Prvo jesensko studijsko druženje Gastronauta održalo se početkom studenog uz suorganizaciju TZ Tisno, Općine Tisno, hotel restorana Borovnik, TZ općine Murter-Kornati, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka te restorani Boba, Fešta na Opatu i Krka Belvedere.
Gastronomske teme s kojima su se Gastronauti tijekom skupa upoznati su: Grahorice i more (chef Robert Marenjak, hotel Borovnik), Kornati na drugi način (chef Zoran Jajac - Bizon, restoran Fešta Žut), Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca - delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe (chef i vlasnik Vjeko Bašić, restoran Boba), Pivac i teletina pod pekom (restoran Krka).
Tisno povezuje kopno i otok Murter, idealna je baza za smještaj prilikom posjeta nacionalnim parkovima Kornati i Krka te parku prirode Vransko jezero i naravno, ugostiteljima iz okolice koji nose titulu Restauranta Croatica. Dugogodišnji član kluba Gastronaut, hoteljer, ugostitelj i vinar Dane Slamić, ove je godine nakon preuređenja pretvorio hotel Borovnik u hotel s četiri zvjezdice, a glavni chef restorana hotela postao je dugogodišnji Gastronaut Robert Marenjak, koji je već bio domaćin u hotelu Navigare u Novigradu. Tišnjansku, murtersku, kornatsku i gastronomiju kraja oko Krke prenosimo u tri slike:
- Tisno i Murter,
- Kornati,
- Krka,
Na redu su Kornati:
Današnji domaćin, TZ Murter - Kornati, Nacionalni park Kornati, Restoran Fešta na Opatu i brod Re di mare.
Prognoza nije bila obečavajuća, malo oblaka, malo kiše ...
puno juga ...
tako da su valovi zapljuskivali i komandni most.
nakon ulaska u Kornate kroz prolaz između Smokvice i otoka Kornat jugo je palo,
a i smjer je bio povoljnjiji, tako da je sva ljepota Kornata došla do izražaja.
89 otoka, otočića i hridi, 216 km2 površine,
uz 2700 sunčanih sati godišnje i 154 vedra dana Kornati su biser srednjeg Jadrana.
Kornati su i danas u privatnom vlasništvu, uglavnom Murterina i nešto manje Betinjana. U svakoj vali u kojoj se može sidriti malo je kurnatsko naselje.
Nekada su Murterini u svoje prekomorske posjede dolazili tradicionalnim betinskim gajetama ( koga zanima više povijest betinske gajete može pogledati i OVDJE). Dolazili su uglavnom zbog poljoprivrede (maslina, a nekad i grožđa), ovčarstva i ribarstva, a danas uglavnom zbog turizma. Na Kornatima je posebno razvijen robinzonski turizam, a ima i nekoliko desetaka posebnih restorana i konoba.
Nakon tri sata vožnje ispod utvrde Tureta iz vremena Bizanta (6. st.) za koju se pretpostavlja da je imala vojnu namjenu zaštite plovnih puteva,
crkvice Gospe od Tarca iz 12/13 stoljeća,
i na kraju kroz Proversu ...
približili smo se restoranu Fešta na otoku Žutu.
Tmurni dan se pretvorio u lijepi sunčani, kako je na Kornatima i uobičajeno.
Restoran Fešta poseban je restoran na posebnom mjestu.
Već na ulazu nas čeka instalacija na temu gajete,
a u restoranu poseban ugođaj.
Feštu su posjetili brojni slavni i manje slavni gosti,
privučeni prije svega posebnom atmosferom.
U okolini restorana je nekoliko stotina maslina od kojih se rade brojni proizvodi, uključujući i izvrsno maslinovo ulje.
Da bi to sve funkcioniralo treba i energija, pa su na svim krovovima sunčevi kolektori,
a u posebnoj prostoriji baterije akumulatora,
ali i agregati. Fešta ima svoju vodu koju dobiva desalinizacijom morske vode ...
koja je toliko vrijedna da se na svakom koraku upozorava na nužnost štednje vode.
Posljednja investicija je sanitarni čvor s pet zvjezdica vrijedan 2.000.000 kuna.
Prvi slijed u restoranu Fešta je bila hladna platanamaza i marinada: pašteta od sipe, lešo raža u jadranskim travama, jadransku lignju rezanu na kolutiče s grahoricama kuhanu u umaku od prošeka i kadulje, svježi mladi sir sa sušenim pomodorima i petrovcem (motarom), pašteta od jadranskih kozica, mlade zelene kornatske masline i namaz od maslina s drobljenim mendulama i mladim paškim sirom. Uz ova se jela izvrsno sljubio Opol PZ Svirče.
Kako je sve ovo opisao glavni kuhar Zoran jajac - Bizon, doajen murterske gastronomske scene:
kojeg su Gastronauti pažljivo slušal, prije nego su krenuli u degustaciju ovih izuzetnih jela.
U drugom slijedu je bio izvrstan rižot od janjetine ...
i domaći njoki od slanutka sa sipom i lignjom uz Pošip PZ Svirče.
Treći slijed je bio gulaš od hobotnice uz Plavac mali iz PZ Svirče ...
a za one koji ne vole ribu (a ima i takvih) u Fešti mogu pripremiti posebnu taljatelu of bifteka.
I na kraju desert plata s paradižotom, savijačom od mišancije i kozica, tortama od pistacija, kolačem od rogača i ušećerenim kornatskim višnjama.
Sve to možete i uobičajeno jesti u Fešti uz posebno maslinovo ulje čija je proizvodna cijena 150 kn o čemu Mudronja kaže:
Oko kompleksna su masline,
a svaki je detalj posebno osmišljen. Ovo je roštilj ...
a ovo vinski podrum na razini mora ...
za bijela vina. Fešta je sigurno mjesto na kojem bar jedan put u životu trebate doći i neće vam biti žao.