Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela uz promociju zdrave mediteranske prehrane i mediteranskog načina života. Ove je godine manifestacija bila pod geslom "Neka ocean diše" motiviranim 3. UN konferencijom iz Nice i Evropskim paktom o oceanima koje imaju za cilj obnovu zdravlja mora i oceana. Danas je upaljena 2. svijeća Gastroadventa 2025. u adventskom ugođaju splitskih Prokurativa Svijeću mira su upalili novinari Web portala, a gastronomski tim Adventa na Prokurativama pripremio je vrhunsku gastronomsku ponudu.
More nas hrani i vrhunska gastronomija je nezamisliva bez hrane koju more daje. To nije samo hrana već je lijek. Lijepa crvena boja škampi, kozica, lososa, trlje, kokota i drugih ružičastih biljaka i morskih bića potječe od astaksantina. To je najsnažniji antioksidans. Radi se o pigmentu iz skupine karotenoida. Astaksantin štiti naše stanice od oksidativnog stresa. Bolje se razumije ako kažemo da štiti od karcinoma.
Ljeti su mudre mame pripremale kozice te umakale kruh koji bi postao ružičast I davale dječici. Time su štitili probavni sustav od nametnika. More pruža podršku našem zdravlju — srcu, vidu, koži i cijelom organizmu. U tome sudjeluju i rak samac, hlapovi te ribe koje se hrane algama." Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima sa poznatim ali i manje poznatim namirnicama koje more daje. U tom smjeru ide suradnja s Institutom za oceonografiju i ribarstvo u Splitu koji je savršena riznica znanja i novih znanstvenih spoznaja kada govorimo o pravilnom gospodarenju morem.
Ovogodišnji Gastroadvent podržali su:
- Turistička zajednica Grada Splita
- Splitsko-dalmatinska županija
- Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije
- Javna ustanova More i krš
- Sardina d.o.o . Postira
- Institut za oceonografiju i ribarstvo u Splitu
Zlatni partner manifestacije je Hrvatska udruga privatnih brodara koja okuplja brodare poniknule iz Jeseničkog krila, kolijevke hrvatske male brodarske tradicije, gdje se stoljećima njeguje život vezan uz more, plovidbu i vještinu upravljanja drvenim i čeličnim brodovima. Najstarija i najbrojnija nacionalna organizacija brodovlasnika okuplja više od 250 članova, čime predstavlja najglasniji i najvažniji oslonac hrvatskog obalnog brodarstva — sektora koji danas broji oko 450 brodova na Jadranu i nosi identitet pomorstva, ribarstva i kruzing turizma. Kao zlatni partner Gastroadventa ove će ih godine ugostiti sve četiri nedjelje, otvarajući važne teme za budućnost našeg mora i života uz njega — od odgovornog i pravilnog sidrenja, preko pametne i održive plovidbe, do sustava sigurnih luka koje čuvaju naše brodove, obalu i ekosustav. More je njihov dom, posao, baština i odgovornost — a njihov moto „Ploviti se mora“ danas nosi novo značenje: ploviti se mora, ali u skladu s morem koje treba čuvati.
Partneri manifestacije su:
Adriatic Queen – Zajedno s manifestacijom kroz sva četiri adventska okupljanja unositi će tradiciju, snagu mora i autentičan okus Mediterana.
Carlsberg Croatia – Donator napitaka Twist ISO i Somersby, uz naglasak na novi izotonični proizvod koji doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Ljekarne SDŽ – Podržavaju događanje gel-kremom Centella, nježnom formulom koja obnavlja, umiruje i hidratizira sve tipove kože.
Vinarija Enosophia – Moderna slavonska vinarija iz Feričanaca, prepoznata kao kuća Frankovke i nositelj suvremene vinske priče ukorijenjene u slavonskom terroiru.
Kako je bilo na paljenju druge svijeće u Splitu dočarati će vam, kao i svake godine, naša foto reportaža.
Advent na Prokurativima ima jedinstveno klizalište s pogledom na more.
Cijelo događanje je bilo na Youtubu praćeno u živo, a snimka se može vidjeti na stranici:
U službenom programu sudjelovali su direktorica TZ Split Alijana Vukšić,
predstavnik udruge malih brodara Andrija Marasović,
predstavnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo koji ove godine slavi 95 godina od osnivanja dr.sc.Barbara Zorica,
Tihana Bodlović predstavnik Sardine iz Postira Brač,
Alen Šimović predstavnik organizatora Adventa na Prokurativi,
Chef Tibor Balint glavni kuhar restorana Bajamonti,
Zamjenica gradonačelnika grada Splita Mateja Dorčić i
predstavnik županije Igor Stanišić.
Drugu adventsku svijeću mira upalili su novinari Web portala,
a gastroadventsku ponudu u duhu mora i moskih plodova pripremio je chef Tibor Balint glavni kuhar restorana Bajamonti.
Blagdanski morski adventski stol restorana Bajamonti:
Trokutići od bakalara, a kako se rade objasnio je chef Tibor Baliant:
Proteinski burger od bijele ribe.
Jadranska tuna u savuri,
kod kojeg je važan sastojak ukiseljeni motar, sukulentna jadranska biljka.
Salata od hobotnice sa ledenim čipsom.
Morska Pizza - pizza sa inćunima,
a sve to uz vina Badel i Lacman.
Prekrasni sunčani dan u Splitu privukao je brojne posjetitelje na splitske Prokurative, a ovako lijepo vrijeme bi u Dalmaciji trebalo biti i slijedećih desetak dana.