Turistička zajednica grada Biograda u suradnji s Gastronautima i 15-ak ugostitelja intenzivno radi na jačanju brenda grada i to posebno predstavljanju Biograda kao važne gastronomske destinacije. Što su postigli predstavili su na gastronomsko - turističkoj šetnji gradom Biogradom od 14 - 16. svibnja 2024.g. U restoranima grada Biograda predstavljene su brojne delicije, od kojih su posebno mjesto imale školjke kunjke i lokalni specijaliteti primljene s desertnim vinom prošekom kao začinom. Kako je bilo u Biogradu prikazati ćemo u dvije reportaže. Prva je posvećena gastronomsko - turističkoj šetnji gradom Biogradom, a druga školjkama kunjkama i njihovom mjestu u gastronomiji, posebno biiogradskog kraja.

Biograd je grad koji se smjestio točno na sredini hrvatske obale Jadrana. Okružen je atraktivnim gastronomskim resursima - ribama i školjkama iz Pašmanskog kanala ali i voćem i povrćem iz plodnih  Ravnih kotara.  Biograd je i poznato nautičko središte za što je prošle godine dobio i međunarodno priznanje Turisticka prizma u konkurenciji 10 zemalja.

U svim pogledima na Biograd vide se brojni jarboli Biogradskih marina, pa tako i u ovom pogledu s terase Hotela IN koji je bio domaćin biogradskog druženja Gastronauta. 




Biogradska tura je počela u Crvenoj luci, turističkom kompleksu kojeg se sijećam iz djetinjstva. Kako je ovo jedna od rijetkih pješčanih plaža u ovom dijelu Dalmacije, često su nas roditelji, čak iz Šibenika, vodili na kupanje i cjelodnavni izlet u Crvenu luku.


U restoranu Mama Rossa zanimljiva lokalna jela na moderni način pripremao je Chef Tutti.




Tjestenina Crvena Luka (morska carbonara).


Biogradska teča (brudet svježe ribe, škampa i školjki s dodatkom prošeka).

O Biogradskoj teći govorio je i voditelj restorana Petar:




 Burger od škampi i kozica.


Domaćin biogradskog susreta je bio Hotel IN  ...


koji ima vrlo maštovito uređen interjer


Prva postaja biogradske ture je bio restoran i bar Boqueron. Restoran je pripremio zanimljivu kombinaciju jela po kojima želi biti prepoznatljiv:




Domaći pljukanci sa zadarskim tartufom. 


Rižot od škampi i domaćih šparoga.


Biftek u umaku od prošeka s brusketom.


Odrezak sabljarke s palentom i ljutikom, kremom od inćuna i kapara.


Suhe smokve u prošeku.

I sve to uz poseban izbor craft piva.


Svatko je našao pivo koje mu posebno odgovara.


Druga postaja je bio Centar za održivi aktivni turizam Biosfera.

Mateo Zdrilić iz Parka prirode Vransko jezero održao je kratko uvodno predavanje:




Biosfera je moderni prezentacijski centar koji koristi najsuvremenije tehnologije u prezentaciji nacionalnih parkova i parkova prirode oko Biograda. Tako se možete virtualno penjati po stjenama Paklenice ...


roniti na klifovima otoka Mane u Kornatima ...


loviti ribe u Vranskom jezeru, ali posjetiti i Cerovačke pećine i Telašicu.


Nastavak je bio na posebnom mjestu - restoranu i pizzeriji Casa Vechia.


Restoran je predstavio vlasnik Marko Jelić:




Morski pijat (slani inćuni, marinirani inćuni, dimljena sabljarka, dimljeni gamberi, pašteta od tune, pašteta od bakalara).


Pizza s dimljenom sabljarkom i 


Biograd smash jam burger s marmeladom od kapule i prošeka. 


Partneri: craft pivovara Brlog i ekološka vinarija Jokić.


Mlado osoblje se izvrsno uklopilo u ovaj posebni ambijent.


Odmah preko puta je bila slijedeća postaja - Konoba Kampanel.


Carapaccio od tune s pinjolima.


Rižot od kunjki ( o tome u posebnoj reportaži).


Tjestenina s butargom od cipla.


