Za prvo druženje Gastronauta u 2017.g. izabrana je Rogoznica - turističko mjesto šibenske rivijere u suorganizatori su bili Marina Frapa, restoran Atrium i TZ Rogoznice. Gastronomske teme s kojima su se tijekom boravka u Rogoznici Gastronauti upoznali, bile su:
- japanske tehnike pripreme jadranskih namirnica,
- autohtona jela Rogoznice i
- tradicija ribarstva u Rogoznici.
U dvije foto reportaže prikazati ćemo što se u Rogoznici može vidjeti, ali dati kratki prikaz rogozničke gastronomske scene. Druga reportaža je o Rogoznici i njenoj okolici:
Ribarsko - turistički brod koji zimi lovi ribe, a ljeti je u službi turizma i turističkog kočarenja.
TZ Rogoznica nam je htjela dočarati kako to izgleda. Put je iz rogozničke luke preko Svetište Gospe od Kapelice ...
vodio do otoka Smokvivca Vela, poznatog kao Todorićev otok. Formula je bila jednostavna, Todorić je kupio tvrtku koja je imala višegodišnju koncesiju na otok, pa je tako dobio i otok.
Malo dalje je i slavni svjetionik Mulo,
na udaru svih vjetrova.
Ispod svjetionika Mulo u more je položena i mreža.
Nakon pola sata kočarenja, ulov i nije bio poseban - nekoliko praznih puževa bačvaša i zvijezda ...
Ulov nakon pola sata kočarenja:
te dubinskih rakova ...
samo jedna mala grdobina
zanimljiva zvijezda ...
malo trlja, malih mola i lignjuna.
Najbolje od svega je što je riba odmah očišćena ...
i u dubokom ulju ispržena ...
tako da je marenda bila izvrsna ...
uz jednako dobra vina Zdjelarević.
Drugi dio druženja bio je u restoranu Atrium, smještenom na putu od Rogoznice do Marine Frapa.
Ispred restorana upravo je procvjetao ružmarin ...
a u kuhinji je akipa restorana uz koordinaciju vlasnice i glavne kuharice Marije Pavić pripremala rogoznički ručak.
Svečanost je počella predstavljanjem domaćina Maria Pavića vlasnika restorana Atrium od koga je i počela ideja o ovom druženju Gastronauta u Rogoznici:
Počelo je s Maximo Brut, o kojem je sommelier Dragan Humski nadareno govorio:
Kao prvo jelo poslužena pašteta od ugora sa kruhom od sipe uz Bogdanušu 2015. PZ Svirče.
Ječam sa sušenim rajčicama, tikvicama i škampima uz Plavac 2015. PZ Svirče
Duet tune i sabljarke sa rogozničkom mišancom uz Babić 2013. Zdjelarević
I na kraju paradižot s kozjim mlijeko uz De gotho pinot crni 2012. Kutjevo.
koji je izazvao posebno oduševljenje.
I na kraju zdravica nadahnutog sommelera Dragana Humskom:
i pjesma o grijehu Đorđa Mihajlovića iz Novog Sada: