11. vinski festival Slobvodne Dalmacije Vinski podrum 2025. napokon se vratio u Dioklecijanove podrume gdje i pripada. Održao se prošli vikend 16.-17.05.2025. Uz brojne izlagače čiji su se proizvodi mogli kušati, kao i uvijek posebno zanimljive su bile vinske radionice kojima u ovoj kratkoj reportaži posvećujemo posebnu pažnju. Program radionica je bio nešto skromniji, ali odabir predavača i tema je kao i uvijek bio posebno zanimljiv.
Prvu radionicu je održao Kruno Filipović na temu Bijelo blago Dalmacije - Autohtone bijele dalmatinske sorte.
Filipovič je na zanimljiv način ispričao priču o odabranim bijelim dalmatinskim sortama: Bogdanuša Hvar Hills, Maraština (rukatac) Putniković, Kujundžuša Jerković Imotski, Grk Zure, Pošip Skaramuča, Ager Bogdanuša i Parč Plančić
Naravno sva su vina i degustirana, a o njima se i aktivno razgovaralo.
Sudionici radionice su posebno bili oduševljeni prostorom gdje je radionica održana.
neponovljivi Dioklecijanovi podrumi u kojima se prije nešto više od 1700 godina i čuvalo vino koje je pio Dioklecijan i njegova svita.
Druga je radionica bila posebno zanimljiva. Prof.dr.sc. Edi Maletić je održao radionicu na temu Hrvatska sorta majka chardonnaya - Velika djeca zavodljive Zagorke od francuskog princa do rajnskog rizlinga.
Ta hrvatska sorta koju zovu Casanova među lozama je Belina starohrvatska. Dokazano je da je roditelj više od 136 novijih h sorti sorti zajedno s Pinoom, od kojih je 16 poznatih, od Chardonnaya, sigurno jedne od najpoznatijih francuskih i svjetskih sorti, pa do Rajnskog rizlinga, najpoznatije njemačke sorte. Dokazano je da je od 400 potomaka u puno više slučaje Belina bila majka, a ne otac, pa se komentiralo da bi joj bolje pasao nadimak hrvatska Radodajka, nego li hrvatski Casanova.
Na radionici je kušana Belina starohrvatska vinarije Vitus. Pronađena je Pronadjena na brajdi rodne kuće Ljudevida Gaja, pa su obnovljeni vinogradi. Kušani su i njeni potomci: nekoliko Chardonnaya i Rajnskih rizlinga.
Treću je radionicu održao Ljubomir Poštenjak na temu Zlato iz Baranje - Vinska vertikala Mons Aureus.
Predstavljeni su: Pinor sivi 2021. punijeg tijela, Graševina 2020., Rose Syrah s malo većim ostatkom šećera, Kadarka inače mađarska sorta, Merlot 2021. dekantiran i svježi Cabernet iz 2018.
Zadnju radionicu je održao Kruno Filipović na temu Velika crna vina - Zašto ih zovemo velikima.
Kušano je 10 velikih crnih vina: Knebu Pinot crni iz Tomislavgrada iz 2022., Teran Motovun Tomaz, Plavac mali Mili Pelješac Eclat Vinilog 2017., Kupaža plavac mali 50%, dernekuša, 15% caberne sovignon i merlot Moderna Superbus, Dingač Skaramuća iz 2019., Babić Markus 2019 iz malo paljenih bačava, Syrah Plenković iz 2020. koji je dobio 100 bodova - nema prešanja samo otok, Maximus Hvars Hills Plavac mali 2018. selektori bobica, Corte Catarina Rubens Reserva Plavac mali 2016. i Matela Crljenak Kaštelanski Tradicija.
Nakon radionica u podrumima se nastavila i zabava uz dobro odbaranu muziku:
a da bi bilo lakše probati vina pobrinuli su se i izlagači suhomasnatih proizvoda:
s izvrsnim kobasicama, švarglama i pancetama. Jedan od hitova bila je i pašteta od pršuta pršutane Voštane.
Super je što se Vinski podrum vratio u Dioklecijanove podrume, tamo i pripada.