kornati 3

Prvo jesensko studijsko druženje Gastronauta održalo se početkom studenog  uz suorganizaciju TZ TisnoOpćine Tisnohotel restorana BorovnikTZ općine Murter-KornatiNacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka te restorani BobaFešta na Opatu i Krka Belvedere.

Gastronomske teme s kojima su se Gastronauti tijekom skupa upoznati su: Grahorice i more (chef Robert Marenjak, hotel Borovnik), Kornati na drugi način (chef Zoran Jajac - Bizon, restoran Fešta Žut), Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca - delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe (chef i vlasnik Vjeko Bašić, restoran Boba), Pivac i teletina pod pekom (restoran Krka).

Tisno povezuje kopno i otok Murter, idealna je baza za smještaj prilikom posjeta nacionalnim parkovima Kornati i Krka te parku prirode Vransko jezero i naravno, ugostiteljima iz okolice koji nose titulu Restauranta Croatica. Dugogodišnji član kluba Gastronaut, hoteljer, ugostitelj i vinar Dane Slamić, ove je godine nakon preuređenja pretvorio hotel Borovnik u hotel s četiri zvjezdice, a glavni chef restorana hotela postao je dugogodišnji Gastronaut Robert Marenjak, koji  je već bio domaćin u hotelu Navigare u Novigradu. Tišnjansku, murtersku, kornatsku i gastronomiju kraja oko Krke prenosimo u tri slike:

Na redu su Kornati:

brod
Današnji domaćin, TZ Murter - Kornati, Nacionalni park Kornati, Restoran Fešta na Opatu i brod Re di mare.

Gastronauti Kornati
Prognoza nije bila obečavajuća, malo oblaka, malo kiše ...

Gastronauti Kornati
puno juga ...

Gastronauti Kornati
tako da su valovi zapljuskivali i komandni most.

Gastronauti Kornati
nakon ulaska u Kornate kroz prolaz između Smokvice i otoka Kornat jugo je palo, 

Gastronauti Kornati
a i smjer je bio povoljnjiji, tako da je sva ljepota Kornata došla do izražaja. 

Gastronauti Kornati
89 otoka, otočića i hridi, 216 km2 površine, 

Gastronauti Kornati
uz 2700 sunčanih sati godišnje i 154 vedra dana Kornati su biser srednjeg Jadrana.

Gastronauti Kornati
Kornati su i danas u privatnom vlasništvu, uglavnom Murterina i nešto manje Betinjana. U svakoj vali u kojoj se može sidriti malo je kurnatsko naselje. 

Gastronauti Kornati
Nekada su Murterini u svoje prekomorske posjede dolazili tradicionalnim betinskim gajetama ( koga zanima više povijest betinske gajete može pogledati i OVDJE). Dolazili su uglavnom zbog poljoprivrede (maslina, a nekad i grožđa), ovčarstva i ribarstva, a danas uglavnom zbog turizma. Na Kornatima je posebno razvijen robinzonski turizam, a ima i nekoliko desetaka posebnih restorana i konoba.

Gastronauti Kornati
Nakon tri sata vožnje ispod utvrde Tureta iz vremena Bizanta (6. st.) za koju se pretpostavlja da je imala vojnu namjenu zaštite plovnih puteva,

Gastronauti Kornati
crkvice Gospe od Tarca iz 12/13 stoljeća,

Gastronauti Kornati
i na kraju kroz Proversu ...

Gastronauti Kornati
približili smo se restoranu Fešta na otoku Žutu.

Gastronauti Kornati
Tmurni dan se pretvorio u lijepi sunčani, kako je na Kornatima i uobičajeno.

Gastronauti Kornati
Restoran Fešta poseban je restoran na posebnom mjestu.

Gastronauti Kornati
Već na ulazu nas čeka instalacija na temu gajete,

Gastronauti Kornati
a u restoranu poseban ugođaj. 

Gastronauti Kornati
Feštu su posjetili brojni slavni i manje slavni gosti,

Gastronauti Kornati
privučeni prije svega posebnom atmosferom.

Gastronauti Kornati
U okolini restorana je nekoliko stotina maslina od kojih se rade brojni proizvodi, uključujući i izvrsno maslinovo ulje.

Gastronauti Kornati
Da bi to sve funkcioniralo treba i energija, pa su na svim krovovima sunčevi kolektori,

Gastronauti Kornati
a u posebnoj prostoriji baterije akumulatora,

Gastronauti Kornati
ali i agregati. Fešta ima svoju vodu koju dobiva desalinizacijom morske vode ...

Gastronauti Kornati
koja je toliko vrijedna da se na svakom koraku upozorava na nužnost štednje vode.

Gastronauti Kornati
Posljednja investicija je sanitarni čvor s pet zvjezdica vrijedan 2.000.000 kuna.

Gastronauti Kornati
Sve je počelo još davne 1975. godine kada prvu kuću na Žutu gradi Mirko Mudronja, a 1993.g. otvara prvi restoran. Danas restoran vrlo uspješno vodi sin Kreše Mudronja koji je u uvodu kazao:




Gastronauti Kornati
a o vinima PZ Svirče koja su služena uz hranu govorio je direktor Andrija Carić.

Gastronauti Kornati
Prvi slijed u restoranu Fešta je bila hladna platanamaza i marinada: pašteta od sipe, lešo raža u jadranskim travama, jadransku lignju rezanu na kolutiče s grahoricama kuhanu u umaku od prošeka i kadulje,   svježi mladi sir sa sušenim pomodorima i petrovcem (motarom), pašteta od jadranskih kozica, mlade zelene kornatske masline i namaz od maslina s drobljenim mendulama i mladim paškim sirom. Uz ova se jela izvrsno sljubio Opol PZ Svirče.

Kako je sve ovo opisao  glavni kuhar Zoran jajac - Bizon, doajen murterske gastronomske scene:



Gastronauti Kornati
kojeg su Gastronauti pažljivo slušal, prije nego su krenuli u degustaciju ovih izuzetnih jela.

Gastronauti Kornati
U drugom slijedu je bio izvrstan rižot od janjetine ...

Gastronauti Kornati
i domaći njoki od slanutka sa sipom i lignjom uz Pošip PZ Svirče.

Gastronauti Kornati
Treći slijed je bio gulaš od hobotnice uz Plavac mali iz PZ Svirče ...

Gastronauti Kornati
a za one koji ne vole ribu (a ima i takvih) u Fešti mogu pripremiti posebnu taljatelu of bifteka.

Gastronauti Kornati
I na kraju desert plata s paradižotom, savijačom od mišancije i kozica, tortama od pistacija, kolačem od rogača i ušećerenim kornatskim višnjama. 

Gastronauti Kornati
Sve to možete i uobičajeno jesti u Fešti uz posebno maslinovo ulje čija je proizvodna cijena 150 kn o čemu Mudronja kaže:



Gastronauti Kornati
Oko kompleksna su masline,

Gastronauti Kornati
a svaki je detalj posebno osmišljen. Ovo je roštilj ...

Gastronauti Kornati
a ovo vinski podrum na razini mora ...

Gastronauti Kornati
za bijela vina. Fešta je sigurno mjesto na kojem bar jedan put u životu trebate doći i neće vam biti žao.

I za kraj nekoliko pjesama Mirka Mudronje: