Klub Gastronaut je kao prvu proljetnu gastronomsku destinaciju godine 2013. odabrao otok Cres. Sourganizator događanja je bio TZ Cres, a uz domaćina Sabina Kučića koji je sa svojim restoranom Santa Lucija bio glavni gastronautski domaćin, posjećene su i druge čuvene creske gastronomske meke – konobu Bukaleta, restoran Tramontana i konobu Hibernicia u  Lubenicama.  Uz upoznavanje s ljepotama otoka Cresa, te posjet Belom i Lubenicama, razmatrane su i stručne teme: 

  • Autohtona creska jela s janjetinom,
  • Cresko podmorje kroz  Savarinovovu psihologiju okusa,
  • Creska divljač,
  • Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji i 
  • Creska peka.


Glavni gastonautski domaćin druženja bio je restoran Santa Lucija u kojem su održane dvije tematske večeri:

Prvu je večer domaćin Sabino Kučić prezentirao Cersko podmorje kroz Savarinovu psihologiji okusa.  Jean Anthelme Brillat-Savarin je živio u drugoj polovici XVIII i prvoj polovici XIX stoljeća. Bio je francuski pravnik i političar ali se najviše proslavio kao gastronom. Njegovo djelo Psihologiju okusa ili u punom francuskom nazivu 'Physiologie du Goût, ou Méditations de Gastronomie Transcendante; ouvrage théorique, historique et à l'ordre du jour, dédié aux Gastronomes parisiens, par un Professeur, membre de plusieurs sociétés littéraires et savantes' objavljeno je 2 mjeseca prije Savarinove smrti. U njemu Savarin kroz poglavlja koja se zovu Meditacija prva, Meditacija druga itd., govori o okusima, hrani, gastronomiji, užicima nepca ... Tako primjerice u Mediteciji drugoj Savarin baš piše o Okusu - Definiciji okusa - Osjetu okusa - Arome - Utjecaj mirisa na okus - Analiza senzacije okusa - Poredak mpresije okusa - Užitak koji nam okus daje. Nije mi poznato da je ovo epohalno djelo prevedeno na hrvatski, ali dobar engleski prevod možete pronaći na Web stranici http://ebooks.adelaide.edu.au/b/brillat/savarin/b85p/ .

U duhu Savarinove psihologije okusa Sabino Kučić je organizirao prvu gastronomsku večer na temu Creskog podmorja koja je stvarno bogati izvor namirnica koji godi osjetu okusa, naravno pripremljeni u izvrsnoj kuhnji restorana santa Lusia. Na jelovniku je bio slijed od 7 jela uz izvrsna vina Piquentum, Đakovačka misna vina i vina PZ Svirče:

  • Salata od rakovice sa sirovim dondolama uz Malvaziju 2011. Piquentum,
  • Rumbec sa mladim lukom i kaperima uz Graševinu 2011. đakovačkih Misnih vina,
  • Carpaccio sušene orade sa motarom uz Teran 2011. Piquentum,
  • Tris iznenađenja uz Prvostolnik cuvee 2011. đakovačkih Misnih vina,
  • Pljukanci „Old style“ uz Teran 2010. Piquentum,
  • Riba u pećnici sa raznim travama i povrćem uz Pošip PZ Svirče i
  • Panacota od mente uz Traminac 2007. predikatna izborna berba đakovačkih Misnih vina.

Kako jedna slika kaže više od stotinu riječi najbolje je nastaviti kratkom foto reportažom.

santa-lucia 1Trajekt Brestova - Porozina - sjeverni ulaz na Cres

santa-lucia 1Ovce su zaštitni znak Cresa. Valjda to dobro zna i bjeloglavi sup koji se skrasio baš na Cresu.

santa-lucia 3Glavni gastromomski domaćin druženja bio je restoran Santa Lucia u mjestu Cres.

santa-lucia 1Creski ribar koji je bio zaslužan za namirnice Creskog podmorja

santa-lucia 1Domaćin Sabino Kučić i Karin Mimica organizatorica druženja Gastronauta.

 

Domaćin Sabino Kučić i Karin Mimica otvaraju druženje Gastronauta na Cresu.

