Rogoznica 2 1

Za prvo druženje Gastronauta u 2017.g. izabrana je Rogoznica - turističko mjesto šibenske rivijere u suorganizatori su bili Marina Frapa, restoran Atrium i TZ Rogoznice. Gastronomske teme s kojima su se tijekom boravka u Rogoznici Gastronauti upoznali, bile su:

  • japanske tehnike pripreme jadranskih namirnica,
  • autohtona jela Rogoznice i
  • tradicija ribarstva u Rogoznici.

U dvije foto reportaže prikazati ćemo što se u Rogoznici može vidjeti, ali dati kratki prikaz rogozničke gastronomske scene. Druga reportaža je o Rogoznici i njenoj okolici:

Rogoznica

Ribarsko - turistički brod koji zimi lovi ribe, a ljeti je u službi turizma i turističkog kočarenja.

Rogoznica

TZ Rogoznica nam je htjela dočarati kako to izgleda. Put je iz rogozničke luke preko Svetište Gospe od Kapelice ...

Rogoznica

vodio do otoka Smokvivca Vela, poznatog kao Todorićev otok. Formula je bila jednostavna, Todorić je kupio tvrtku koja je imala višegodišnju koncesiju na otok, pa je tako dobio i otok.

Rogoznica

Malo dalje je i slavni svjetionik Mulo, 

Rogoznica

na udaru svih vjetrova.

Rogoznica

Ispod svjetionika Mulo u more je položena i mreža. 

Rogoznica

Nakon pola sata kočarenja, ulov i nije bio poseban - nekoliko praznih puževa bačvaša i zvijezda ...

Ulov nakon pola sata kočarenja:

Rogoznica

te dubinskih rakova ...

Rogoznica

samo jedna mala grdobina

Rogoznica

zanimljiva zvijezda ...

Rogoznica

malo trlja, malih mola i lignjuna.

Rogoznica

Najbolje od svega je što je riba odmah očišćena ...

Rogoznica

i u dubokom ulju ispržena ...

Rogoznica

tako da je marenda bila izvrsna ...

Rogoznica

uz jednako dobra vina Zdjelarević.

Rogoznica

Drugi dio druženja bio je u restoranu Atrium, smještenom na putu od Rogoznice do Marine Frapa.

Rogoznica

Ispred restorana upravo je procvjetao ružmarin ...

Rogoznica

a u kuhinji je akipa restorana uz koordinaciju vlasnice i glavne kuharice Marije Pavić pripremala rogoznički ručak.

Svečanost je počella predstavljanjem domaćina Maria Pavića vlasnika restorana Atrium od koga je i počela ideja o ovom druženju Gastronauta u Rogoznici:

Počelo je s Maximo Brut, o kojem je sommelier Dragan Humski nadareno govorio:

Rogoznica

Kao prvo jelo poslužena pašteta od ugora sa kruhom od sipe uz Bogdanušu 2015. PZ Svirče.

Rogoznica

Ječam sa sušenim rajčicama, tikvicama i škampima uz Plavac 2015. PZ Svirče

Rogoznica

Duet tune i sabljarke sa rogozničkom mišancom uz Babić 2013. Zdjelarević

Rogoznica

I na kraju paradižot s kozjim mlijeko uz De gotho pinot crni 2012. Kutjevo.

Rogoznica

koji je izazvao posebno oduševljenje.

I na kraju zdravica nadahnutog sommelera Dragana Humskom:

i pjesma o grijehu Đorđa Mihajlovića iz Novog Sada: