Na sjevernom dijelu otoka Cresa nalazi se mjesto Beli do kojeg vodi uski i krivudavi put koji je, kažu neki napravljen još u rimsko doba. Gradić ima svoje korjene još u prahistoriji, a pouzdano se zna da se u rimsko doba zvao Caput insole, odakle je i talijanski naziv Caisola. Hrvatski naziv Beli potječe iz doba Bele IV koji se ovdje sklonio pod najezdom Tatara. Tatari nisu bili plivači niti pomorci pa ga u Belome nisu mogli pronaći.
Beli se niti dan danas nije previše promijenio. I dalje odiše duhom starine i idealno je mjesto za odmor svima koji žele pobjeći od komercijalnog turizma, gužvi, buke. Možda vas i slijedećih nekoliko fotografija na to nagovori.
Po Belom nas je u kratku šetnju odvela šarmantna Dunja Sladić zaposlenica restorana i pansiona Tramontana.
Za one koji vole šetnje tu su i brojne šetačke staze koje velikim dijelom prate i staru rimsku cestu.
Postoji nekoliko pješačkih staza različite dužine i težine,
a više manje sve prolaze uz stari rimski most.
Dunja govori o rimskom mostu.
Na svim šetačkim stazama postavljene su kamene skulpture creskog kipara na kojima su stihovi sreskog pjesnika.
Beli, kao i cijeli Cres prepuni su maslina i to autohtonih sorti, pa je cresko maslinovo ulje jedino do sada zaštićeno geografskim porijeklom.
Uz šetačke staze vegetacija je potpuno očuvana,
a ne nedostaju niti cvjetne skulpture.
Beli ti unosi mir u dušu posebno kada se pogleda prema pućini.
Beli ima i dvije plaže. Do veće, gdje je i autokamp ...
može se doći i automobilom,
dok je druga skrivena, dostupna brodom i kozjom stazom.
Gastronomski dio druženja kluba Gastronauti bio je u restoranu Tramontana gdje smo svjedočili nebičnom mirisno - okusnom spektaklu u režiji kipara mirisa i okusa Žarka Violića, uz pomoć domaćina Nine i Robija Malatestinića i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Akademski kipar Žarko Violić, profesor okusa, mirisa, svjetla i zvuka, osmislio je netaktilnu zvučno-mirisno-okusnu skulpturu nazvanu Route BB. Materijal skulpture je bio mirisni oblak i zvučna kulisa, a dimenzije doseg čujnosti, mirisa i percepcije okusa, te naknadno širenje dojmova u što svakako spada i ova reportaža.
Tema mirisno - okusne skulpture bila je creska divljač pa se skulptura sastojala od slijedećih djelova:
- Pijani sir Igora Zlatkovića iz Filozića.
- Pršut i paštete od divljači na krekerima od sjemenki.
- Pršut od jelena u vinu s palentom i mladim lukom.
- Proljetna salata kotlić Tramontana (netom ubrana u vrtu restorana Tramontana).
- Kotlić od divlje svinje.
- But jelena a la Bela IV na buketu od mladica broskve, šparoga i mladog krompira (isto tako uzgojenog u vrtovima restorana).
- Jabuka u košuljici prelivena sirupom od nara.
- Sladoled od ovčje skute.
Mirisno - okusnu skulturu su nadopunjavala vina Plvac PZ Svirče i Traminac 2011 predikatna ledena berba Misna vina a uvod u umjetničko djelo su bile rakije Igora Zlatkova iz Filozića
Uvod u performans mirisno - okusne skulpture bile su rakije i pijani sir ...
... Igora Zlatkovića iz Filozića.
Autor mirisno - okusne skulpture bio je akademski kipar Žarko Violić, profesor okusa, mirisa, svjetla i zvuka i doktor vizionarstva.
Žarko Violić govori o svojoj skulpturi ...
... koju je realizirao uz pomoć domaćina i ...
studenata Akademije.
Domaćini Nina i Robi Malatestinić.
Nina Malatestinić priča o jelima koja su sastavni dio skulpture.
U pozadini je cijelo vrijeme krčkao kotlić od divlje svinje čiji je glogotanje pojačano snimano mikrfonom i pojačano razglasom bila zvučna kulisa mirisno - okusne skulpture.
Uz to na starom gramofonu je svirala ploča od jelenjeg pršuta i mrkve.
Mirisno - okusne mini skulpture od pršut i paštete od divljači na krekerima od sjemenki i integralnom kruhu ...
... ukrašene jestivim cvijećem.
Pršut od jelena u vinu s palentom i mladim lukom.
Robi Malatestinić servira kotlić od divlje svinje.
Pravi čobanac od divlje svinje ...
u kojem je bilo i maslinovog ulja sa čilijem i sirupa od nara.
But jelena a la Bela IV na buketu od mladica broskve, šparoga i mladog krompira (isto tako uzgojenog u vrtovima restorana).
Jabuka u košuljici prelivena sirupom od nara.
Andrija Carić predstavlja Plavac PZ Svirče sa Hvara,
Damir Zrno Misna vina Đakovo.
A sve je to visoka s neba gledau i zaštičeni bjeloglavi sup,
koji u Belome ima i svoje utočište, pa je i to jedan od razloga da dođete u Beli.