Na sjevernom dijelu otoka Cresa nalazi se mjesto Beli do kojeg vodi uski i krivudavi put koji je, kažu neki napravljen još u rimsko doba. Gradić ima svoje korjene još u prahistoriji, a pouzdano se zna da se u rimsko doba zvao Caput insole, odakle je i talijanski naziv Caisola. Hrvatski naziv Beli potječe iz doba Bele IV koji se ovdje sklonio pod najezdom Tatara. Tatari nisu bili plivači niti pomorci pa ga u Belome nisu mogli pronaći.
Beli se niti dan danas nije previše promijenio. I dalje odiše duhom starine i idealno je mjesto za odmor svima koji žele pobjeći od komercijalnog turizma, gužvi, buke. Možda vas i slijedećih nekoliko fotografija na to nagovori.

beli 1Mjesto Beli se uzdiže na prirodnoj uzvisini, s jedne strane nad morem, a s druge nad kotlinom koja je sigurno nekada bila i rijeka.


Po Belom nas je u kratku šetnju odvela šarmantna Dunja Sladić zaposlenica restorana i pansiona Tramontana.

Za one koji vole šetnje tu su i brojne šetačke staze koje velikim dijelom prate i staru rimsku cestu.

beli 3Postoji nekoliko pješačkih staza različite dužine i težine,

a više manje sve prolaze uz stari rimski most.

 

Dunja govori o rimskom mostu.

beli 5Na svim šetačkim stazama postavljene su kamene skulpture creskog kipara na kojima su stihovi sreskog pjesnika.

Beli, kao i cijeli Cres prepuni su maslina i to autohtonih sorti, pa je cresko maslinovo ulje jedino do sada zaštićeno geografskim porijeklom.

Uz šetačke staze vegetacija je potpuno očuvana,

a ne nedostaju niti cvjetne skulpture.

Beli ti unosi mir u dušu posebno kada se pogleda prema pućini.

Beli ima i dvije plaže. Do veće, gdje je i autokamp ...

može se doći i automobilom,

dok je druga skrivena, dostupna brodom i kozjom stazom.

Gastronomski dio druženja kluba Gastronauti bio je u restoranu Tramontana gdje smo svjedočili nebičnom mirisno - okusnom spektaklu u režiji kipara mirisa i okusa  Žarka Violića, uz pomoć domaćina Nine i Robija Malatestinića i studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Akademski kipar Žarko Violić, profesor okusa, mirisa, svjetla i zvuka, osmislio je netaktilnu zvučno-mirisno-okusnu skulpturu nazvanu Route BB. Materijal skulpture je bio mirisni oblak i zvučna kulisa, a dimenzije doseg čujnosti, mirisa i percepcije okusa, te naknadno širenje dojmova u što svakako spada i ova reportaža.

Tema mirisno - okusne skulpture bila je creska divljač pa se skulptura sastojala od slijedećih djelova:

  • Pijani sir Igora Zlatkovića iz Filozića.
  • Pršut i paštete od divljači na krekerima od sjemenki.
  • Pršut od jelena u vinu s palentom i mladim lukom.
  • Proljetna salata kotlić Tramontana (netom ubrana u vrtu restorana Tramontana).
  • Kotlić od divlje svinje.
  • But jelena a la Bela IV na buketu od mladica broskve, šparoga i mladog krompira (isto tako uzgojenog u vrtovima restorana).
  • Jabuka u košuljici prelivena sirupom od nara.
  • Sladoled od ovčje skute.


Mirisno - okusnu skulturu su nadopunjavala vina Plvac PZ Svirče i Traminac 2011 predikatna ledena berba Misna vina a uvod u umjetničko djelo su bile rakije Igora Zlatkova iz Filozića
 

Restoran - pansion Tramontana nezaobilazno je mjesto gastronomskih užitaka u mjestu Beli.

Uvod u performans mirisno - okusne skulpture bile su rakije i pijani sir ...

... Igora Zlatkovića iz Filozića.

Autor mirisno - okusne skulpture bio je akademski kipar Žarko Violić, profesor okusa, mirisa, svjetla i zvuka i doktor vizionarstva.

 

Žarko Violić govori o svojoj skulpturi ...

 

... koju je realizirao uz pomoć domaćina i ...

 

studenata Akademije.

Domaćini Nina i Robi Malatestinić.

 

Nina Malatestinić priča o jelima koja su sastavni dio skulpture.

U pozadini je cijelo vrijeme krčkao kotlić od divlje svinje čiji je glogotanje pojačano snimano mikrfonom i pojačano razglasom bila zvučna kulisa mirisno - okusne skulpture.

Uz to na starom gramofonu je svirala ploča od jelenjeg pršuta i mrkve.

Mirisno - okusne mini skulpture od pršut i paštete od divljači na krekerima od sjemenki i integralnom kruhu ...

... ukrašene jestivim cvijećem.

Pršut od jelena u vinu s palentom i mladim lukom.

Robi Malatestinić servira kotlić od divlje svinje.

Pravi čobanac od divlje svinje ...

u kojem je bilo i maslinovog ulja sa čilijem i sirupa od nara.

But jelena a la Bela IV na buketu od mladica broskve, šparoga i mladog krompira (isto tako uzgojenog u vrtovima restorana).

Jabuka u košuljici prelivena sirupom od nara.

Andrija Carić predstavlja Plavac PZ Svirče sa Hvara,

Damir Zrno Misna vina Đakovo.

A sve je to visoka s neba gledau i zaštičeni bjeloglavi sup,

koji u Belome ima i svoje utočište, pa je i to jedan od razloga da dođete u Beli.