Posljednje druženje Gastronauta u 2016.g. bilo je ujedno i prvo veliko druženje izvan Hrvatske, ali opet u društvu Hrvata. Mjesto druženja su bili gradovi Pečuh, Mohacs, Harkany te pokrajini Villany. Glavni domaćin je bila Turistička zajednica Mađarske, Márk Kincses, International South-East Europe market manager, grad Pečuh i pokrajina Villanyi, a prvog dana i Hrvatski konzulat u Pečuhu, na čelu s našom konzulicom gđom. Vesnom Haluga. Gastronauti su Mađarsku ćupoznali kroz okuse njezinih specijaliteta i vina, kroz restorane, dvorce, čarde i vinarije, kroz razgledavanje bogate povijesne ostavštine i moderne kulturne ponude te kroz smještaj u njihovim poznatim termama. Sve to prikazati ćemo kroz tri foto reportaže. Druga govori o zanimljivostima u okolici Pečuha..
Almalomb Restaurant u susjednom selu Hosszúhetény
EKO imanje nedavno sređeno djelomićno i uz sredstava EU
Domaćini uzgajaju mirisno mediteransko bilje koje koriste i u svojim jelima.
Put prema restoranu.
Dekoracijska i štedna rasvjeta.
Nekada je kroz imane prolazio potok, a u podrumu je bila mlinica. Mlinica još uvijek postoji, ali je umjesto vode danas okreće struja, samo zbog ugođaja.
Juha od celera.
Pileći odrezak s kruškama.
Izbor domaćih sireva.
uz domaći kruh i maslac.
Suvremena tehnologija mikro - pivovare koja omogućava kuhanje craft piva i u količinama od stotinjak litara.
Hladni tankovi za čuvanje napravljenog piva.
Cijene od 15 do 22 kn za boce od 0,3 l.
Mikro pivovara Karl proizvodi nekoliko desetaka izvrsnih craft piva, s različitim dodacima i okusima. Mladi vlasnik predstavlja svoja piva.
strpljenje pri točenju ...
i naravno osmjeh garancija su dobrog raspoloženja.
U blizini pivovare u mjestu Mohač (Mohács) nalazi se i zanimljiv muzej tradicionalnih pokladnih maski, tzv. ''busós''
kojima je cilj preplašiti zimu ...
a tu je naravno i veliki oganj u kojem izgore sve nedaće zime.
Maske su impresivne, i po veličini ...
i po zastrašujućem izgledu, ali samo muške ...
ženske su puno nježnije.
I na kraju posjeta Mohaču, šokačko većer u Jaksics podrumu - seoskom gazdinstvu šokačkih hrvata,
gdje nas je dočekalo pravo šokačko kolo:
i upravo skuhan baranjski grah ...
sa žestokim crvenim paprikama.
Gazda Jasics ...
i mlada domaćica koja je točila gazdino izvrsno vino,
a zabava se u pravom šokačkom duhu razvukla dugo u noć.
U blizini Mohača prema granici sa Hrvatskom je i mjesto Harkány gdje su domaćini organizirali smještaj u Thermal Hotel Harkány
hotelu posebnog ugođaja.