KAKO NA BRODU NAHRANITI 16 LJUDI
Ovo je ljeto bila peta godina mog sudjelovanja u organizaciji rotarijanskog ljetnog kampa "Sailing in Croatia". Možda malo pojašnjenja. Svake godine Rotary Clubovi diljem svijeta organiziraju takozvane Youth Exchange kampove za mlade ljude iz drugih zemalja. Kroz njih prođe više od 50.000 mladih ljudi godišnje. Jedini uvjet sudjelovanja je otvoreno srce i pristojno ponašanje, a za to garantira svojim potpisom jedan od članova Rotary Cluba koji mladog čovjeka i predlaže. Roditelji snose samo troškove puta i džeparca, a sve ostalo podmiruju organizatora kampa. Kampovi su organizirani tako da na njemu iz jedne zemlje može sudjelovati samo jedan djevojka ili momak, pa su svi prisiljeni družiti se sa mladima drugačijih životnih navika, običaja i jezika. Svake godine iz Hrvatske na kampove po europi ode 40-ak mladih ljudi, a za uzvrat Rotary Clubovi Zadra i Šibenika organiziraju kamp "Sailing in Croatia" za 12 mladih ljudi iz različitih europskih zemalja. Oni četiri dana borave u Šibeniku, tri u Zadru, a nakon toga 7 dana na jedrilici. U tom jedriličarskom dijelu evo već petu godinu uskačem i ja iz RC Split kao jedan od skipera. Da po mene situacija bude gora, osim zadatka vođenja broda i davanja poduke iz jedrenja mene svaku godinu zapadne i dužnost organiziranja prehrane za sve sudionike kampa. Ove godine nas je bilo ukupno 16: tri skipera (Gordan iz RC Zadra, Tomo iz RC Pula i ja), dvoje mladih iz Hrvatske, te po jedan (momak ili djevojka) iz Holandije, Francuske, Švicarske, Austrije, Portugala, Slovenije, Švedske, Mađarske, Italije, Belgija i Slovačke. Bio je i momak iz Turske, ali je zbog vlastitih ljubavnih jada otišao kući prije jedriličarskog dijela. Polazna marina je bila marina "Zlatni rat" u Sukošanu, a jedrilo se na tri Elana 33.
Zašto sve ovo pišem u Školi brodskog kuhanja? Pa naravno da bih s vama podjelio iskustva i muke organiziranja prehrane za 16 ljudi u skućenim uvjetima kuhinje na Elena 33. Moram priznati da se tih 7 dana poprilično umorin. Teško je kuhati za 16 ljudi i na kopnu, a mođete zamisliti kako je na brodu. Ali krenimo iz početka.
Svokoro sve potrebne namirnice urcali smo u Sukošanu. Lista je bila poprilično duga i formirana na temelju normativa koje možete naći u prethodnim nastavcima ove škole. Berlingo se savijao pod teretom voća, povrća, tjestenine, konzervi, pića ... . Svake godine se čudim koliko u jedrilici ima prostora. Kada se sva ova hrana izvadila na rivu ispred broda oteo se komentar: "Ovo u brod ne može stati". A ipak je sve stalo i što je još gore još brzo nestalo. 13 mladih ljudi na moru mogu pojesti i vola.
U organizaciji života nastoji se biti što praktičniji. Temelj prehrane je obilati doručak oko 8 - 9 ujutro i jedan kuhani obrok oko 5 - 6 sati popodne kada su brodovi već usidreni u luci konačišta. Prije i poslije toga svako može iz frižidera uzimati što hoće.
Prvi dan je uvijek kritičan. Brodovi se kasno preuzimaju, treba ukrcati sve namirnice, dati osnovna uputstva o životu na brodu (posebno o upotrebi WC-a), i maknuti se iz Sukošana. Zbog toga je prvo odredište bilo relativno blizu: Sutomišica na otoku Ugljanu. Uvala izvrsna, zaklonjena od svih vjetrova, riva prostrana, a uz nju najčešće bude i mjesta. Glavni obrok prvog dana treba biti maksimalno jednostavan. I stvarno smo ga pojednostavnili: 4 grill pilića kupljena u Zadru i salata od krastavaca, rajčica i grubo kidanog kupusa. Naravno začinjeno maslinovim uljem i kvasinom, kako bi se mladi europejci od prvog dana navikavali na okuse Mediterana.
Drugi dan je bilo vremena i za ribolov. Podvodni ribolovac Tomo (zamislite u ribolovu čak vuče i žutu bovu iza sebe) ulovio je točno 4 ribice, sve skupa 80 dkg neočišćeno. To me inspiriralo za prvo jelo skuhati tkz. "biblijsku juhu". Zašto biblijsku ? Zato što se sa četiri ribice nahrani 16 ljudi, kao što je, kako kaže Biblija, napravio i Isus. Iskreno kazano juha zadovolji primarna glad, a da se ne bi javila i sekundarna skuhao sam još i "pašta šuta na pomidore", u prevodu tjestenina s umakom od rajčica.
Umak od rajčica je bio klasičan opisan u četvrtom nastavku škole kuhanja.