 

Sabino Kučić predstavlja restoran Santa Lucia.


santa-lucia 1Neke od mudrih Savarinovih misli krasile su restoran.

santa-lucia 1Domaćica restorana Santa Lucia.

santa-lucia 1Za glazbeni ugođaj je bio zadužen operni pjevač Voljen Grbac.

santa-lucia 1Probrana vina koja su pratila Savarinovu gozbu na temu Creskog podmorja.

santa-lucia 1Damir Zrno predstavlja đakovačka Misna vina ...

santa-lucia 1s kojima je Voljen Grbac nazdravio.

santa-lucia 1

Salata od rakovice sa sirovim dondolama uz Malvaziju 2011. Piquentum.


santa-lucia 1Carpaccio sušene orade sa motarom uz Teran 2011. Piquentum,

santa-lucia 1Tris iznenađenja uz Prvostolnik cuvee 2011. đakovačkih Misnih vina,

santa-lucia 1Pljukanci „Old style“ uz Teran 2010. Piquentum,

santa-lucia 1Riba u pećnici sa raznim travama i povrćem uz Pošip PZ Svirče i

santa-lucia 1Panacota od mente uz Traminac 2007. predikatna izborna berba đakovačkih Misnih vina.

 

Za glazbeni ugođaj su se pobrinuli svi Gastronauti predvođeni pjevačem Voljenom Grbac i Marinom Katićem s Lastova ...

 

ali je i Budimir Žižović s Radio Pule recitirao.

Druga večer gstronomskih druženja u restoranu Santa Lucia bila je na temu Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji U osam slijedova domaćin je pokazao što se sve može ponuditi od Creske janjetine:

  • Paški sir i ovčji udić uz Rosee cuvee 2011. Zdjelarević,
  • Bistra janjeća juha: „Od glave do repa“ uz Opolo 2011. PZ Svirče,
  • Fritaja sa udićem i šparogama uz Plavac 2010. PZ Svirče,
  • Tripice sa krumpirom uz Caberne Sauvignon 2011. Zdjelarević,
  • Janjeći žvacet sa aromatičnim  travama i pljukancima uz Sauvignon 2012. Zdjelarević,
  • Janjeća coradella sa palentom i slatkom pratnjom uz Mediteraneo 2010. PZ Svirče,
  • Janjeće pečenje „Mille erbe“ uz Ivan Dolac PZ Svirče i
  • Kolač od smokava uz Muškat 2011. Zdjelarević.


santa-lucia 18Domaćin i domaćica restorana Santa Lucia budnim okom prate događanja.

santa-lucia 1Gosp. Zdjelarević je imao nadahnutu priču o vinima.

santa-lucia 1Tamara Rakovac iz Elektroluxa je prezentirala najnovije perilice suđa i višefunkcionalne pečnice.

santa-lucia 1O creskim uljima pričao je predstavnik uljare.

santa-lucia 1Uljara udružuje male proizvođaće koji ...

santa-lucia 1pod nazivom Mosaico plasiraju izvrsna creska ulja, koja su usput kazano jedina zaštićena od svih ulja u Hrvatskoj.

santa-lucia 1

Paški sir i ovčji udić uz Rosee cuvee 2011. Zdjelarević,


santa-lucia 1Bistra janjeća juha: „Od glave do repa“ uz Opolo 2011. PZ Svirče,

santa-lucia 1Fritaja sa udićem i šparogama uz Plavac 2010. PZ Svirče,

santa-lucia 1Tripice sa krumpirom i medvjeđim lukom uz Caberne Sauvignon 2011. Zdjelarević,

santa-lucia 1Janjeći žvacet sa aromatičnim  travama i pljukancima uz Sauvignon 2012. Zdjelarević,

santa-lucia 1Janjeća coradella )hoće reči jetrica) sa palentom i slatkom pratnjom uz Mediteraneo 2010. PZ Svirče,

santa-lucia 1Janjeće pečenje „Mille erbe“ uz Ivan Dolac PZ Svirče



Svako od posluženih jela i pića je bilo bolje od predhodnog a možete ih probati u restoranu Santa Lucia. Upravo sada je pravo vrijeme za uživanje u creskoj janjetini. Na Cresu osim sante Lucie postoje i drugi izvrsni restorani o čemu detaljnije u nastavku ...