Posljednje druženje Gastronauta u 2016.g. bilo je ujedno i prvo veliko druženje izvan Hrvatske, ali opet u društvu Hrvata. Mjesto druženja su bili gradovi Pečuh, Mohacs, Harkany te pokrajini Villany. Glavni domaćin je bila Turistička zajednica Mađarske, Márk Kincses, International South-East Europe market manager, grad Pečuh i pokrajina Villanyi, a prvog dana i Hrvatski konzulat u Pečuhu, na čelu s našom konzulicom gđom. Vesnom Haluga. Gastronauti su Mađarsku ćupoznali kroz okuse njezinih specijaliteta i vina, kroz restorane, dvorce, čarde i vinarije, kroz razgledavanje bogate povijesne ostavštine i moderne kulturne ponude te kroz smještaj u njihovim poznatim termama. Sve to prikazati ćemo kroz tri foto reportaže. Treća govori o vinarijama mađarske Baranje.
U mađarskom dijelu Baranje svake se godine studenom održava Villányi Franc&Franc Festival . Festival se događa na različitim lokacijama,
a možda najzanimljiviji dio je bio u Vylyan Wine Estate, Kisharsány.
U zanimljivom podrumu skupe se i proizvođaći i ljubitelji frankovke, izvrsnog crnog vina kontinentalnog područja.
Pravi ljubitelji frankovke nose i posebne marame festivala frankovke,
Vino ne ide na prazan želudac, a što je bolje uz frankovku od namaza od čvaraka.
Podrum u Vylyan Wine Estate, Kisharsány u kojem frankovka odležava.
Podrum je zanimljiv i po bačvama ukrašenim od strane umjetnika koji slave frankovku ...
forme su različite - crteži, kipovi i
a našla se i jedna raketa. Svima im je zajednička barrique bačva.
Baranjski dio Mađarske je poznata vinska oblast koja obiluje odličnim vinarijama. Jedna od najimpresivnijih je Bock vinarija, vinarija sa 4 zvjezdice.
Kod Bocka su i 'cvjetne' dekoracije posebne,
ali ipak je najbolje vino.Evo i par riječi o vinariji:
Uz dobro vino ide i dobra hrana, a u kušaonici Bock-a ima svega, izvrsnih jela od divljači ...
ali i posebnih kolača s vinskim želeom.
Vlasnik gosp.Bock je u zadnjih desetak godina od vinarije Bock napravio čudo ...
a vina koja nudi ...
spadaju u vrh mađarske vinske scene.
Odležavanje vina u barrique bačvama ...
a u podzemnom labirintu je i velika arhiva. Jedno od najstarijih vina u arhivi je ovaj Tokaj iz 1938.
Gastronomija mađarske Baranje je zanimljiva i svakako jeden od razloga zašto ljudi posjećuju ovaj kraj.
Posebno su zanimljiva jela s guščjom jetrom ...
ali i jela od riječne ribe nisu ništa manje zanimljiva.
Zapečena pita od sira.
svinski medaljoni uz zapečene knedle od kruha.
Domaća tjestenina s tartufima.
Mađarska je kuhinja poznata i po hrenovima, namazima od paprika, itd.
Puno se ulaže u promociju gastro - vinske ponude. Na mjestima postoje cijele ulice malih vinarija od kojih svaka u skom sklopu ima i restoran.
Ljudi uživaju u čaši izvrsne frankovke
a mogu posjetiti i podrum.
Ponuda je velika ...
a cijene su prihvatljive - čaša od 6 kn do 20 kn, a cijela botilja od 34 kn do 118 kn.
a u rinfuziji cije esu još povoljnjije - od 18 kn do 22 kn litra.
Uz vino je raspoloženje uvijek posebno.
Vinarija Blum u pitoresknom selu Villánykövesd.
Svaka kuća je ulaz u konobu koja je iskopana duboko u brdu.
Ponuda vinarije Blum je velika,
ali i podrum impresivan.
Muscat Ottonel čeka isporuku.
Podrum vinarije Blum ...
i veselo društvo u njemu,
a uz vino izvrsna domaća čorba,
i posebno ukusne sarme,
a za desert štrudel od sira, maka i oraha.
I na kraju jedna tipična tržnica u graničnim mjestima uz hrvatsku granicu. Povoljne cijene privlače dosta kupaca iz Hrvatske.
i kava i čokolade su jeftinije nego kod nas ...
a da o kobasicama ne pričamo.
Kilo čvaraka samo 55 kn !!!
Posebnost ponude su i paprike punjene kiselim kupusom zanimljivog oblika koje trgovac reklamira kao Vijagra paprika.