Prvo jesensko studijsko druženje Gastronauta održalo se početkom studenog uz suorganizaciju TZ Tisno, Općine Tisno, hotel restorana Borovnik, TZ općine Murter-Kornati, Nacionalni park Kornati i Nacionalni park Krka te restorani Boba, Fešta na Opatu i Krka Belvedere.
Gastronomske teme s kojima su se Gastronauti tijekom skupa upoznati su: Grahorice i more (chef Robert Marenjak, hotel Borovnik), Kornati na drugi način (chef Zoran Jajac - Bizon, restoran Fešta Žut), Otočni dnevnik soli, vjetra i sunca - delicije pripremljene primjenom tradicijskih tehnika čuvanja i pripreme ribe (chef i vlasnik Vjeko Bašić, restoran Boba), Pivac i teletina pod pekom (restoran Krka).
Tisno povezuje kopno i otok Murter, idealna je baza za smještaj prilikom posjeta nacionalnim parkovima Kornati i Krka te parku prirode Vransko jezero i naravno, ugostiteljima iz okolice koji nose titulu Restauranta Croatica. Dugogodišnji član kluba Gastronaut, hoteljer, ugostitelj i vinar Dane Slamić, ove je godine nakon preuređenja pretvorio hotel Borovnik u hotel s četiri zvjezdice, a glavni chef restorana hotela postao je dugogodišnji Gastronaut Robert Marenjak, koji je već bio domaćin u hotelu Navigare u Novigradu. Tišnjansku, murtersku, kornatsku i gastronomiju kraja oko Krke prenosimo u tri slike:
- Tisno i Murter,
- Kornati,
- Krka,
I na kraju Krka:
Nikolina Šarić - vodič u NP Krka zna sve tajne Nacionalnog parka Krka.
Skradinski je buk okružen brojnim jezerima ...
a sve detalje o njima možete pronaći na informativnim panelima.
Proljeće i jesen su najbolje doba za posjetu Skradinskom buku. Visoka voda, močna rijeka, prekrasni slapovi ...
zanimljivi iz svakog kuta ...
...
donji slap gledan s drvenog pješačkog mosta ...
...
a iza slapa rijeka Krka polako teče prema Skradinu.
Nikolina sve zna o slapovima i strpljivo odgovara na sva pitanja.
Klub Gastronauta pripavan za ...
selfi.
Meditacija uz pogled ...
na nabujalu rijeku.
Ovakva moć rijeke potakla je šibenskog gradonačelnika Antu Šupuka i njegovog sina Marka Šupuka da davne 1895.g. otvore drugu Teslinu hidrocentralu na izmjeničnu struju u svijetu.
Ovakav prizor zahtjevao je i uspomena fotografiju s mladom turisticom sa druge strane svijeta.
Kroz park je postavljeno nekoliko kilometara drvene šetnice koja se savršeno uklopila u okoliš.
Uz šetnicu se može vidjeti svakojakih čudesa - od malih slapova ...
preko sretne pačje obitelji ...
do pravog engleza Paul Bradbury, osnivača i vlasnika brojnih portala, koji, kao pravi englez i po kiši šeta bez kišobrana.
Na skradinskom izlazu iz Nacionalnog parka Krka zanimljivi panel koji upozorava na rizik opasnosti od požara raslinja.
a malo dalje od Skradina, na odmorištu auto ceste A1 restoran Krka Belvedere ...
s najljepšim pogledom na Skradin u svijetu.
Domaćini u restoranu su bili vlasnik Ivan Kovilić i voditelj restorana Hrvoje Žaja. Tema druženja su bila jela ispod peke, a u pozdravnoj riječi gospodin Kovilič je kazao:
uz koja su se izvrsno sljubila vina PZ Svirče.
Za početak kruh ispod peke s pečenicom friganom s jajem i drniškim pršutom, pancetom i sirom, uz
goveđi carppaccio i Opoll PZ Svirče.
Za to su se vrijeme pripremali pivac i teletina ispod peke sa pečenim krumpirom i kiselim kupusom ...
Nakon dva sata pečenja ...
miris pečenih domaćih pivaca ispunio je prostoriju.
Priprema jela ispod peke tradicionalni je način pripreme jela u Dalmaciji. Peka je glumila pečnicu, ali blizina žerave i vatre jelu daju poseban ukus, a o načinu pripreme peke gospodin Hrvoje Žaja voditelj restorana kaže:
I na kraju zajednička fotografija kluba Gastronauta za rastanak. I ovaj put je Karin Mimica organizirala druženje koje većina članova neće tako brzo zaboraviti. Kako je sve skupa bilo možete doživjeti i u kratkom filmu Vlade Šestana: