Drugi dan druženja kluba Gastronauti na otoku Pagu bio je posvećen studijskom posjetu tisućljetnim lunskim maslinama i posjetu sirani Gligora. Ovo je bio moj prvi susret sa maslinama od kojih su neke starije i od 2.000 godina i moram priznati da su me opčinile što možete vidjeti i u ovoj kratkoj foro reportaži.
Masline Luna ...
Masline Luna ...
Masline Luna ...
Masline Luna ...
Masline Luna ...
Gosp.Božo Badurina, predsjednik Udruge maslinara Luna govori o lunskim maslinama.
Divlja maslina mastrinka ili Olea oleaster na koju se nacjepljuju plemenitije sorte.
Pod tisućljetnom maslinom dočekala nas je degustacija lunskih ulja.
Mirisi i okusi Luna.
Ulje doseže cijenu od 120 kn po litri i toliko je traženo da ga više nema u prodaji.
Gosp.Badurina govori o povijesti Luna.
Članovi kluba Gastronauti pozorno slušaju o lunskim maslinama ...
... koje su stvarno neobične.
Zanimljiva je i pjesma lunskih pučkih pjevača. Ova je o ženama.
Ovo se zove suhozid.
Stari mlin za masline i stara kamenice za čuvanje ulja.
Novalja - posjet gradskom muzeju i njegovoj etnološkoj zbirci.
Odlično sačuvano sidro iz rimskog doba.
I u staro doba stanovnici Novalje su se kupali a voda je dolazila vodovodom isklasanom u živoj stijeni.
Slijedeća postaja je bila sirana Gligora.
Za ulazak u siranu treba i odgovarajuća odjeća ...
... koju je morao obući i autor priloga (lijevo) ...
a na noge se morala staviti i odgovarajuća zaštitna obuća.
Suvremeni pogon za punjenje kalupa za sireve (Gligora je već u Europi istina jednim djelom i sredstvima europskih fondova).
Siroperionica - šalim se - uređaj za uljenje sira (naravno maslinovim uljem).
Sirevi Gligora.
Neki od njih sazrijevaju i uz pomoć plijesni.
Poseban okus imaju sirevi u omotu od ruzmarina.
Gosp. Ivan Gligora vlasnik sirane.
Nakon posjete sirani slijedi i degustacija. Sir odležan u ulju a kao suprotnost puina.
Izbor sireva sirane Gligora.
Ivan Gligora je i pjesnik. Pogledajte njegovu pjesmu na paškom jeziku o paškom siru i pjesmu koju je prvu napisao još kao učenik: