svi 2025
Hitova: 746

 

Lošinj, otok vitalnosti je već 140 godina prepoznat kao turistička i zdravstvena destinacija na koju se gosti dolaze regenerirati. Tome doprinosi više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće, 280 km pješačkih i biciklističkih staza, 200 vrsta ljekovitog bilja koje samoniklo raste, a danas i suvremene wellness oaze te ugostiteljska ponuda s lokalnim delacijama u funkciji vitalnosti. Miomirisno začinsko bilje, ribe, rakovi i školjke iz Lošinjskog akvatorija te otočna divljač i janjetina, u središtu su njihove gastronomske priče. Ugostiteljska ponuda s delicijama čije su recepture i postupci pripreme nadgledani od strane nutrcioniste, a  sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije, sastavni je dio brenda Lošinja kao otoka vitalnosti. Oznake Taste of Vitality, osvojilo je ukupno 60-ak delicija iz ponuda lošinjskih restorana.

Opširnije: Taste of Vitality (Okus vitalnosti) - Mali Lošinj

Biser mora 2025. - predavanje: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji – što je novo u godinu dana?

Detalji
Biser mora i Grand Gourmet
03 Travanj 2025
Hitova: 564

 

Umjetna inteligencija više nije samo eksperiment u kulinarstvu i gastronomiji – ona je postala sastavni dio kulinarskog svijeta, donoseći inovacije koje su u proteklih godinu dana preoblikovale način na koji kuhamo, jedemo i doživljavamo gastronomiju. Ubrzani napredak tehnologije otvara nova pitanja: mogu li algoritmi još više i intrigantnije pomoći u slaganju okusa? Može li AI postati vaš virtualni sous chef? Kako pametni sustavi pomažu restoranima u optimizaciji poslovanja i održivosti?  Što se novo dogodilo u primjeni umjetne inteligencije u kulinarstvu i gastronomiji pripremili su Darko Stipaničev, profesor s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu i Mirta Stipaničev, nutricionistica i voditeljica softverskih projekata tvrtke Versuni, Nizozemska.

Opširnije: Biser mora 2025. - predavanje: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji – što je novo u...

15 godina Gastroadventa u Splitu 2015. - 2024.g.

Detalji
Gastroadvent u Splitu
23 Prosinac 2024
Hitova: 431

Povodom 15 godina Gastroadventa u Splitu pripremili smo kratki film kojim ćemo se prisjetiti svih Gastroadvenata od 2015. - 2024.g. i mediteranskih namirnica kojima su bili posvećeni:

Opširnije: 15 godina Gastroadventa u Splitu 2015. - 2024.g.

Gastroadvent u Splitu 2024. - četvrta adventska svijeća

Detalji
Gastroadvent u Splitu
23 Prosinac 2024
Hitova: 540

Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Tema ovogodišnjeg Gastroadventa je bila višnja maraska. Danas je upaljena 4. svijeća Gastroadventa 2024. u restoranu Zrno soli ... 

Opširnije: Gastroadvent u Splitu 2024. - četvrta adventska svijeća

Humanitarna modna revija "Flamingo Christmas"

Detalji
Foto reportaže
20 Prosinac 2024
Hitova: 503

Jučer je u Splitu održana održana deseta humanitarna modna revija "Flamingo Christmas" reportera i modnog dizajnera Šime Kovačevića s motom: "Slavimo život, mojoj Valentini za rođendan”. Zadnje tri godine Šime je organizira u povodu rođendana svoje sestre Valentine, koja je preminula od posljedica karcinoma dojke, nakon gotovo pet godina borbe. Reviju su nosile amaterske manekenke i manekeni, prije svega članice Udruge „Caspera“ – žena liječenih od karcinoma, te članice Udruge za palijativnu skrb Split, uz poznate Splićane iz javnog, kulturnog, poslovnog i sportskog života. Pomoć u organizaciji revije pružili su prijatelji iz Talijanske škole mode i dizajna Callegari te frizerskog salona Ljiljana i domaćina iz kavane Central na splitskoj Pjaci.

