Prvo jesensko studijsko druženje Gastronauta održalo se početkom studenog uz suorganizaciju TZ Tisno, Općine Tisno, hotel restorana Borovnik, TZ općine Murter-Kornati, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka te restorani Boba, Fešta na Opatu i Krka Belvedere.
Gastronomske teme s kojima su se Gastronauti tijekom skupa upoznati su: Grahorice i more (chef Robert Marenjak, hotel Borovnik), Kornati na drugi način (chef Zoran Jajac - Bizon, restoran Fešta Žut), Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca - delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe (chef i vlasnik Vjeko Bašić, restoran Boba), Pivac i teletina pod pekom (restoran Krka).
Tisno povezuje kopno i otok Murter, idealna je baza za smještaj prilikom posjeta nacionalnim parkovima Kornati i Krka te parku prirode Vransko jezero i naravno, ugostiteljima iz okolice koji nose titulu Restauranta Croatica. Dugogodišnji član kluba Gastronaut, hoteljer, ugostitelj i vinar Dane Slamić, ove je godine nakon preuređenja pretvorio hotel Borovnik u hotel s četiri zvjezdice, a glavni chef restorana hotela postao je dugogodišnji Gastronaut Robert Marenjak, koji je već bio domaćin u hotelu Navigare u Novigradu. Tišnjansku, murtersku, kornatsku i gastronomiju kraja oko Krke prenosimo u tri slike:
- Tisno i Murter,
- Kornati,
- Krka,
pa krenimo redom.
Sve je počelo u Jadrija Olive Garden na Jadriji uz izvrsne likere od masline i ruže,
nekoliko vrsta maslina,
...
i naravno izvrsno Gulinovo maslinovo ulje kojem je teško pronaći bilo koju zamjerku,
Druga stanica je bilo Tisno i hotel restorana Borovnik , idealno mijesto za razgledavanje otoka Murtera, te posjeti Nacionalnig parka Krka, Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Vransko jezero.
Šetnja Tisnom je bila u pratni direktora TZ Tisno Filip Henjak, koji je govorio i o zanimljivoj povijesti mjesta Tisno:
Večer se nastavila u restoranu hotela Borovik, gdje je Karin Mimica u ime kluba Gastronauti pozdravila domaćine,
Na početku se služio pjenušac Dane Slamača, o čemu je glavni vinski savjetnik vinarije Slamać kazao:
Pjenušac se posebno svidio Meri Šilović iz časopisa Maslina i Stanku Marinkoviću iz restorana Ribarska kućica u Bolu.
Robert Marenjak i njegova kolegica pripremili su poseban meni na temu Grahorice i more,
uz koja su se služila vina Slamić ...
i vina Sladić -posebno autohtone sorte šibenskog kraja Plavina i Lasina.
Večer u restoranu hotela Borovik je počela s Kremom od boba i inćuna uz vino Čačin san - kupažu lokalnih sorti 2017, Slamić.
Slijedili su Kapesanta na podlozi od orza uz Rose 2015. Slamić
File prokljanskog ciplja na posteljice od leće uz Plavinu 2015 Sladić
čime je posebno bio oduševljen chef Robert Marenjak.
Inovacija restorana hotela Borovik su i male morske spužvice stavljene na boce crnog vina da se vino ne bi cjedilo po boci.
Slijedeći zagrljaj grahorica i Jadrana je bio Brujet od jadranske lignje uz leću i orzo uz Lasinu 2015. Sladić,
a pratio ga je i Ragu od sipe i boba uz Babić 2013. Slamić,
i na kraju Kruške alla Borovnik uz Shiraz 2013 Slamić.
Novi dan i nova večer, ovaj put u restoranu Boba u Murteru,
uz domaćina, chefa i vlasnika Vjeku Bašića.
Boba ima i krušnu peć, pa se uz predjelo služio i izvrstan pizza kruh, a menu na temu Otočki dnevnik soli, vjetra i sunca je bio:
Izvrsni Namaz od slanih srdela uz Zdjelarevićevu Žlahtinu 2016.
Carpaccio od tune i ...
tartar od tune uz Zdjelarevićev Chardonnay iz 2016.
Slijedeće jelo su posebno pažljivo slagali kuhari Restorana Boba, a o čemu se radilo predstavio je Vjeko:
Trlja od kamena na saur uz Maraštinu premium, Sladić 2015.
Boba se iskazala i s Domaćim taglialonima s butargom od šampjera uz Pošip de lux 2015 PZ Svirče,
a ppsebnu je pažnju privuklo kuhanje na trinogama,
Kuhao se specijalitet ...
Brujet od tramakane pasovine uz Ivan Dolac 2010. PZ Svirče.
i na kraju Kolač od rogača uz Zdjelarevićev Muškat Brutal Reserva iz 2009.
te izbor sireva uz masline i domaće džemove.