Posljednje druženje Gastronauta u 2016.g. bilo je ujedno i prvo veliko druženje izvan Hrvatske, ali opet u društvu Hrvata. Mjesto druženja su bili gradovi Pečuh, Mohacs, Harkany te pokrajini Villany. Glavni domaćin je bila Turistička zajednica Mađarske, Márk Kincses, International South-East Europe market manager, grad Pečuh i pokrajina Villanyi, a prvog dana i Hrvatski konzulat u Pečuhu, na čelu s našom konzulicom gđom. Vesnom Haluga. Gastronauti su Mađarsku ćupoznali kroz okuse njezinih specijaliteta i vina, kroz restorane, dvorce, čarde i vinarije, kroz razgledavanje bogate povijesne ostavštine i moderne kulturne ponude te kroz smještaj u njihovim poznatim termama. Sve to prikazati ćemo kroz tri foto reportaže. Treća govori o vinarijama mađarske Baranje.

U mađarskom dijelu Baranje svake se godine studenom održava Villányi Franc&Franc Festival . Festival se događa na različitim lokacijama,

a možda najzanimljiviji dio je bio u Vylyan Wine Estate, Kisharsány.

U zanimljivom podrumu skupe se i proizvođaći i ljubitelji frankovke, izvrsnog crnog vina kontinentalnog područja.

Pravi ljubitelji frankovke nose i posebne marame festivala frankovke,

Vino ne ide na prazan želudac, a što je bolje uz frankovku od namaza od čvaraka.

Podrum u Vylyan Wine Estate, Kisharsány u kojem frankovka odležava.

Podrum je zanimljiv i po bačvama ukrašenim od strane umjetnika koji slave frankovku ...

forme su različite - crteži, kipovi i

a našla se i jedna raketa. Svima im je zajednička barrique bačva.

Baranjski dio Mađarske je poznata vinska oblast koja obiluje odličnim vinarijama. Jedna od najimpresivnijih je Bock vinarija, vinarija sa 4 zvjezdice.

Kod Bocka su i 'cvjetne' dekoracije posebne,

ali ipak je najbolje vino.Evo i par riječi o vinariji:

Uz dobro vino ide i dobra hrana, a u kušaonici Bock-a ima svega, izvrsnih jela od divljači ...

ali i posebnih kolača s vinskim želeom.

Vlasnik gosp.Bock je u zadnjih desetak godina od vinarije Bock napravio čudo ...

a vina koja nudi ...

spadaju u vrh mađarske vinske scene.

Odležavanje vina u barrique bačvama ...

a u podzemnom labirintu je i velika arhiva. Jedno od najstarijih vina u arhivi je ovaj Tokaj iz 1938.

Gastronomija mađarske Baranje je zanimljiva i svakako jeden od razloga zašto ljudi posjećuju ovaj kraj.

Posebno su zanimljiva jela s guščjom jetrom ...

ali i jela od riječne ribe nisu ništa manje zanimljiva.

Zapečena pita od sira.

svinski medaljoni uz zapečene knedle od kruha.

Domaća tjestenina s tartufima.
Mađarska je kuhinja poznata i po hrenovima, namazima od paprika, itd.

Puno se ulaže u promociju gastro - vinske ponude. Na mjestima postoje cijele ulice malih vinarija od kojih svaka u skom sklopu ima i restoran.

Ljudi uživaju u čaši izvrsne frankovke

a mogu posjetiti i podrum.

Ponuda je velika ...

a cijene su prihvatljive - čaša od 6 kn do 20 kn, a cijela botilja od 34 kn do 118 kn.

a u rinfuziji cije esu još povoljnjije - od 18 kn do 22 kn litra.

Uz vino je raspoloženje uvijek posebno.

Vinarija Blum u pitoresknom selu Villánykövesd.

Svaka kuća je ulaz u konobu koja je iskopana duboko u brdu.

Ponuda vinarije Blum je velika,

ali i podrum impresivan.

Muscat Ottonel čeka isporuku.

Podrum vinarije Blum ...

i veselo društvo u njemu,

a uz vino izvrsna domaća čorba,

i posebno ukusne sarme,

a za desert štrudel od sira, maka i oraha.

I na kraju jedna tipična tržnica u graničnim mjestima uz hrvatsku granicu. Povoljne cijene privlače dosta kupaca iz Hrvatske.

i kava i čokolade su jeftinije nego kod nas ...

a da o kobasicama ne pričamo.

Kilo čvaraka samo 55 kn !!!

Posebnost ponude su i paprike punjene kiselim kupusom zanimljivog oblika koje trgovac reklamira kao Vijagra paprika.