Badnjak je. U Dalmaciji miriše bakalar. Na svim mjestima. U svim portunima. Pa evo jedan malo prerađeni recept bakalara na šibenski način ...
Badnjak je. U Dalmaciji miriše bakalar. Na svim mjestima. U svim portunima. I Dika Marjanović-Radica u svojoj kultnoj Dalmatinskoj kuhinji kaže: "Gotovo nema kuće u Dalmaciji u kojoj se na Badnjak ne širi miris bakalara".
Pa evo jedan od načina priprave toga dalmatinsko - norveškog specijatileta koji sam upravo prije pola sata pripremio na način kako ga je pripremala moje tete Joze, malo doradivši tradicionalni šibenski recept:
Bakalar na šibenski na način tete Joze
Sastojci:
- 0.5 kg suhog bakalara
- velika kapula
- 6 česna češnjaka
- pola stručka petrusimena
- 0.25 kg pelata
- 0.75 kg krumpira
- šaka maništre - najbolje penne rigate
- 2 dcl maslinovog ulja (po mogućnosti tribunjskog)
- 1 žlica meda
- malo kadulje (po mogućnosti s Kornata)
Sastojci:
- 0.5 kg suhog bakalara
- velika kapula
- 6 česna češnjaka
- pola stručka petrusimena
- 0.25 kg pelata
- 0.75 kg krumpira
- šaka maništre - najbolje penne rigate
- 2 dcl maslinovog ulja (po mogućnosti tribunjskog)
- 1 žlica meda
- malo kadulje (po mogućnosti s Kornata)
- sol, papar
Postupak je krajnje jednostavan:
1. Bakalar koji se najmanje 2 dana močio u vodi, skuhati u posoljenoj hladnoj vodi s dodatkom malo luka, češnjaka, papra u zrnu, lovorova lista (najmanje 1 sat). Sačuvati vodu od kuhanja.
2. Bakalar očistiti od kosti (ali nemojte baciti kožu kao što sve kuharice kažu, to je u brudetu najslađi dio bakalara).
Očišćeni prokuhani bakalar.
Nemojte baciti kožu, to je u brudetu najslađi dio.
3. Zažutii veliku kapulu na maslinovu ulju.
Zažutiti veliku kapulu.
4. Dodati bakalar i malo propirjati.
5. Dodati češnjak i petrusimen.
Dodati bakalar, češnjak i petrusimen.
6. Dodati pelate.
Dodati pome (pelate).
7. Dodati krumpir izrezan na ploške, te preliti vodom u kojoj se bakalar kuhao voda mora prekriti bakalar i krompir).
Dodati krompir i ...
preliti vodom u kojoj se bakalar kuhao.
8. Dodati manistru (penne rigate).
Dodati manistru (penne rigate).
9. Dodati veliku žlicu meda, malo kadulje, papra i soli po ukusu, 2 dcl. bijelog vina.
10. Pustiti da lagano kuha najmanje 1 - 1 1/2 sat.
Kuhati najmanje sat - sat i po na laganoj vatri.
Jesti kada se malo ohladi, a meni je još draže kada se potpuno ohladi. Od svih sastojaka manistra je najslađa.
Ugodan vam Badnjak.
Više o bakalaru u starom tekstu o balkalaru na MP.