Samo pola sata od Zagreba smjestio se mali gradić i općina Krško. Mjesto koje je nekad bilo poznato samo kao industrijski gradić u kojem se nalazi jedina nuklearna centrala u ovom dijelu svijeta, a danas je Krško lijepo, malo mjesto po mjeri čovjeka koje sigurno zaslužuje turističko - gastronomski posjet. Prije par dana Krško je posjetila grupa turističkih novinara i foto reportera iz Hrvatske u organizaciji Zbora turističkih novinara hrvatskog novinarskog društva i općine Krško. Što sve Krško turistima može ponuditi prikazati ćemo u dvije reportaže - prva govori o turističkim zanimljivostima, a ova druga o gastronomskoj i vinskoj ponudi općine Krško. Pa krenimo s čokoladom ...

Krsko 2 1

U blizini Krškog nalazi se dvorac Rajhenburg u kojem su do II svjetskog rata živjeli Trapisti - vrlo strogi, isposnički, katolički monaški red. Bez obzira na isposnički život proizvodili su i uspješno prodavali luksuzne proizvode, prije svega čokoladu, čaj i likere. Njihova marka Imperial bila je između Prvog i Drugog svjetskog rata među najpoznatijim markama tog doba.

Krsko 2

Trapisti su imali svoju liniju nabave kakaovca iz Južne Amerike i vlastite tajne recepture proizvodnje čokolade i čokoladnih pralina, pa su čokoladni proizvodi Imrial nalazile kupce u cijelom svijetu.

Krsko 2

Nakon II. svjetskog rata Trapisti odlaze iz Rajhenburga, ali nova vlast i dalje nastavlja proizvoditi Imerial čokolade, ovaj put sa socialističkim obilježjima.

Krsko 2

Proizvodnja nije dugo trajala, ali zato je danas ponovo obnovljena. Obitelj Kunej u Kući trt obnovila je proizvodnju čokolada ali i vina za koju imaju tradiciju proizvodnje iz XIX. stoljeća. Čokolada Imperial im je posebno značajna ...

Krsko 2

ali i brojni drugi čokoladni proizvodi od bijele ...

Krsko 2

i tamne čokolade ...

Krsko 2

a posebno mjesto u njihovoj ponudi čini napitak od vina s dodatkom čokolade koji se izvrsno slaže s čokoladnim pralinama.

Krsko 2

Kunejevi proizvode napitak od bijelog vina (Chadonnay, Sauvignon, Laški rizling) s dodatkom bijele čokolade i crnu varijantu (Frankovka, Pinot noir, Zweigelt) s dodatkom tamne čokolade i sve to nude u suvenirnici dvorca Rajhenburg.

Krsko 2

Nakon posjeta dvorcu izvrsno mjesto za ručak je restoran Ribnik obitelji Dular s tradicijom od 1986. godine. Smjestila se uz veliki ribnjak na Brestanici. Uz ugostiteljstvo bave se i vinarstvom pa se u restoranu mogu piti njihova izvrsna vina. Kako i priliči ribljem restoranu dekoracije su na temu kapitalnih ribljih ulova, kao što je i ova preparirana štuka od 7 kg.

Krsko 2

Kako i priliči dobrom domaćinu na ulazu čeka domaća pogaća.

Krsko 2

Restoran ima vrlo intimni interijer, a gastronomska ponuda mu je izuzetna s namirnicama nabaljenim u okolici restorana

Krsko 2

Domaća dimljena šunka s pjenastim hrenomi kremasto kuhanim jajem uz ...

Krsko 2

... domaćinovu Dular Modru Frankinju iz 2015. je bila izvrsna, kao i juha od domaćih gljiva koja je slijedila,

Krsko 2

a naravno u ribljem restoranu riba je posebna - file smuđa s kremastom blitvom s pinjolima i zapečenom palentom uz Dular Laški rizling iz 2015.godine.

Krsko 2

Na kraju izrstan domaći kolač od sira.

Krsko 2

Cijeli kraj općine Krško je vinska oblast. Kuda se god okrenete vidite vinograde, a uz vinograde su i vinogradarske družine. Među njima svakako treba posjetiti Cvičekov hram u mjestu Raka.

Krsko 2

Naravno pije se cviček u raznim oblicima ...

Krsko 2

Mjesto Rake je inače posebno poznato po račkoj crvenoj kapuli (rdeča čebula).

Krsko 2

U mjestu Rake je crvena račka kapula prisutna svugdje - na pogačama uz domaću pancetu ...

Krsko 2

u juhi od crvene kapule, a najbolja je sirova ...

Krsko 2

uz izvrsne domaće nareske. Više o kapuli i jelima od nje u knjizi 'Najboljše z Rake'

Krsko 2

Naravno račka kapula najviše paše uz lokalni Cviček.

Atmosferu u Cvičekovom hramu je posebno podigla izvrsna lokalna klapa Lavrencij koja najviše voli pjevati o vinu.

Krsko 2

Osim Hrama Cvičeka u Straži nad Krškom nalazi se i Kuća Frankinje.

Krsko 2

Vlasnik i vinar Lojze Kerin ima 27.000 trsova loze različitih sorti, ali najviše Frankinje.

Krsko 2

Da se radi o vinarskoj kući vidi se već kod ulaska u kušaonicu Kerinovih vina.

Krsko 2

Moderno uređena kušaonica dio je novog velikog kompleksa za proizvodnju vina i vinske arhive 10-ak metara ispod zemlje. Ukupna investicija od 600.000 EUR, od čega je EU dala 200.000.

Krsko 2

Što se god proba kod Kerina je izvrsno, ali posebno treba izdvojiti Kerinovu Bijelu Frankinju. Lojze kaže da mu je trebalo nekoliko godina da uspije dobiti baš bijelu, a ne rozu Frankinju. Radi se o desertnom, polu slatkom vinu.

Krsko 2

Još bolje desertni napitak je Keros - vinski liker kojem je dodano 30% vinjaka koje Kerinovi također proizvode.

Krsko 2

I prizvođaći Frankovke su se uključili slavljenju Melanije, pa su izdali ogranićenu seriju kupaže najboljih Frankovki s nazivom First Lady.

Vinar Lojze Kerin je i odlični recitator o čemu smo se i uvjerili tijekom degustacije:

Krsko 2

I na kraju biser - restoran Tri lučke koji se smjestio na brdu iznad Krškog i šarmantna domaćica Andrea Zorko.

Krsko 2

Restoran je poznat po največoj preši za vino, možda i u Europi. 1874. g. su je sagradili grofovi Attems, a mogla je u jednom trenu prešati 5000 litara mošta.

Krsko 2

Novi vlasnici Igor i Andrea Zorko u zadnjih su par godina u potpunosti renovirali restoran - butik hotel s nekoliko posebnih soba i apartmana.

Igor Zorko priča o velikoj preši koja je postala i kulturno dobro Slovenije

Krsko 2

Mala gastronomska posada koju vodi Dejan Mastnak, voitelj restorana, a u kuhinji caruje Aljaž Novšak radi gastronomska čuda. Kako se radi o obiteljskom poslu jedan od konobara je i sin vlasnika Zorko junior, pa je sve kako u restoranima ovakvog ranga treba biti.

Krsko 2

Tri lučke su poznate po malim zalogajima, pa je objed dobro početi s pjenicom od sira na domaćem kruhu s dodatkom krompira ...

Krsko 2

i domaće krvavice pržene u tijestu.

Krsko 2

uz izvrstan pjenušac Crni kos vinara Kos. O pjenušcu je par riječi kazao i vinar Kos:

I restoran Tri lučke jelovnik temelji na domaćim namirnicama kupljenih od lokalnih proizvođaća.

Krsko 2

Tako je bilo i s predjelom - carpaccio od pastrve s uljem od peršina uz Zaleni silvanac vinarije Kos.

Krsko 2

zatim je slijedila izvrsna juha od korjena peršina s kuhanim preprženim jezikom i jabukom

Krsko 2

a za glavno jelo je poslužena trbušina od kraskopoljske svinje kuhana 18 sati na temperaturi od 740C (Sous Vide) uz sarme od kelja punjene svinjskim nožicama i pireom od graha uz Modru Frankinju iz 2011.g. vinarije jerneja Žarena koja je na Sajmu Frankovke dobila Grand Prix.

Krsko 2

I sve to uz tri vrste domaćeg, hruskavo pečenog kruha.

Krsko 2

Mladi je kuhar za desert pripremio jabuku na različite načine - sorbeto od jabuke, pitu od jabuke i sušenu jabuku u juhi od jabuke. Ovaj se desert izvrsno složio s predikatni Laški rizling iz 2009.g. vinarije Kos.

Krsko 2

Prostor izvrstan, hrana još bolja, mislim da je i sam restoran Tri lučke dovoljan razlog posjeta gradu Krško.

Krsko 2 44

I na kraju Hotel Kunst koji u svom restoranu nudi isključivo domaću hranu iz okolice. Direktor i vlasnik hotela gosp.Srečko Kunst ...

 Krsko 2 46

na posebnoj spravi kida domaću kobasicu.

Krsko 2 45

Poseban specijalitet hotela je meso od dvobojne crno - bijele svinje koja se ne drži u štalama, već se uzgaja u slobodnom uzgoju.  Svakako vrijedno posjeta.