Klub Gastronaut je kao prvu proljetnu gastronomsku destinaciju godine 2013. odabrao otok Cres. Sourganizator događanja je bio TZ Cres, a uz domaćina Sabina Kučića koji je sa svojim restoranom Santa Lucija bio glavni gastronautski domaćin, posjećene su i druge čuvene creske gastronomske meke – konobu Bukaleta, restoran Tramontana i konobu Hibernicia u Lubenicama. Uz upoznavanje s ljepotama otoka Cresa, te posjet Belom i Lubenicama, razmatrane su i stručne teme:
- Autohtona creska jela s janjetinom,
- Cresko podmorje kroz Savarinovovu psihologiju okusa,
- Creska divljač,
- Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji i
- Creska peka.
Glavni gastonautski domaćin druženja bio je restoran Santa Lucija u kojem su održane dvije tematske večeri:
- Cresko podmorje kroz Savarinovovu psihologiju okusa i
- Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji.
Prvu je večer domaćin Sabino Kučić prezentirao Cersko podmorje kroz Savarinovu psihologiji okusa. Jean Anthelme Brillat-Savarin je živio u drugoj polovici XVIII i prvoj polovici XIX stoljeća. Bio je francuski pravnik i političar ali se najviše proslavio kao gastronom. Njegovo djelo Psihologiju okusa ili u punom francuskom nazivu 'Physiologie du Goût, ou Méditations de Gastronomie Transcendante; ouvrage théorique, historique et à l'ordre du jour, dédié aux Gastronomes parisiens, par un Professeur, membre de plusieurs sociétés littéraires et savantes' objavljeno je 2 mjeseca prije Savarinove smrti. U njemu Savarin kroz poglavlja koja se zovu Meditacija prva, Meditacija druga itd., govori o okusima, hrani, gastronomiji, užicima nepca ... Tako primjerice u Mediteciji drugoj Savarin baš piše o Okusu - Definiciji okusa - Osjetu okusa - Arome - Utjecaj mirisa na okus - Analiza senzacije okusa - Poredak mpresije okusa - Užitak koji nam okus daje. Nije mi poznato da je ovo epohalno djelo prevedeno na hrvatski, ali dobar engleski prevod možete pronaći na Web stranici http://ebooks.adelaide.edu.au/b/brillat/savarin/b85p/ .
U duhu Savarinove psihologije okusa Sabino Kučić je organizirao prvu gastronomsku večer na temu Creskog podmorja koja je stvarno bogati izvor namirnica koji godi osjetu okusa, naravno pripremljeni u izvrsnoj kuhnji restorana santa Lusia. Na jelovniku je bio slijed od 7 jela uz izvrsna vina Piquentum, Đakovačka misna vina i vina PZ Svirče:
- Salata od rakovice sa sirovim dondolama uz Malvaziju 2011. Piquentum,
- Rumbec sa mladim lukom i kaperima uz Graševinu 2011. đakovačkih Misnih vina,
- Carpaccio sušene orade sa motarom uz Teran 2011. Piquentum,
- Tris iznenađenja uz Prvostolnik cuvee 2011. đakovačkih Misnih vina,
- Pljukanci „Old style“ uz Teran 2010. Piquentum,
- Riba u pećnici sa raznim travama i povrćem uz Pošip PZ Svirče i
- Panacota od mente uz Traminac 2007. predikatna izborna berba đakovačkih Misnih vina.
Kako jedna slika kaže više od stotinu riječi najbolje je nastaviti kratkom foto reportažom.
Ovce su zaštitni znak Cresa. Valjda to dobro zna i bjeloglavi sup koji se skrasio baš na Cresu.
Glavni gastromomski domaćin druženja bio je restoran Santa Lucia u mjestu Cres.
Creski ribar koji je bio zaslužan za namirnice Creskog podmorja
Domaćin Sabino Kučić i Karin Mimica organizatorica druženja Gastronauta.
Domaćin Sabino Kučić i Karin Mimica otvaraju druženje Gastronauta na Cresu.
Sabino Kučić predstavlja restoran Santa Lucia.
Neke od mudrih Savarinovih misli krasile su restoran.
Domaćica restorana Santa Lucia.
Za glazbeni ugođaj je bio zadužen operni pjevač Voljen Grbac.
Probrana vina koja su pratila Savarinovu gozbu na temu Creskog podmorja.
Damir Zrno predstavlja đakovačka Misna vina ...
s kojima je Voljen Grbac nazdravio.
Salata od rakovice sa sirovim dondolama uz Malvaziju 2011. Piquentum.
Carpaccio sušene orade sa motarom uz Teran 2011. Piquentum,
Tris iznenađenja uz Prvostolnik cuvee 2011. đakovačkih Misnih vina,
Pljukanci „Old style“ uz Teran 2010. Piquentum,
Riba u pećnici sa raznim travama i povrćem uz Pošip PZ Svirče i
Panacota od mente uz Traminac 2007. predikatna izborna berba đakovačkih Misnih vina.
Za glazbeni ugođaj su se pobrinuli svi Gastronauti predvođeni pjevačem Voljenom Grbac i Marinom Katićem s Lastova ...
ali je i Budimir Žižović s Radio Pule recitirao.
Druga večer gstronomskih druženja u restoranu Santa Lucia bila je na temu Creska eko janjetina u visokoj gastronomiji U osam slijedova domaćin je pokazao što se sve može ponuditi od Creske janjetine:
- Paški sir i ovčji udić uz Rosee cuvee 2011. Zdjelarević,
- Bistra janjeća juha: „Od glave do repa“ uz Opolo 2011. PZ Svirče,
- Fritaja sa udićem i šparogama uz Plavac 2010. PZ Svirče,
- Tripice sa krumpirom uz Caberne Sauvignon 2011. Zdjelarević,
- Janjeći žvacet sa aromatičnim travama i pljukancima uz Sauvignon 2012. Zdjelarević,
- Janjeća coradella sa palentom i slatkom pratnjom uz Mediteraneo 2010. PZ Svirče,
- Janjeće pečenje „Mille erbe“ uz Ivan Dolac PZ Svirče i
- Kolač od smokava uz Muškat 2011. Zdjelarević.
Domaćin i domaćica restorana Santa Lucia budnim okom prate događanja.
Gosp. Zdjelarević je imao nadahnutu priču o vinima.
Tamara Rakovac iz Elektroluxa je prezentirala najnovije perilice suđa i višefunkcionalne pečnice.
O creskim uljima pričao je predstavnik uljare.
Uljara udružuje male proizvođaće koji ...
pod nazivom Mosaico plasiraju izvrsna creska ulja, koja su usput kazano jedina zaštićena od svih ulja u Hrvatskoj.
Paški sir i ovčji udić uz Rosee cuvee 2011. Zdjelarević,
Bistra janjeća juha: „Od glave do repa“ uz Opolo 2011. PZ Svirče,
Fritaja sa udićem i šparogama uz Plavac 2010. PZ Svirče,
Tripice sa krumpirom i medvjeđim lukom uz Caberne Sauvignon 2011. Zdjelarević,
Janjeći žvacet sa aromatičnim travama i pljukancima uz Sauvignon 2012. Zdjelarević,
Janjeća coradella )hoće reči jetrica) sa palentom i slatkom pratnjom uz Mediteraneo 2010. PZ Svirče,
Janjeće pečenje „Mille erbe“ uz Ivan Dolac PZ Svirče
Svako od posluženih jela i pića je bilo bolje od predhodnog a možete ih probati u restoranu Santa Lucia. Upravo sada je pravo vrijeme za uživanje u creskoj janjetini. Na Cresu osim sante Lucie postoje i drugi izvrsni restorani o čemu detaljnije u nastavku ...