naslov1naslov21

 

KAKO SE HRANITI KADA JE MORE NEMIRNO

Lako je pripremiti maštovito jelo kada je more mirno, a brod usidren u tihoj uvali.  Ako je k tome i društvo na brodu ugodno inspiracije dolaze same, pa skoro da se i jela kuhaju sama.

Ali što ako smo negdje na sredini mora, a prognoza je: "Hladna fronta se širi sa zapada. Očekuju se snažni udari vjetra do 40 čvorova. More na otvorenom valovito i jako valovito", a nama do sigurnog zakloništa treba još nekoliko dana. Kako se pripremiti? Što i kako kuhati u uvjetima "jako valovitog mora"? 

Većina će odgovoriti:

- Ništa. I onako u takvim uvjetima nemaš volju jesti, a još manje kuhati. Grickaš krekere i čekaš da se sve što prije smiri.

Međutim teško more i olujni vjetrovi ljudsko tijelo dovode u posebno zahtjevno stanje za koje se treba na vrijeme i na odgovarajući način pripremiti, i to posebno sa stajališta prehrane. Tijelo je obično izloženo nižim temperaturama, povećane su fizičke aktivnosti, a s tim i energetski zahtjevi, pa tome treba biti prilagođena i količina unesene hrane. Znalo se događati da brod dođe u opasne situacije samo zbog toga što je posada iscrpljena, a iscrpljena je zbog toga što se nije energetski pripremila na situaciju koja slijedi, te nije na odgovarajući način popunjavala energetske gubitke organizma. 

Najgore od svih rješenja je ne jesti ništa. Istina ne podnosimo svi na jednak način teško more. Nekome je zlo i kada se brod ljulja u luci, a netko i u uvjetima kada brod ogradom dodiruje more,  prži jaja na kapuli i slasno umaće kruh u ulje od prženja. Morska bolest, ili ja bih rađe kazao sposobnost podnošenje mora, je nešto što niko ne može znati unaprijed. O morskoj bolesti na našim stranicama možete pročitati savjete stručnjaka. Dovoljno je da kliknete OVDJE. Ja sam se naslušao i naslušao priča i priča o njoj. Svi koji su duže plovili imaju svoje teorije, ali se u osnovi svi slažu u tome da je potpuno nepredvidiva. Možeš ploviti godinu dana, oploviti pola svijeta, a onda ti nenadano more počne smetati. A svi se skipperi najviše boje posade koja loše podnosi more. Razlog je jednostavan. Ako jedan dio posade polegne i samo koluta očima onda drugi dio mora odraditi i njihov dio posla, a to je za ove koji su ostali na nogama dvostruki ili trostruki napor. I baš tada je za njih dobra energetska priprema i tako važna. 

Sportaši dobro znaju kako se tijelo "energizira". Isti se postupci mogu primjeniti i na pripremu tijela jedriličara za teško more. Osnovno je pravilo "napuniti" tijelo hranom koja osigurava dovoljno energije, a to su prije svega ugljikohidrati. Teoretičari-nutricionisti kažu da se tijelo enrgizira na način da se prije napora u tijelo unose ugljikodrati tako da čine 60 do 70% ukupno unesenih kalorija. Ako se hladna fronta brzo primiče najedite se ugljikohidrata što više i što prije. A i kada teško more počne treba se jesti što više ugljikohidrata i to u čestim malim obrocima. 

Uzimanje tekućine je također važno. A pametno je "ubiti dva zeca jednim hicem" što bi u ovom slučaju značilo i kroz tekućinu primati ugljikohidrate. Najviše ih ima u voćnim sokovima koje treba tijekom lošeg vremena piti u malim količinama, ali dosta često.

Koji su osnovi izvori ugljikohidrata i energetski izdašna jela?  
Prije svega žitarice i jela od njih, riža i određene vrste voća. 

Na brodu posebno dobro dođe:

Kruh, bilo u svježem ili dehidriranom obliku (krekeri, dvopek). Iskusni kažu da je par kriški kruha i maslaca najbolja energetska priprema, a dvopek najbolja hrana kada se more već uskovitla. Dvopek, osim što hrani tijelo usput i smiruje želudac (posebno ako se natopi s malo, ali stvarno malo, dobrog viskija).

Tjestenina, u svim svojim oblicima i sa svim mogućim umacima, a posebno pripremljena postupkom "vakuum posude" koji ne zahtjeva dugotrajni boravak  u potpalublju (vidi okvir).

Riža, koja se na sličan način kao i tjestenina može, u uvjetima nemirnog mora, pripremati postupkom "vakuum posude" (vidi okvir).

Müsli, dehidrirane žitarice, a posebno one sa dodatkom kandiranog voća. Brzo se pripremaju, a mogu se grickati i sirove. U tom slučaju je jedino važno da se pije dovoljno tekućine. Odlično dođu i prešane energetske pločice sa dehidriranim žitaricama, suhim voćem, medom i slično. I grickalice (lješnjaci, bajame, kandirano voće, grožđice) odličan su dodatak.

Banane, savršena energetska hrana, nezamjenjiva kao brzinski obrok u uvjetima teškog mora.

