Svake godine svjetska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu F.I.J.E.T. organizira godišnji kongres u drugoj zemlji domaćina. Ove je godine to bio Maroko, točnije Marrakech, a nakon kongresa organiziran je i trodnevni izlet preko gorja Atlas u Saharu. Cilj je kongresa i promocija turističkik zanimljivosti zemlje domaćina kojem je među pogledajte kroz tri foto reportaže. Prvoj je tema Marrakesh, drugoj Atlas i Sahara, a treća kroz slike prikazuje ljude, boje, mirise i okuse Maroka. Ovo je reportaža bez puno komentara, slike same sve govore.
U prvom su dijelu ljudi Maroka ...
Vodič u filmskom gradu.
Naš vodič.
Prodavač fosila.
Svirač na rezervaru u Marrakechu.
...
Kuhar u šaturu u Sahari.
Prodavač na tržnici Marrrakecha.
Vodič deva u Sahari.
...
Vlasnik restorana.
Trenutak odmora.
Svirač u muzeju vode.
Svirač u hotelu u Marrakechu.
Lokalni prijevoz.
O vrećo što si velika !
Lokalni prijevoz broj 2.
Brzogriz Marrakecha.
Prodavačica argamovog ulja.
Blagajnice suvenir dućana na Atlasu.
Prodavačica suvenir dućana na Atlasu.
Proizvodnja argamovog ulja.
Brzogriz u Marrakechu.
Razgovor.
Trbušna plesačica.
Trbušna plesačica.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Salate na sto načina ...
pirjano povrće ...
...
...
Meso u umaku od maslina.
Kuhano povrće.
Masline na sto načina.
...
Složenac od kupusa i dagnji i rižoto od kozica.
...
Ječam s povrćem.
Kuhana mrkva.
Marokanski pilav.
Zapečene rajčice.
Slano punjeno prho tjesto.
Nezaobilazni couscous.
Pržena riječna riba.
Pečene paprike.
Losos (naravno nije marokanski, ali ovim pokazuju da se razumiju i u svjetsku kuhinju).
Popečci od tijesta.
Juneći punjeni odresci.
Polpete.
Arabeska od voća.
Pečeno janje u Sahari.
Slatko - slani specijalitet - pita od mjevenog mesa s rastrgatim korama.
okus je poseban - ovo jelo treba svakako probati.
Jutarnji obrok - juha od raskuhane zobi.
Nezaobilazni marokanski tajine ili tagine. Ovo je baza u koju se stavi žeravica ...
a na to ide posuda s mesom i povrćem.
Ovo je bio tagine od govedine sa suhim šljivama pod šatorom u Sahari. Bio je izvrstan.
Marokanska kuhinja je popularna, pa na svakoj stajanki uz cestu možete kupiti knjige s marokanskim receptima.
a koliko sve to dođe najbolje pokazuje jedan tipični cijenik iz Marrakecha. 1 markanski dirham je cca. 0,7 hrvatskih kuna, što znači da najskuplji tagine dođe 70 kn (100 dirhama), ali je prosjećan tagine 49 kn za 2 osobe (70 dirhama).
Posebna priča u Maroku je arganovo ulje koje je posebno baš za Maroko, gdje najbolje uspijeva i najviše se proizvodi. Ovo je biljka argan na kojoj rastu plodovi slišni maslinama.
Nakon berbe i sušenja dobije se nešto slično koštunjičavom voću ...
što treba rzabiti i izvaditi jezgru.
Naravno više manje sve se radi ručno.
U dućanima na Atlasu gdje se i najviše nudi arganovo ulje lokalne žene vrlo zorno prikazuju cijeli proces proizvodnje.
Jezgre se sada mogu ili pržiti ili ne pržiti. Po tome i razlikuju dva tipa arganovog ulja. Ovo s prženim sjemenkama se koristi i u kuhanju, a ovo sa sirovim u kozmetici.
Slijedeći je korak u malim mlinovima mjljevenje sjemenki i ...
dobivanje sirovog ulja ...
koje se filtrira i puni u boce. Arganaovo ulje uz krasan miris odlikuju brojna zdrava svojstva, posebno u njegovanju kose i kože.
Dosta se koristi i u prehrani, miješano s medom i drugim začinima, a dodaje se i u couscous.