Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela uz promociju zdrave mediteranske prehrane i mediteranskog načina života. Ove je godine manifestacija bila pod geslom "Neka ocean diše" motiviranim 3. UN konferencijom iz Nice i Evropskim paktom o oceanima koje imaju za cilj obnovu zdravlja mora i ocean. Danas je upaljena 1. svijeća Gastroadventa 2025. u restoranu Akademis Turističko-ugostiteljske škole u Splitu. Svijeću su upalili novinari tiskanih medija, a učenici Ugostiteljske škole zajedno sa svojim mentorima pripremili su jedinstvenu mediteransko gozbu naravno na svoj način ...

3. UN konferencija iz Nice i Evropski paktom o oceanima imaju za cilj obnovu zdravlja mora i ocean. More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. To nije samo hrana  već je lijek. Posebno je vrijedna  ipak uloga namirnica iz mora u dijetetici zbog nutritivnog bogatstva i visoke biološke raspoložljivosti jela sa morskim plodovima. Ako znamo da sadrže omega masne kiseline a malo masti te dostatne količine Zn, Se J, Fe,  te brojne mikronutrijente važne za ljudsko zdravlje moramo omogućiti neka ocean diše-kako bi čovječanstvo moglo napredovati. Institut za oceonografiju i ribarstvo u Splitu savršena je riznica znanja i novih znanstvenih spoznaja koja nam daje smjernice o pravilnom gospodarenju morem pa je i on podržao ovogodišnju manifestaciju.

Ovogodišnji Gastroadvent podržali su:

  • Turistička zajednica Grada Splita
  • Splitsko-dalmatinska županija
  • Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije
  • Javna ustanova More i krš
  • Sardina d.o.o . Postira
  • Institut za oceonografiju i ribarstvo u Splitu

Zlatni partner manifestacije je Hrvatska udruga privatnih brodara koja okuplja brodare poniknule iz Jeseničkog krila, kolijevke hrvatske male brodarske tradicije, gdje se stoljećima njeguje život vezan uz more, plovidbu i vještinu upravljanja drvenim i čeličnim brodovima. Najstarija i najbrojnija nacionalna organizacija brodovlasnika okuplja više od 250 članova, čime predstavlja najglasniji i najvažniji oslonac hrvatskog obalnog brodarstva — sektora koji danas broji oko 450 brodova na Jadranu i nosi identitet pomorstva, ribarstva i kruzing turizma. Kao zlatni partner Gastroadventa ove će ih godine ugostiti sve četiri nedjelje, otvarajući važne teme za budućnost našeg mora i života uz njega — od odgovornog i pravilnog sidrenja, preko pametne i održive plovidbe, do sustava sigurnih luka koje čuvaju naše brodove, obalu i ekosustav. More je njihov dom, posao, baština i odgovornost — a njihov moto „Ploviti se mora“ danas nosi novo značenje: ploviti se mora, ali u skladu s morem koje treba čuvati.

Partneri manifestacije su:

Adriatic Queen – Zajedno s manifestacijom kroz sva četiri adventska okupljanja unositi će tradiciju, snagu mora i autentičan okus Mediterana.

Carlsberg Croatia – Donator napitaka Twist ISO i Somersby, uz naglasak na novi izotonični proizvod koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Ljekarne SDŽ – Podržavaju događanje gel-kremom Centella, nježnom formulom koja obnavlja, umiruje i hidratizira sve tipove kože.

Vinarija Enosophia – Moderna slavonska vinarija iz Feričanaca, prepoznata kao kuća Frankovke i nositelj suvremene vinske priče ukorijenjene u slavonskom terroiru.

Kako je bilo na paljenju prve svijeće u Splitu dočarati će vam, kao i svake godine, naša foto reportaža. 

 
Restoran Akademis idealno mjesto za paljenje prve gastroadventske svijeće.


Ove je godine geslo Gastroadventa "Neka ocean diše".

Nutricionistica Olja Martinić o ovogodišnjem Gastroadventu:



Alijana Vukšić, predsjednica TZ Splita.


 Domagoj Lažeta More i krš govori o važnosti Posedonije (morske trave).


Toni Miloš voditelj Regionalnog centra kompetitivnosti za ugostiteljstvo i učenici Turističko-ugostiteljske škole.


Chef Ivica Katić i učenici Turističko-gostiteljske škole.




Vinar Tihomir Kota predstavlja vina Kota.


Dr.sc. Barbara Zorica iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo govori o važnosti mora i oceana


Gastroadventski vjenac izradila je  Katja Karmelić. Završila je Školu likovnih umjetnosti, te zlatarstvo u Splitu. Radi u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju kao radni instruktor u likovnoj radionici. U slobodno vrijeme bavi se izradom nakita od prirodnih materijala koje nalazi uz more - naplavine, morske spužve, razne školjke i ježince. 



Ovogodišnji gastroadventski vijenac. Autorici Katji Karmelić velika inspiracija su more i otoci i morske naplavine, pa je u tom duhu i ovogodišnji vijenac.


Tomislav Šuta gradonačelnik grada Splita prvi je put kao gradonačelnik na manifestaciji Gastroadvent, ...


a županu Blaženku Bobanu ovo je deveti Gastroadvent.


Prvu svijeću gastroadventskog vijenca upalili su novinari tiskanih medija.


Posebnost ovogodišnje manifestacije je imenovanje ambasadora mediteranske prehrane. Ove godine tu počasnu titulu su dobili župan Blaženko Boban, Alijana Vukšić direktorica TZ Split i Mariola Milardović Perić koja godinama vodi manifestaciju Gastroadventa.

Cijelo događanje je bilo na Youtubu praćeno u živo, a snimka se može vidjeti na stranici:




Učenici i mentori Turističko-ugostiteljske škole pripremili su ovogodišnji blagdanski stol restorana Akademis na temu mora i morskih plodova.



U ponudi je bio Flying buffet sa dva jela:
Arancini s vlasuljama
Salata od morske salate „alge“, s kozicom u tempuri



Salata od dimljene tune


Salata od hobotnice Akademis


Rižoto od tikvica, salikornia, vlasulje i šafrana.


Orzoto od plodovi mora i dimljenih dagnji.


Pašticada od tune s domaćim njokima.


Dalmatinske slastice.


uz izvrsne pjenušce i vina vinarije Kota .Vlasnik vinarije g Ivica Kota ponosno pozicionira pjenušce: Kota 267, Kota 325, Kota 225 i Kota 265 (rose), te mirno vino Kota 267. Na događanju su predstavljeni pjenušci Kota 325 i Kota 265, te mirno vino Kota 267.
Za sve ljubitelje prestižne kapljice vinarije Kota dodatne informacije su dostupne na društvenim mrežama Instagram i Facebook pod vina_kota i na web stranici https://vina-kota.hr/.