Za prvo druženje Gastronauta u 2017.g. izabrana je Rogoznica - turističko mjesto šibenske rivijere u suorganizatori su bili Marina Frapa, restoran Atrium i TZ Rogoznice. Gastronomske teme s kojima su se tijekom boravka u Rogoznici Gastronauti upoznali, bile su:
- japanske tehnike pripreme jadranskih namirnica,
- autohtona jela Rogoznice i
- tradicija ribarstva u Rogoznici.
U dvije foto reportaže prikazati ćemo što se u Rogoznici može vidjeti, ali dati kratki prikaz rogozničke gastronomske scene. Prva reportaža je o domaćinu Marini Frapa.
Druženje je počelo službenim otvaranjem na podiju ispred recepcije Marine Frapa,
a otvorili su ga gosp.Jure Mulo, izvršni direktor Marine, Karin Mimica, predsjednica udruge gastronauta i Mario Mladinić direktor TZ Rogoznica.
Dorodošlica izvršnog direktora Marine Frapa Jure Mulo:
Pozdravna riječ direktora TZ Rogoznica Maria Mladinića
O vinima koja će se degustirati tijekom druženja govorili su sommelier Dragan Humski o vinima iz Kutjeva ...
Davor i Inja Zdjelarević o vinima Zdjelarević vino selekcija, a bila su prisutna i vina PZ Svirče sa Hvara i vinara Brzlica iz Erduta.
Predstavnica Dukata Branka Šoštarić je prezentirala sireve Sirele i Galbanija ...
koji su se i prvi degustirali,
a Marina Frapa je priredila i selekciju posebnih canape sendviča ...
s paštetom od gusje jetre, jadranskim kozicama i hladnim ramsteakom na rukoli ...
uz koje je izvrsno odgovarao Zdjelarevićev pjenušac Grasecco na bazi graševine.
Druženje je počelo na pravi način,
što nam je potvrdilo i veselo društvo.
Posebnost Marine Frapa je i kavana Zmajeva špilja smještena na kraju glavnog mula za privez brodova ...
na dubini od 12 metara. Oko špilje je prirodni morski akvarij što joj daje posebnu atmosferu.
Čarobna atmosfera Zmajeve špilje:
I interjer je zanimljivo uređen ...
tako da se gosti mogu potpuno opustiti.
Zmajeva špilja je ime dobila po još jednoj posebnosti rogozničkog kraja koja se također nalazi nadomak Marine Frapa - jezeru Zmajevo oko, koje je posebno,
a po čemu objašnjava direktor TZ Rogoznice Mario Mladinić:
Jezero je posebno,
a neki kažu i ljekovito, a zašto se zove Zmajevo oko objašnjava Mario Mladinić:
Glavni dio Marine Frapa nalazi se na umjetnom otoku spojenom zanimljivim pješačkim mostovima s kopnom.
Od ove godine novost je i Gentlemen Club koji uskoro otvara vrata, ali neki iz društva nisu izdržali da ne isprobaju novu pozornicu:
Gastronomski dio večeri je počeo prezentacijom priprema i degustacijom jela u Sushi baru u kojem caruje kuhar Lorenzo Mariano Abbarda, specijaliziran za japansku kuhinju.
Pred gostima je spremao prženo povrće,
a Alma Bremec iz Udruge šefova mediteranskih i europskih regija je potvrdila da je jelo bilo izvrsno.
Slijedio je iz radionice istog kuhara izbrsni izbor sushia i sashimia s jadranskim namirnicama. Posebnost je bio sushi od crne riže s crvenim kavijarom.
a kao glavno jelo posluženi su janjeći kotleti u marinadi od ružmarina uz punjeni svinjski filet i razno pečeno povrće. Uz jela su se izvrsno složila o vina iz Kutjeva , vina Zdjelarević vino selekcija, vina PZ Svirče sa Hvara i vina Brzlica iz Erduta.
I za kraj ljubavna poema Budimira Žižovića: