Image

Drugi dan druženja kluba Gastronauti na otoku Pagu bio je posvećen studijskom posjetu tisućljetnim lunskim maslinama i posjetu sirani Gligora. Ovo je bio moj prvi susret sa maslinama od kojih su neke starije i od 2.000 godina i moram priznati da su me opčinile što možete vidjeti i u ovoj kratkoj foro reportaži.
 
Image
Masline Luna ...
 
Image
Masline Luna ...
 
Image
Masline Luna ...
 
Image
Masline Luna ...
 
Image
Masline Luna ...
 
Image
Gosp.Božo Badurina, predsjednik Udruge maslinara Luna govori o lunskim maslinama.
 
Image
Divlja maslina mastrinka ili Olea oleaster na koju se nacjepljuju plemenitije sorte.
 
Image
Pod tisućljetnom maslinom dočekala nas je degustacija lunskih ulja.
 
Image
Mirisi i okusi Luna.
 
Image
Ulje doseže cijenu od 120 kn po litri i toliko je traženo da ga više nema u prodaji.
 
 
Gosp.Badurina govori o povijesti Luna.
 
Image
Članovi kluba Gastronauti pozorno slušaju o lunskim maslinama ...
 
Image
... koje su stvarno neobične.
 
 
Zanimljiva je i pjesma lunskih pučkih pjevača. Ova je o ženama.
 
Image
Ovo se zove suhozid.
 
Image
Stari mlin za masline i stara kamenice za čuvanje ulja.
 
Image
Novalja - posjet gradskom muzeju i njegovoj etnološkoj zbirci.
 
Image
Odlično sačuvano sidro iz rimskog doba.
 
Image
I u staro doba stanovnici Novalje su se kupali a voda je dolazila vodovodom isklasanom u živoj stijeni.
 
Image
Slijedeća postaja je bila sirana Gligora.
 
Image 
  Za ulazak u siranu treba i odgovarajuća odjeća ...
 
Image
 ... koju je morao obući i autor priloga (lijevo) ...
 
Image
a na noge se morala staviti i odgovarajuća zaštitna obuća.
 
Image
Suvremeni pogon za punjenje kalupa za sireve (Gligora je već u Europi istina jednim djelom i sredstvima europskih fondova).
 
Image
Siroperionica - šalim se - uređaj za uljenje sira (naravno maslinovim uljem).
 
Image
Sirevi Gligora.
 
Image
Neki od njih sazrijevaju i uz pomoć plijesni.
 
Image 
Poseban okus imaju sirevi u omotu od ruzmarina.
 
Image
Gosp. Ivan Gligora vlasnik sirane.
 
Image
Nakon posjete sirani slijedi i degustacija. Sir odležan u ulju a kao suprotnost puina.
 
Image
Izbor sireva sirane Gligora.
 
Ivan Gligora je i pjesnik. Pogledajte njegovu pjesmu na paškom jeziku o paškom siru i pjesmu koju je prvu napisao još kao učenik: