gastroadvent 1 1

 

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije. Autorica ove jedinstvene manifestacije u doba Adventa nutricionistica Olja Martinić objašnjava:

"Postoje dvije vrste kamilice koje na ovogodišnjem Gastroadventu želimo predstaviti i implementirati u naša jela: 

njemačka kamilica - Chamomilla recutita i rimska kamilica - Chamaemelum nobile. 

Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo. 

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru."

Prvu adventsku svijeću na splitskom gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari portala, prve adventske nedjelje, 3. prosinca 2017. godine u 12 sati na Trgu Republike. 

GastoGet restorani Uje oil bar, O'Zlata, Mazzgoon i Galerija bar su poseban partner ovogodišnjeg Gastroadventa i nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu: 

- Božićna salata sa heljdom koja je spavala u kamilici 

- Kolač od maslinovog ulja s karamelom od kamilice 

- Verzot na tabak (kuhani kupus okrenut na tavici s maslinovim uljem, prezlom i cvjetovima kamilice) 

- Bezalkoholni koktel od kamilice 

- Topli koktel od kamilice 

a na paljenju prve sijeće prezentirana je i

- Bijela riba u kapuli s kamilicom i maslinovim uljem.

Svim stanovnicima Splita, a posebno novinarima koji su donjeli svjetlo u grad podno Marjana poklonjen je i Maslinov trg koji je osmislio krajobrazni arhitekt Parkova i nasada Igor Belamarića. Realizaciju Maslinovog trga postavljenog na Prokurativama podržali su: Jadro, Čistoća Split, Parkovi i nasadi , Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i vrijedni ugostitelji Splita. 

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nudit će se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

gastroadvent 1 1
Maslinov trg koji je osmislio krajobrazni arhitekt Parkova i nasada Igor Belamarić ...

gastroadvent 1 1
danas su ispunili brojni gosti ...

gastroadvent 1 1
da bi na gastro-adventski vijenacu upalili prvu svijeću. Vijenac su izradili polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.
Otvaranje ovogodišnje manifestacije Gastroadventa
Predsjednica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić.
Autorica manifestacije nutricionistica Olja Martinić o ovogodišnjoj manifestaciji
Ove je godine manifestaciju podržao i splitski gradonačelnik Andro Opara

gastroadvent 1 1
Prvu adventsku svijeću na splitskom gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari portala,

gastroadvent 1 1
da bi im se pridružili i ljudi uključeni u izradu vijenca i pripremu maslinovog trga, te

gastroadvent 1 1
predstavnici GastroGet-a koji su na poticaj nutricionistice Olje Martinić pripremili jela na temu kamilice i maslina ...

gastroadvent 1 1
Božićna salata sa heljdom koja je spavala u kamilici.

gastroadvent 1 1
Dalmatinski adventski brzogrizi, naravno s maslinovim uljem i kamilicom.

gastroadvent 1 1
Zimi teško bez suhog mesa, pa je bilo jela i za one koji više vole brzogrize s pancetom. 

gastroadvent 1 1
Posebno je zanimljiva bila bijela riba marinirana u kapuli. 

gastroadvent 1 1
a sve su to veselom muzikom puhački orkestar Glazbeni škole u Splitu.


gastroadvent 1 1
a manifestaciju su ukrasili i mladi plesači u narodnim nošnjama 

gastroadvent 1 1
Dio Trga masline je i betlehemska špiljica napravljena od maslinovog otpada, ...

gastroadvent 1 1
a cijelim su trgom dominirale maslinova stabla. Prisutni su komentirali da bi ih trebalo ostaviti trajno.

I na kraju Olja Martinić daje sažetak ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu.