Svake godine na Valentinovo, dan nakon rođendana Hajduka u spomen na Miljenka Smoju u Splitu se organizira Smojina marenda. Ove se godine marenda događa jubilarni 11. put, a 9. put se dodjeljuje "Nagrada Miljenko Smoje" za kulturni, umjetnički, novinarski ili sportski doprinos suvremenoj Dalmaciji. Žiri u sastavu i Tonko Marojević, Ana Peraica, Ivo Šimat Banov, Zlatko Marinović i Boris Kragić ove su godine nagradu dodjelili akademskoj umjetnici Jagodi Buić. Boris Kragić je i glavni 'krivac' za Smojinu marendu koju organizira udruga "Dalmatinski timbar", čiji je Kragić predsjednik, a ovaj put se kao dobar domaćin ponovo pokazao "Lora grill".
Jagodu Buić, rođenu Splićanku s Matejuške, koju je i Smoje posebno volio, ne treba posebno predstavljati. Tijekom svog dugog umjetničkog djelovanja ostvarila je 'impresivni opus i svojim se tapiserijama, originalnim ambijentima i cjlovitim izložbama afirmirala širom svijeta' u prigodnom je katalogu naglasio Tonko Maroević.
Smojine marende bez stvarne marede naravno nema. I ove se godine za glavno jelo opet pobrinuo viški ribar Damir Karuza Kalambera, te pripremio slavni viški fažol na ugora, uz izvrsna viška i hvarska vina.
Jagoda Buić, ovogodišnji dobitnik nagrade Miljenko Smoje za 'posebni doprinos promociji Dalmacije'.
Slavodobitnicu je prestavio Boris Kragić, predsjednik udruga "Dalmatinski timbar" koja nagradu i dodjeljuje, a uručio najstariji splitski slikar Frano Missia.
Na pozornici se našao i naš poznati vinar Andro Tomić koji je slavodobitnicu nagradio svojom magnum bocom vrhunskog vina s posebnom etiketom Davora Štambuka.
Smojina marenda je manifestacija na kojoj redovito dođu svi relevantni novinari, a u centru novinarske pažnje je osim slavodobitnice bio i 'spiritus movens' cijele manifestacije - fotograf Boris Kragić,
ali i Željko Kerum, u čijem se objektu 'Lora grill' Smojina marenda i dogodila.
Nema Smojine marende bez marende, a glavni 'krivac' je ponovo bio viški ribar Damir Karuza Kalambera. Kuhao je standardno fažol na ugora,
od svježe ulovljenih viških ugora.
Jelo se standardno kuha u dva lonca, u jednom fažol, u drugoj brudet od ugora, kojim se fažol podlijeva.
Na koncu se fažol i ugor ponovo udruže ...
...
...
i dobije izvrsno, jednostavno, zasitno, zimsko viško jelo - specijalitet kojem nema ravna, a najbolji je kada se kuha ovako u većim količinama.
I na kraju ništa bez dalmatinske pisme klape Boduli, kojima se pridružio i Željko Kerum. Moramo priznati da ga nismo vidjeli da gušta u brudetu, ali se zato na kraju pridružio u pjesmi.