Gastroadvent je prva ikada održana manifestacija na temu adventa u Splitu.Cilj je poboljšanje turističke ponude, očuvanje starih običaja i recepata te isticanje benefita mediteranske prehrane. Ovogodišnji Gastroadvent je manifestacija koju podržava Hrvatska Turistička zajednica, a svake godine posebnu pažnju posvećuje jednoj namirnici i ističe njena svojstva. Autorica projekta nutricionistica Olja Martinić ove je godine za temu Gastroadventa izabrala maslinu.
Četvrta adventska svijeća zapaljena je u uglednom restoranu Zrno Soli u Uvali baluni 8 u Splitu. Zapaljena je svjeća mira i nazdravljena uz suhi martini. Maslina je dio pića martini bianco koje se kao i svaki koktel pije, a na Gastroadventu u Splitu Martini bianko se grickao. Naime po metodi molekularne mixologije Tonči Drlje iz učilišta Aspira pripremio je zalogaje suhog martinija, ali više o tome u foto reportaži.
Veličanstvena maslina (Olea europaea) najčešće je spominjana biljka u prvim medicinskim knjigama, starim kuhinjama ali i u umjetnosti. Mudri Hipokrat je maslinu smatrao pomoćnim lijekom za više od šezdeset bolesti, a brojne suvremene znanstvene studije potvrđuju da maslina ima uistinu blagotvoran ...
Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao - majčino mlijeko) kao i nutritivni sastav, maslinu i njeno ulje, postavljaju na pijedestal proglašavajući je namirnicom broj I. . Simbol je mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja.
IV adventsku svijeću na splitskom gastro adventskom vijencu zapalili su novinari TV postaja uz program:
1) Predstavljanje domaćina događanja
2) Maslina u molekularnoj mixologiji
3) Maslina i ulje u mediteranskoj prehrani, slastičarstvu
4) Varenik kao zaslađivač bez mane, degustacija varenika
5) Prezentacija jela
6) Paljenje prve svjećice
7) Degustacija jela
Paljenje 4. adventske svijeće u restoranu Zrno Soli uz svečano ozračje i prigodni MENÜ ...
● Canape (4) ... s paštetom, s dimljenim lososom, s pjenicom od hrena i četvrti s tapenadom od maslina
● dalmatinski pršut i sirevi uz selekciju najboljih maslina
● rolane tortilje s krem sirom i povrćem uz dodataka najboljih maslina
● pohani crni rižot
● sushi od tune i lososa
● pečeni ramstek - roastbeef
● mornarski rižot alla Zrno Soli
● rižot s maslinama i Zrnom Soli
● gulaš od jelena
● pohane punjene masline
☆ Slatki MENÜ by Julija Zrno Soli
● domaći kiflići s maslinama punjeni šunkom i sirom
● domaća pita s maslinama
● Mousse od tamne čokolade i naranče s maslinovim uljem
● Torta od sira s preljevom od metvice i maslinovog ulja
● Keksi od ružmarina i limuna s maslinovim uljem
● Prhki prutići od badema i suhih smokava s maslinovim uljem
● Suhi Julijini kolačići Miris Božića u Zrno Soli
● Itd.
☆ Tekuća pitanja by vina Kairos
Autorica ovogodišnjeg Gastroadventskog vijenca je Anđela Kežić iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vijenac nosi ime Bijela golubica. Najljepša poruka stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju, čiji najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.
Uvod u 4 paljenje svijeće
Predsjednica TZ Split Alijana Vukšić o manifestaciji Gastroadvent.
Vlasnik restorana Ivo Vrdsoljak o restoranu Zrno soli.
Autorica događanja nutricionistica Olja Martinić o maslini - centralnoj namirnici ovogodišnjeg gastroadventa.
Zadnju, četvrtu svijeću gastroadventskog vijenca zapalili su novinari TV kuća.
Anđela Kežić o gastroadventskom vijencu.
...
Chef Matej Pačar o gastroadventskom stolu u restoranu Zrno soli.
Slastičarka restorana Zrno soli priredila je niz slastica s maslinovim uljem i posebnim dalmatinskim specijalitetom - varenikom.
Inga Jelavić iz vinarije Kairos o vareniku koji je bio sastavni dio svih slastica.
Tonči Drlje iz učilišta Aspira o želiranom Martiniju.
Manifestaciju Gastroadvent u Splitu podržavaju Grad Split i Hrvatska turistička zajednica.