Opširnije: Humanitarna modna revija "Flamingo Christmas"

Gastroadvent u Splitu 2024. - treća adventska svijeća

Detalji
Gastroadvent u Splitu
15 Prosinac 2024
Hitova: 563

Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Posebno mjesti zauzima adventski vijenac čije svijeće, tijekom četiri adventske nedjelje  pale novinari elektroničkih medija, tiskanih medija, radio i TV kuća. Danas je upaljena 3. svijeća Gastroadventa 2024. u restoranu Mokoš ... 

Opširnije: Gastroadvent u Splitu 2024. - treća adventska svijeća

Ugljični otisak dalmatinskog ručka

Detalji
Gastroadvent u Splitu
13 Prosinac 2024
Hitova: 604

Zamislite prizor dalmatinskog ručka – mirisi svježe pečene ribe, maslinovo ulje koje sjaji na povrću uzgojenom na kamenitim poljima, čaša vina iz lokalnog vinograda. Ovo nije samo uživanje u hrani; to je priča o povijesti, tradiciji i ljubavi prema zemlji. No, jeste li se ikad zapitali kakav je ugljični otisak tog ručka?

Opširnije: Ugljični otisak dalmatinskog ručka

Gastroadvent u Splitu 2024. - druga adventska svijeća

Detalji
Gastroadvent u Splitu
08 Prosinac 2024
Hitova: 487

Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Posebno mjesti zauzima adventski vijenac čije svijeće, tijekom četiri adventske nedjelje  pale novinari elektroničkih medija, tiskanih medija, radio i TV kuća. Danas je upaljena 2. svijeća Gastroadventa 2024. u restoranu hotela Park. Svijeću su upalili novinari radija, a osoblje restorana Park na čelu s chefom Tonči Puljićem je pripremilo poseban menu na temu višnje maraske.

Opširnije: Gastroadvent u Splitu 2024. - druga adventska svijeća

Stranica 1 od 14

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Izbornik

  • Naslovnica
  • Gastro priče
  • Gastro reportaže
  • Gastronauti
  • Gastroadvent u Splitu
  • Biser mora i Grand Gourmet
  • Škola brodskog kuhanja
  • Foto reportaže
  • Putopisi
  • FIJET putopisi
  • 5 do 12
  • Zašto Skitopisi

Prevođenje

hrbgcsdanlenfifrdeeliwhugaitmkplptroskslessv

Najčitanije

  • Eseji o kuhanju - Slane srdele i slani inčuni
  • Jadranske tune za japanske gurmane
  • Eseji o kuhanju - Bakalar III dio
  • Rogoznički gastronomski putopisi - Marina Frapa
  • Rogoznički gastronomski putopisi - Rogoznica
  • Ekologija - Feel it, don't kill it !
  • Šibenski brudet od bakalara na način tete Joze
  • Putopisi - Svjetionici Portugala
  • Putopisi: Krug Španjolskom - morski dio Hrvatskom Čigrom
  • Putopisi - Istanbul - 1. dio - Prvi susret s gradom

Posljednje objavljeni članci

  • Austrijsko - dalmatinska večer u restoranu novog splitskog hotela Akademis-Fit Split
  • Vinski podrum 2025. se ponovo vratio u Dioklecijanove podrume
  • Faros na tanjuru - grčka hrana na otoku Hvaru - Φάρος σε ένα πιάτο
  • Taste of Vitality (Okus vitalnosti) - Mali Lošinj
  • Biser mora 2025. - predavanje: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji – što je novo u godinu dana?

YouTube kanal Skitopisa

YouTube kanal Skitopisa sa svim kratkim filmovima.

Copyrights

Copyright © 2025 Skitopisi. Sva prava zadržana.
Joomla! je besplatni softver objavljen pod GNU Općom Javnom Licencom.