I naravno nemojmo zaboraviti čokoladu. Ona ne samo što podiže energetski nivo, već podiže i raspoloženje. Stručnjaci kažu da čokolada stvara isti onaj osjećaj zadovoljstva koji stvara i zaljubljenost. Nekoliko kockica čokolade toliko vas napuni energijom, a usput i toliko motivira da nema onoga što niste kadri napraviti, a posebno ukoliko to od vas traži netko tko vam je drag (istina u tom slučaju ne bi niti primjetili da brod plovi u uvjetima teškog mora). Kako je takva situacija obično samo dobar san, vratimo se mi životnijim stvarima.  

U okviru možete pronaći uputstvo i foto ilustracije kako pripremati rižu po principu "vakuum posude". Za to prije svega treba, odgovarajuća vakuum posuda. Najbolja je ona širokog grla koju prikazuje slika. Ona je sastavni dio opreme mog broda. Iako joj je osnovna svrha čuvanje kockica leda (koje redovito izmolimo u prvom kafiću mjesta u kojem se iskrcamo), odlično dođe i za kuhanje po principu "vakuum posude". 

Riža u vakuum posudi
Originalni recept sam pronašao u knjizi J.C.Payne "The Great Cruising Cookbook", Sheridan House 1996. Autor kaže da su ga izmislili Alex i Rob sa broda Monteza. Jasno da sam ga vremenom izmjenio, doradio i prilagodio svojim navikama.

Cijela je priča vrlo jednostavna. Sve što nam treba je:
- Vakuum posuda (termosica) širokog grla
- riže (po jednom čovjeku 1 šalica od kave)
- vrele vode (po šalici riže 2,5 šalice vode)
- krem juha iz kesice (najbolja je od gljiva, ali može i od šparoga, rajčica ili nešto slično što vam se nađe pri ruci)
- malo soli i malo Vegete

Najteže je od svega zakuhati vodu. A kada je voda zakuhala malo miješanja i mućkanja i par sati poslije, dobijete prvorazredni rižoto (u ovom slučaju od gljiva) prikazan slikom 


Napomena: Ova zrna su zrna riže iako je Damir komentirao da ga podsjećaju na larve afričkih kukaca. Ukus je bio dobar, a i na tanjuru je rižoto puno bolje izgledao.)

Idemo po redu. Najprije se u termosicu stavi riža , zatim se pospe juhom iz vrečice (na jednu šalicu riže cca. 1/3 sadržaja vrečice), malo se posoli i doda vegete (prva slika). Na kraju se ulije 2,5 puta više kipuće vode , termosica se zatvori, sve se dobro promućka i ostavi da stajati par sati. Rižoto se spremi sam od sebe. Kako izgleda kada se termosica otvori prikazuje druga slika.Nije neka velika mudrost, ali je rezultat više nego dobar. Za potrebe ovog teksta i snimanja cijeli postupak sam ponovio, istina u kućnim uvjetima (da bi ipak imao subjektivni utisak oluje puštao sam u vodu u kadi, a ukućani su mi drmali stolicu kad god bi prošli pored mene). Na koncu sam se ipak ja najslađe smijao.  Svi koji su rižoto (od gljiva) probali slažu se da nema razlike između njega i rižota pripremljenog na klasičan način. Nedostatak mu je jedino taj što se dugo "kuha" cca. 2 do 3 sata. Ali kako ga ne trebaš miješati niti se na bilo koji način brinuti o njemu, to i nije toliko strašno. Treba se paziti da vode ne bude previše, riža tada ispadne puno mljackava, a od presudne je važnosti i kvaliteta riže. Meni je najdraža riža za salate velikog zrna (na slikama). Ona bude dobra i drugi dan. 
  

 

Na potpuno isti način se kuha i tjestenina. Knjiga kaže (a mi provjerili) da je najbolja spiralna tjestenina i tjestenina u obliku pužića. Vode traba staviti toliko da tjestenina bude potpuno pokrivena, a ukus i ovdje daje juha iz vrećice. I na kraju u okviru je dan i recept jednog zanimljivog jela koje se može pripremiti prije teškog mora i jesti toplo ili hladno. Ima visoku razinu ugljikohidrata pa je odlična hrana za trenutke napora.

Prženi rižoto (a može i pržena tjestenina)

Za četiri osobe treba nam:
- 1 šalica mlijeka
- 6 lgano zamućenih jaja
- 1 skuhani i zdrobljeni krompir
- 1 zdrobljena rajčica (naravno bez kože)
-  250 g skuhane riže ili skuhane tjestenine (najbolje pužići ili slično)

Jaja se izmješaju s mlijekom. Ulje se zagrije i na njemu se malo poprži već skuhani i zdrobljeni krumpir i zdrobljena rajčica. Doda se skuhana riža (ili tjestenina) i preko svega se preliju umućena jaja izmješana s mlijekom. Kuhati uz mješanje dok se smjesa ne stisne. Ukoliko postoji infra pećnica posudu staviti kratko u nju dok vrh lagano ne porumeni.

Napomena: Riža, tjestenina, a i krumpir mogu se pripremiti metodom vakuum posude.