Rogoznica 1

Za prvo druženje Gastronauta u 2017.g. izabrana je Rogoznica - turističko mjesto šibenske rivijere u suorganizatori su bili Marina Frapa, restoran Atrium i TZ Rogoznice. Gastronomske teme s kojima su se tijekom boravka u Rogoznici Gastronauti upoznali, bile su:

  • japanske tehnike pripreme jadranskih namirnica,
  • autohtona jela Rogoznice i
  • tradicija ribarstva u Rogoznici.

U dvije foto reportaže prikazati ćemo što se u Rogoznici može vidjeti, ali dati kratki prikaz rogozničke gastronomske scene. Prva reportaža je o domaćinu Marini Frapa.

Rogoznica

Druženje je počelo službenim otvaranjem na podiju ispred recepcije Marine Frapa, 

Rogoznica

a otvorili su ga gosp.Jure Mulo, izvršni direktor Marine, Karin Mimica, predsjednica udruge gastronauta i Mario Mladinić direktor TZ Rogoznica.

Dorodošlica izvršnog direktora Marine Frapa Jure Mulo: 

Pozdravna riječ direktora TZ Rogoznica Maria Mladinića

Rogoznica

O vinima koja će se degustirati tijekom druženja govorili su sommelier Dragan Humski o vinima iz Kutjeva ...

Rogoznica

Davor i Inja Zdjelarević o vinima Zdjelarević vino selekcija, a bila su prisutna i vina PZ Svirče sa Hvara i vinara Brzlica iz Erduta.

 

Rogoznica

Predstavnica Dukata Branka Šoštarić je prezentirala sireve Sirele i Galbanija ...

Rogoznica

koji su se i prvi degustirali, 

Rogoznica

a Marina Frapa je priredila i selekciju posebnih canape sendviča ...

Rogoznica

s paštetom od gusje jetre, jadranskim kozicama i hladnim ramsteakom na rukoli ...

Rogoznica

uz koje je izvrsno odgovarao Zdjelarevićev pjenušac Grasecco na bazi graševine.

Rogoznica

Druženje je počelo na pravi način,

Rogoznica

što nam je potvrdilo i veselo društvo.

Rogoznica 13

Posebnost Marine Frapa je i kavana Zmajeva špilja smještena na kraju glavnog mula za privez brodova ...

Rogoznica

na dubini od 12 metara. Oko špilje je prirodni morski akvarij što joj daje posebnu atmosferu.

Čarobna atmosfera Zmajeve špilje:

Rogoznica

I interjer je zanimljivo uređen ...

Rogoznica

tako da se gosti mogu potpuno opustiti.

Rogoznica

Zmajeva špilja je ime dobila po još jednoj posebnosti rogozničkog kraja koja se također nalazi nadomak Marine Frapa - jezeru Zmajevo oko, koje je posebno,

a po čemu objašnjava direktor TZ Rogoznice Mario Mladinić:

Rogoznica

Jezero je posebno, 

Rogoznica

a neki kažu i ljekovito, a zašto se zove Zmajevo oko objašnjava Mario Mladinić:

Rogoznica

Glavni dio Marine Frapa nalazi se na umjetnom otoku spojenom zanimljivim pješačkim mostovima s kopnom.

Rogoznica

Od ove godine novost je i Gentlemen Club koji uskoro otvara vrata, ali neki iz društva nisu izdržali da ne isprobaju novu pozornicu:

Rogoznica

Gastronomski dio večeri je počeo prezentacijom priprema i degustacijom jela u Sushi baru u kojem caruje kuhar Lorenzo Mariano Abbarda, specijaliziran za japansku kuhinju.

Rogoznica

Pred gostima je spremao prženo povrće, 

Rogoznica

a Alma Bremec iz Udruge šefova mediteranskih i europskih regija je potvrdila da je jelo bilo izvrsno.

Rogoznica

Slijedio je iz radionice istog kuhara izbrsni izbor sushia i sashimia s jadranskim namirnicama. Posebnost je bio sushi od crne riže s crvenim kavijarom. 

Rogoznica

a kao glavno jelo posluženi su janjeći kotleti u marinadi od ružmarina uz punjeni svinjski filet i razno pečeno povrće. Uz jela su se izvrsno složila vina iz Kutjeva , vina Zdjelarević vino selekcija, vina PZ Svirče sa Hvara i vina Brzlica iz Erduta.

I za kraj ljubavna poema Budimira Žižovića: