KAKO SE HRANITI KADA JE MORE NEMIRNO
Lako je pripremiti maštovito jelo kada je more mirno, a brod usidren u tihoj uvali. Ako je k tome i društvo na brodu ugodno inspiracije dolaze same, pa skoro da se i jela kuhaju sama.
Ali što ako smo negdje na sredini mora, a prognoza je: "Hladna fronta se širi sa zapada. Očekuju se snažni udari vjetra do 40 čvorova. More na otvorenom valovito i jako valovito", a nama do sigurnog zakloništa treba još nekoliko dana. Kako se pripremiti? Što i kako kuhati u uvjetima "jako valovitog mora"?
Većina će odgovoriti:
- Ništa. I onako u takvim uvjetima nemaš volju jesti, a još manje kuhati. Grickaš krekere i čekaš da se sve što prije smiri.
Međutim teško more i olujni vjetrovi ljudsko tijelo dovode u posebno zahtjevno stanje za koje se treba na vrijeme i na odgovarajući način pripremiti, i to posebno sa stajališta prehrane. Tijelo je obično izloženo nižim temperaturama, povećane su fizičke aktivnosti, a s tim i energetski zahtjevi, pa tome treba biti prilagođena i količina unesene hrane. Znalo se događati da brod dođe u opasne situacije samo zbog toga što je posada iscrpljena, a iscrpljena je zbog toga što se nije energetski pripremila na situaciju koja slijedi, te nije na odgovarajući način popunjavala energetske gubitke organizma.
Najgore od svih rješenja je ne jesti ništa. Istina ne podnosimo svi na jednak način teško more. Nekome je zlo i kada se brod ljulja u luci, a netko i u uvjetima kada brod ogradom dodiruje more, prži jaja na kapuli i slasno umaće kruh u ulje od prženja. Morska bolest, ili ja bih rađe kazao sposobnost podnošenje mora, je nešto što niko ne može znati unaprijed. O morskoj bolesti na našim stranicama možete pročitati savjete stručnjaka. Dovoljno je da kliknete OVDJE. Ja sam se naslušao i naslušao priča i priča o njoj. Svi koji su duže plovili imaju svoje teorije, ali se u osnovi svi slažu u tome da je potpuno nepredvidiva. Možeš ploviti godinu dana, oploviti pola svijeta, a onda ti nenadano more počne smetati. A svi se skipperi najviše boje posade koja loše podnosi more. Razlog je jednostavan. Ako jedan dio posade polegne i samo koluta očima onda drugi dio mora odraditi i njihov dio posla, a to je za ove koji su ostali na nogama dvostruki ili trostruki napor. I baš tada je za njih dobra energetska priprema i tako važna.
Sportaši dobro znaju kako se tijelo "energizira". Isti se postupci mogu primjeniti i na pripremu tijela jedriličara za teško more. Osnovno je pravilo "napuniti" tijelo hranom koja osigurava dovoljno energije, a to su prije svega ugljikohidrati. Teoretičari-nutricionisti kažu da se tijelo enrgizira na način da se prije napora u tijelo unose ugljikodrati tako da čine 60 do 70% ukupno unesenih kalorija. Ako se hladna fronta brzo primiče najedite se ugljikohidrata što više i što prije. A i kada teško more počne treba se jesti što više ugljikohidrata i to u čestim malim obrocima.
Uzimanje tekućine je također važno. A pametno je "ubiti dva zeca jednim hicem" što bi u ovom slučaju značilo i kroz tekućinu primati ugljikohidrate. Najviše ih ima u voćnim sokovima koje treba tijekom lošeg vremena piti u malim količinama, ali dosta često.
Koji su osnovi izvori ugljikohidrata i energetski izdašna jela?
Prije svega žitarice i jela od njih, riža i određene vrste voća.
Na brodu posebno dobro dođe:
Kruh, bilo u svježem ili dehidriranom obliku (krekeri, dvopek). Iskusni kažu da je par kriški kruha i maslaca najbolja energetska priprema, a dvopek najbolja hrana kada se more već uskovitla. Dvopek, osim što hrani tijelo usput i smiruje želudac (posebno ako se natopi s malo, ali stvarno malo, dobrog viskija).
Tjestenina, u svim svojim oblicima i sa svim mogućim umacima, a posebno pripremljena postupkom "vakuum posude" koji ne zahtjeva dugotrajni boravak u potpalublju (vidi okvir).
Riža, koja se na sličan način kao i tjestenina može, u uvjetima nemirnog mora, pripremati postupkom "vakuum posude" (vidi okvir).
Müsli, dehidrirane žitarice, a posebno one sa dodatkom kandiranog voća. Brzo se pripremaju, a mogu se grickati i sirove. U tom slučaju je jedino važno da se pije dovoljno tekućine. Odlično dođu i prešane energetske pločice sa dehidriranim žitaricama, suhim voćem, medom i slično. I grickalice (lješnjaci, bajame, kandirano voće, grožđice) odličan su dodatak.
Banane, savršena energetska hrana, nezamjenjiva kao brzinski obrok u uvjetima teškog mora.
I naravno nemojmo zaboraviti čokoladu. Ona ne samo što podiže energetski nivo, već podiže i raspoloženje. Stručnjaci kažu da čokolada stvara isti onaj osjećaj zadovoljstva koji stvara i zaljubljenost. Nekoliko kockica čokolade toliko vas napuni energijom, a usput i toliko motivira da nema onoga što niste kadri napraviti, a posebno ukoliko to od vas traži netko tko vam je drag (istina u tom slučaju ne bi niti primjetili da brod plovi u uvjetima teškog mora). Kako je takva situacija obično samo dobar san, vratimo se mi životnijim stvarima.
U okviru možete pronaći uputstvo i foto ilustracije kako pripremati rižu po principu "vakuum posude". Za to prije svega treba, odgovarajuća vakuum posuda. Najbolja je ona širokog grla koju prikazuje slika. Ona je sastavni dio opreme mog broda. Iako joj je osnovna svrha čuvanje kockica leda (koje redovito izmolimo u prvom kafiću mjesta u kojem se iskrcamo), odlično dođe i za kuhanje po principu "vakuum posude".
|
Na potpuno isti način se kuha i tjestenina. Knjiga kaže (a mi provjerili) da je najbolja spiralna tjestenina i tjestenina u obliku pužića. Vode traba staviti toliko da tjestenina bude potpuno pokrivena, a ukus i ovdje daje juha iz vrećice. I na kraju u okviru je dan i recept jednog zanimljivog jela koje se može pripremiti prije teškog mora i jesti toplo ili hladno. Ima visoku razinu ugljikohidrata pa je odlična hrana za trenutke napora.
|