Posljednje druženje Gastronauta u 2016.g. bilo je ujedno i prvo veliko druženje izvan Hrvatske, ali opet u društvu Hrvata. Mjesto druženja su bili gradovi Pečuh, Mohacs, Harkany te pokrajini Villany. Glavni domaćin je bila Turistička zajednica Mađarske, Márk Kincses, International South-East Europe market manager, grad Pečuh i pokrajina Villanyi, a prvog dana i Hrvatski konzulat u Pečuhu, na čelu s našom konzulicom gđom. Vesnom Haluga. Gastronauti su Mađarsku ćupoznali kroz okuse njezinih specijaliteta i vina, kroz restorane, dvorce, čarde i vinarije, kroz razgledavanje bogate povijesne ostavštine i moderne kulturne ponude te kroz smještaj u njihovim poznatim termama. Sve to prikazati ćemo kroz tri foto reportaže. Treća govori o vinarijama mađarske Baranje.
![pecuh 3 2](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-2.jpg)
U mađarskom dijelu Baranje svake se godine studenom održava Villányi Franc&Franc Festival . Festival se događa na različitim lokacijama,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-3.jpg)
a možda najzanimljiviji dio je bio u Vylyan Wine Estate, Kisharsány.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-4.jpg)
U zanimljivom podrumu skupe se i proizvođaći i ljubitelji frankovke, izvrsnog crnog vina kontinentalnog područja.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-5.jpg)
Pravi ljubitelji frankovke nose i posebne marame festivala frankovke,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-6.jpg)
Vino ne ide na prazan želudac, a što je bolje uz frankovku od namaza od čvaraka.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-7.jpg)
Podrum u Vylyan Wine Estate, Kisharsány u kojem frankovka odležava.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-8.jpg)
Podrum je zanimljiv i po bačvama ukrašenim od strane umjetnika koji slave frankovku ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-9.jpg)
forme su različite - crteži, kipovi i
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-10.jpg)
a našla se i jedna raketa. Svima im je zajednička barrique bačva.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-11.jpg)
Baranjski dio Mađarske je poznata vinska oblast koja obiluje odličnim vinarijama. Jedna od najimpresivnijih je Bock vinarija, vinarija sa 4 zvjezdice.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-12.jpg)
Kod Bocka su i 'cvjetne' dekoracije posebne,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-13.jpg)
ali ipak je najbolje vino.Evo i par riječi o vinariji:
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-14.jpg)
Uz dobro vino ide i dobra hrana, a u kušaonici Bock-a ima svega, izvrsnih jela od divljači ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-15.jpg)
ali i posebnih kolača s vinskim želeom.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-16.jpg)
Vlasnik gosp.Bock je u zadnjih desetak godina od vinarije Bock napravio čudo ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-17.jpg)
a vina koja nudi ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-18.jpg)
spadaju u vrh mađarske vinske scene.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-19.jpg)
Odležavanje vina u barrique bačvama ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-20.jpg)
a u podzemnom labirintu je i velika arhiva. Jedno od najstarijih vina u arhivi je ovaj Tokaj iz 1938.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-22.jpg)
Gastronomija mađarske Baranje je zanimljiva i svakako jeden od razloga zašto ljudi posjećuju ovaj kraj.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-23.jpg)
Posebno su zanimljiva jela s guščjom jetrom ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-25.jpg)
ali i jela od riječne ribe nisu ništa manje zanimljiva.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-26.jpg)
Zapečena pita od sira.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-27.jpg)
svinski medaljoni uz zapečene knedle od kruha.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-28.jpg)
Domaća tjestenina s tartufima.
Mađarska je kuhinja poznata i po hrenovima, namazima od paprika, itd.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-29.jpg)
Puno se ulaže u promociju gastro - vinske ponude. Na mjestima postoje cijele ulice malih vinarija od kojih svaka u skom sklopu ima i restoran.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-30.jpg)
Ljudi uživaju u čaši izvrsne frankovke
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-31.jpg)
a mogu posjetiti i podrum.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-32.jpg)
Ponuda je velika ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-33.jpg)
a cijene su prihvatljive - čaša od 6 kn do 20 kn, a cijela botilja od 34 kn do 118 kn.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-34.jpg)
a u rinfuziji cije esu još povoljnjije - od 18 kn do 22 kn litra.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-36.jpg)
Uz vino je raspoloženje uvijek posebno.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-37.jpg)
Vinarija Blum u pitoresknom selu Villánykövesd.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-38.jpg)
Svaka kuća je ulaz u konobu koja je iskopana duboko u brdu.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-39.jpg)
Ponuda vinarije Blum je velika,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-40.jpg)
ali i podrum impresivan.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-41.jpg)
Muscat Ottonel čeka isporuku.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-42.jpg)
Podrum vinarije Blum ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-43.jpg)
i veselo društvo u njemu,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-44.jpg)
a uz vino izvrsna domaća čorba,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-45.jpg)
i posebno ukusne sarme,
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-46.jpg)
a za desert štrudel od sira, maka i oraha.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-47.jpg)
I na kraju jedna tipična tržnica u graničnim mjestima uz hrvatsku granicu. Povoljne cijene privlače dosta kupaca iz Hrvatske.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-48.jpg)
i kava i čokolade su jeftinije nego kod nas ...
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-49.jpg)
a da o kobasicama ne pričamo.
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-50.jpg)
Kilo čvaraka samo 55 kn !!!
![pecuh 3](/images/2016/Pecuh/3/pecuh-3-51.jpg)
Posebnost ponude su i paprike punjene kiselim kupusom zanimljivog oblika koje trgovac reklamira kao Vijagra paprika.