Tjestenina s morskim ježom.


Koliko smo vidjeli Konoba Kampanel ima i iozvrstan izbor oborite ribe ...


a i posebno zanimljive zidne slike.


Završni dio programa prvog dana je bio ukrcaj na brod Sv. Šime i plovidba Pašmaniskim kanalom.


Vidjeli smo zanimljive vizure, ali i ono ćemu bi trebalo stati na kraj - apartmanizaciji naših otoka. Odmah ispod starog Benediktinskog samostana na otoku pašmanu, niklo je nakaradno apartmansko naselje. 


Posada broda se potroduli poslužiti izvrsne frigane mole (osliće) i trlje.


Mladi kapetan broda.


Na brodu je bilo i druženje uz degustacije proizvoda:  pršuta, šokola i kobasice Zadarska divenica mesnice Lukin, Zadar, loklane craft pivovare Brlog (craft pive Plavuša, Neposlušna i Špurija); vina vinarije Bora (Pošip, Maraština, Sauvignon, Svrdlovina).

O lokalnoj zadarskoj pivovari koja proizvodi izvrsna craft piva govorila je suvlasnica i su-osnivačica Ana Teskera:




Dva njihova izvrsna craft piva Neposlušna i Plavuša.

O pršutima je govorio pršutar Mate Lukin:



Mate Lukin i njegov slavni pršut.

Jedno od posebnih vina vinarije Bora - Svrdlovina.


Program sljedećeg dana je zapoćeo u poznatom biogradskom restoranu Arkada ...


koji je poznat po svojim marendama.


Restoran Arkada je pripremi tri zanimljiva jela,

koja je predstavila suvlasnica Slavica Eškinja




Kraljevska morska plata.


Kraljevske sipe s mladim bobom u prošeku.


Jadranske kozice s biogradskim makaronima (paštom preko prsta) u umaku od biogradskog prošeka.


Suvlasnice restorana - sestre Slavica Eškinja i Ružica Pelicarić Tomić.


Restoran je poznat i po izvrsnim domaćim rakijama koje sestre same pripremaju,


a poruka na zidu kaže sve ...


U restoranu Riva koji je malo dalje uz obalu Biograda ...


poslužene su kunjke lešo (o njima u posebnom nastavku) ...


rižoto od kunjki i ...


zanimljivo jelo janjeća koljenica u kraljevskom gradu.


Konoba Danijela koja je malo dalje, također u prvom redu uz more ...


i koja je specijalizirana za morska jela


poslužila je zanimljiv izbor tradicionalnih jela ...


Osim plate s domaćim kozjim sirom s Pašmana, na prezentacijskom stolu se našla i ...


Kraljevska Biograjska buzara.


Kraci hobotnice marinirani u prošeku.


i Biograjski brudet s prošekom.


a o svemu je govorila vlasnica Danijela Jeličić.


Kulturni dio šetnje Biogradom je bio i posjet Zavičajnom muzeju Biograd.


posebno poznatom po nazu potopljenog broda kod otočića Gnalić. U pripremi je izgradnja novog muzeja, ali i u postojećem se može vidjeti puno toga.


Trgovački brod pun tereta  kojeg je prevozio iz Venecije u Carigrad se potopio kod otočića Gnalića blizu otoka Pašmana 1583.g. Ostao je neotktiven do 1967.g. kada su ga pronašli belgijski ronioci i počeli devastirati. Ubrzo se to pročulo pa je nalazište zaštićeno i krenula su službena istraživanja.

 
U njemu su sudjelovali i ronioci ronilačkog kluba Kornat iz Šibenika u kojem sam i ja naučio roniti, ali malo kasnije 70-ih godina. Breod je jedan od najznačajnijih nalazišta mletačkih brodoloma. Više o povijesti broda na stranicama pomorac.hr. 


Na brodu je bilo svega - očala tog toba 


raznih metala ...


a najzanimljivije je nalazište tekstila 16. stoljeća. Bala tkanine pronađena u jednom kovčegu, namjenjena sultaniji (sultanovoj majci) je najbolje sačuvana bala tekstila iz 17. stoljeća na svijetu.


