Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorani s ponudom adventskih jela uz promociju zdrave mediteranske prehrane i mediteranskog načina života. Ove je godine manifestacija bila pod geslom "Neka ocean diše" motiviranim 3. UN konferencijom iz Nice i Evropskim paktom o oceanima koje imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana. Danas je upaljena 4. svijeća ljubavi Gastroadventa u Splitu 2025. U adventskom ugođaju restorana Zrna soli svijeću ljubavi su upalili novinari TV postaja, a gastronomski tim Zrna soli pripremio je, kao i zadnjih 15 godina, vrhunsku gastronomsku ponudu u morskom stilu.
Slogan „Neka ocean diše“ preuzet je kao inspiracija misijama 3. UN-ove konferencije o oceanima u Nici te Europskog pakta o oceanima, čiji je cilj obnova zdravlja mora i oceana.
U središte ovogodišnjeg druženja stavljamo posidoniju, alge i plodove mora.
More nas hrani i nezamjenjiv je dio vrhunske gastronomije. Osim što je izvor hrane, more je i lijek. Tradicionalna prisutnost morskih plodova u mediteranskoj prehrani danas se nadopunjuje rastućim interesom za alge u modernoj gastronomiji. Morske biljke, sve prihvaćenije u kulinarstvu, često se nazivaju i hranom budućnosti.
Za ovaj projekt koristili smo najnovije znanstvene spoznaje iz medicine i nutricionizma, kao i umjetnu inteligenciju, koja na temelju dostupnih podataka daje predviđanja o budućnosti korištenja morskih resursa. Zahvaljujući znanosti i modernim tehnologijama, morem koje diše plovimo sigurno dalje.
Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima pripremljenima od poznatih i manje poznatih namirnica koje more daje. Suradnja s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu dodatno naglašava važnost znanstvenog pristupa održivom gospodarenju morem.
Podržali su ga:
- Turistička zajednica Grada Splita
- Splitsko-dalmatinska županija
- Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije
- Javna ustanova More i krš
- Sardina d.o.o . Postira
- Institut za oceonografiju i ribarstvo u Splitu
Zlatni partner manifestacije je Hrvatska udruga privatnih brodara koja okuplja brodare poniknule iz Jeseničkog krila, kolijevke hrvatske male brodarske tradicije, gdje se stoljećima njeguje život vezan uz more, plovidbu i vještinu upravljanja drvenim i čeličnim brodovima. Najstarija i najbrojnija nacionalna organizacija brodovlasnika okuplja više od 250 članova, čime predstavlja najglasniji i najvažniji oslonac hrvatskog obalnog brodarstva — sektora koji danas broji oko 450 brodova na Jadranu i nosi identitet pomorstva, ribarstva i kruzing turizma. Kao zlatni partner Gastroadventa ove će ih godine ugostiti sve četiri nedjelje, otvarajući važne teme za budućnost našeg mora i života uz njega — od odgovornog i pravilnog sidrenja, preko pametne i održive plovidbe, do sustava sigurnih luka koje čuvaju naše brodove, obalu i ekosustav. More je njihov dom, posao, baština i odgovornost — a njihov moto „Ploviti se mora“ danas nosi novo značenje: ploviti se mora, ali u skladu s morem koje treba čuvati.
Partneri manifestacije su:
Adriatic Queen – Zajedno s manifestacijom kroz sva četiri adventska okupljanja unositi će tradiciju, snagu mora i autentičan okus Mediterana.
Carlsberg Croatia – Donator napitaka Twist ISO i Somersby, uz naglasak na novi izotonični proizvod koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Ljekarne SDŽ – Podržavaju događanje gel-kremom Centella, nježnom formulom koja obnavlja, umiruje i hidratizira sve tipove kože.
Vinarija Enosophia – Moderna slavonska vinarija iz Feričanaca, prepoznata kao kuća Frankovke i nositelj suvremene vinske priče ukorijenjene u slavonskom terroiru, a na čevrtom Gastroadventu u Splitu vina je donirala vinarija Matuško.
Kako je bilo na paljenju četvrte svijeće u Splitu dočarati će vam, kao i svake godine, naša foto reportaža.
Po tradicinalnom običaju četvrta svijeća Gastroadventa u Splitu se pali u prostoru restorana Zrno soli u splitskoj ACI marini.

Na početku službenog dijela gost iznenađenja je bio mladi pjevač Mario Vrgoč nositelj Hajdukovog projekta Budi čovjek:
Olja Martinić, nutricionistica, autorica manifestacije Gastroadvent u Splitu:
U službenom dijelu programa sudjelovali su Alijana Vukšić, direktorica TZ Split.
U ime Hrvatska udruga privatnih brodara govorio je Denis Grubiša.
Autorica ovogodišnjeg vijenca je Katja Karmelić. Završila je Školu likovnih umjetnosti, te zlatarstvo u Splitu. Radi u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju kao radni instruktor u likovnoj radionici. U slobodno vrijeme bavi se izradom nakita od prirodnih materijala koje nalazi uz more - naplavine, morske spužve, razne školjke i ježince.
Domaćin današnjeg druženja Ivo Vrdoljak vlasni restorana Zrno soli.
Chef Branimir Prnjak predstavlja gastroadventski menu. Nakon završene Srednje škole Wallner, chef Branimir Prnjak dolazi u Zrno Soli 2017. godine, gdje ubrzo postaje nositelj kulinarske vizije restorana. Od ove godine nalazi se i na čelu inovacijskog laboratorija, osnovanog u suradnji sa splitskom tvrtkom InovaPro, predvodnikom zelene tehnologije. U okviru laboratorija razvijaju se prirodni ekstrakti koji danas nalaze primjenu u gastronomiji, a sutra u farmaciji i wellness industriji. Kao rezultat tog rada nastao je i oplemenjeni Panettone ZS 2025. Na Gastroadventu 2025. premijerno se otkrivaju novi koraci i iskoraci koji će biti zapaženi i na svjetskoj razini.
U ime grada Splita govorio je dogradonačelnik Ivo Bilić,
a skup je i blagoslovio fra. Martin Jaković, vikar Hrv. provincije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca.
Ivo Vrdoljak je od Gastroadventa proglašen ambasadorom promocije mediteranske kuhinje.
Na kraju su četvrtu adventsku svijeću ljubvavi upalili novinari TV postaja.
Cijelo događanje je bilo na Youtubu praćeno u živo, a snimka se može vidjeti na stranici:
Gastroadventski menu restorana Zrno soli:
Bruskete s srdelama, algama i ekstraktom od kamilice.
Profiteroli s paštetom od tune i paštetom od bakalara.
Korneti (finger food) s paštetom od tune i paštetom od bakalara.
Arancini s plavim rakom, rižotom od kozica i crnim rižotom.
Pečeni filei od srdela na podlogi od salate i algi.
Pinsa Romana s dalmatinskim punjenjem.
Gratinirane dagnje na način Zrna soli.
Bakalarski miks Zrna soli - njoke s bakalarom, caneloni s bakalarom, oslić ala bakalar i ravioli s dimljenom ribom.
Ražana način Zrna soli.
Izbor slastica Zrna soli ...
i njihov originalni panetone s esencijama mi9risnih trava.
Nekoliko slika iz ugođaja četvrtog Gastroadventa u Splitu ...
...
...
...
...