Meni je posebnu pažnju privukla smokva u dvorištu koja raste iz zida.


Restoran Europa na sred biogradske rive, vrlo zanimljivo ukrašen.


Na meniju su bili: Pašticada s dodatkom prošeka,


Kraljevski rižoto u kraljevskom gradu, 


Kunjke na lešo i


Kunjke pečene na gradelama (o kunjkama više u slijedećem nastavku)


Damir i Ana Torbarina vlasnici restorana Europa.




I unutrašnja dekoracija restorana Europa je posebna, 


a posebno je dojmljiva kolekcija sušenih riba.


Veseli izgled restorana Europa.


Slijedeća postaja je bila pizzerija Beštek, neobično i posebno mjesto, gdje se pripremaju neobična jela:


Kraljevska salata u kraljevskom gradu; 


Bruschette s dimljenom sabljarkom i tunom, motrom i emulzijom od prošeka i aceta balsamica.


Pizza Crna Kraljica biogradskog mora (mozzarella, sipa kuhana u prošeku i crnilu, slanutak, cherry rajčica).


Pizza dima (umak od rajčice, mozzarella, dimljeni pršut od tune, dimljena sabljarka, dimljene dagnje, marinirane kozice, motar, ekstra djevičansko maslinovo ulje).


I nešto posebno - Birramissu (tiramisu s crnim pivom pivovare Brlog).


Sva su jela sparena s izvrsnim nagrađenim uljima lokalnog uljara Čudine Tomnislava. 


x


Zadnja postaja šetnje Biogradom - Konoba Barba.


Vlasnici imaju i svoj ribarski brod, pa je ponuda konube temeljena na ribi iz vlastitog ulova. Specijalitet su im domaće peke, a nama su pripremili ...


jela koja je prezentirao vlanik Dino Bralić:


Na prezentacijskom stolu su se našli:


Plata plave ribe s kozicama i dagnjama.


Inćuni Barba (na brudet).


Hobotnica pod pekom.


Drugi dan biogradskog druženja Gastronauta završio je u restoranu Marine Kornati.


Uz prsentaciju vina Radoslava Bobanovića iz vinarije Maslina i vino iz Polača 


posebno nedavno nagrađenog Crljenka koji je dobio na Dekanteru svjetsko srebro, a mediteransko zlato poslužena je večera u 4 slijeda.


Ribarski pijat (pašteta od tune u ovitku od pršuta, inćini marinirani i slani, tartar od tune) upareno s izvrsnim tatarskim biftekom Marine Kornati ...


čiju su nam pripremu i demostrirali.

Ravioli punjeni oboritom ribom i paškom skutom u ribljem demiglaceu.


Sabljarka, tuna, orada i lignje sa žara, Slatki kupus na Dalmatiniski i 


Pijane smokve.


Zadnji, završni dan je bio jednostavniji. Predviđen je samo posjet zabavnom centru Dalmaland. 


Djelatnici centra su samo za Gastronaute osmislili koktel „Dalmacija u mom soku“ (loza, svježe cijeđeni sok od limuna, sok od naranče, sirup od kadulje, maslinovo ulje, med, krastavac).


Šetnja Dalmalandom upoznali smo se s brojnim atrakcijama koje ovaj centar nudi.


Posebno je zanimljiva i dekoracija - od Transformersa ...


preko malog Krakena ...


do Aliana i


dinosaurus parka.


Neki su se i zanjihali u gusarkom brodu ....


pa se pridružili demostraciji kuhanjskim umijeća osoblja restorana Dalmalanda. Posebno zanimljivo je bilo jelo „Opijeni morem“.


Dalmatinska pašticada sporo kuhana s morskim kamenom u umaku s prošekom i domaćim njokima.


Morski kamen koji se kuhao u pašticadi.


Zabatak Royal transformation – kraljevski zabatak koji prinčeve i princeze pretvara u kraljeve i kraljice uz ...


izvrsno vino OPG Butić.


Na kraju ovog nezaboravnog druženja zahvalili smo se osoblju restorana Dalmaland na poseboj gostoljubljivosti.

Kako su i ostali Gastronauti doživjeli druženje u Biogradu možete pogledati na - #usidreniubiogradu .