Treći dan jedrenja skoro nije niti bilo, svega sat vremena. Nakon toga su se spustile bonace, pa smo se sa užitkom kupali u uvali na ulazu u Malo Lošinjski zaljev. Nakon ritualnog piva poslije pristajanja na bezobrazno skupo privezište u centru Malog Lošinja (Koje je uz to i bez struje, vode, zahoda, tuševa, napravljeno od jeftinih pontona koji se na ljetnom suncu toliko užare da na njih ne možeš stati bosim nogama. Gordan je napravio pogrešku i opekao tabane. Čista pljačka i lov u mutnom.) ustanovili smo da će te večeri u Lošinju biti živo: lokalna pleh-glazba, šarmantne mažoretkinje i dernek sa nosača knjiga na Jadranu. Zbog toga je trebalo skuhati nešto krajnje jednostavno. Zahvaljujući Tominom sinu koji nam je pomagao kupovati namirnice, na brodovima smo imali tonu hrenovaka, pa je pala odluka: rižoto od šampinjona i hrenovaka. To sam i lani kuhao u Velom Ižu i svi su bili zadovoljni.
Ovo je ljeto bila peta godina mog sudjelovanja u organizaciji rotarijanskog ljetnog kampa "Sailing in Croatia". Možda malo pojašnjenja. Svake godine Rotary Clubovi diljem svijeta organiziraju takozvane Youth Exchange kampove za mlade ljude iz drugih zemalja. Kroz njih prođe više od 50.000 mladih ljudi godišnje. Jedini uvjet sudjelovanja je otvoreno srce i pristojno ponašanje, a za to garantira svojim potpisom jedan od članova Rotary Cluba koji mladog čovjeka i predlaže. Roditelji snose samo troškove puta i džeparca, a sve ostalo podmiruju organizatora kampa. Kampovi su organizirani tako da na njemu iz jedne zemlje može sudjelovati samo jedan djevojka ili momak, pa su svi prisiljeni družiti se sa mladima drugačijih životnih navika, običaja i jezika. Svake godine iz Hrvatske na kampove po europi ode 40-ak mladih ljudi, a za uzvrat Rotary Clubovi Zadra i Šibenika organiziraju kamp "Sailing in Croatia" za 12 mladih ljudi iz različitih europskih zemalja. Oni četiri dana borave u Šibeniku, tri u Zadru, a nakon toga 7 dana na jedrilici. U tom jedriličarskom dijelu evo već petu godinu uskačem i ja iz RC Split kao jedan od skipera. Da po mene situacija bude gora, osim zadatka vođenja broda i davanja poduke iz jedrenja mene svaku godinu zapadne i dužnost organiziranja prehrane za sve sudionike kampa. Ove godine nas je bilo ukupno 16: tri skipera (Gordan iz RC Zadra, Tomo iz RC Pula i ja), dvoje mladih iz Hrvatske, te po jedan (momak ili djevojka) iz Holandije, Francuske, Švicarske, Austrije, Portugala, Slovenije, Švedske, Mađarske, Italije, Belgija i Slovačke. Bio je i momak iz Turske, ali je zbog vlastitih ljubavnih jada otišao kući prije jedriličarskog dijela. Polazna marina je bila marina "Zlatni rat" u Sukošanu, a jedrilo se na tri Elana 33.
Zašto sve ovo pišem u Školi brodskog kuhanja? Pa naravno da bih s vama podjelio iskustva i muke organiziranja prehrane za 16 ljudi u skućenim uvjetima kuhinje na Elena 33. Moram priznati da se tih 7 dana poprilično umorin. Teško je kuhati za 16 ljudi i na kopnu, a mođete zamisliti kako je na brodu. Ali krenimo iz početka.
Namirnice su jedva stale u Berlingo. |
U organizaciji života nastoji se biti što praktičniji. Temelj prehrane je obilati doručak oko 8 - 9 ujutro i jedan kuhani obrok oko 5 - 6 sati popodne kada su brodovi već usidreni u luci konačišta. Prije i poslije toga svako može iz frižidera uzimati što hoće.
Dan prvi: Sukošan - Sutomišica (o.Ugljan) |
Prvi dan je uvijek kritičan. Brodovi se kasno preuzimaju, treba ukrcati sve namirnice, dati osnovna uputstva o životu na brodu (posebno o upotrebi WC-a), i maknuti se iz Sukošana. Zbog toga je prvo odredište bilo relativno blizu: Sutomišica na otoku Ugljanu. Uvala izvrsna, zaklonjena od svih vjetrova, riva prostrana, a uz nju najčešće bude i mjesta. Glavni obrok prvog dana treba biti maksimalno jednostavan. I stvarno smo ga pojednostavnili: 4 grill pilića kupljena u Zadru i salata od krastavaca, rajčica i grubo kidanog kupusa. Naravno začinjeno maslinovim uljem i kvasinom, kako bi se mladi europejci od prvog dana navikavali na okuse Mediterana.
Salata od rajčica, krastavaca i kupusa. |
Prva brodska večera na kamenom mulu Sutomišice |
Dan drugi: Sutomišica (o.Ugljan) - o.Silba |
Drugi dan je bilo vremena i za ribolov. Podvodni ribolovac Tomo (zamislite u ribolovu čak vuče i žutu bovu iza sebe) ulovio je točno 4 ribice, sve skupa 80 dkg neočišćeno. To me inspiriralo za prvo jelo skuhati tkz. "biblijsku juhu". Zašto biblijsku ? Zato što se sa četiri ribice nahrani 16 ljudi, kao što je, kako kaže Biblija, napravio i Isus. Iskreno kazano juha zadovolji primarna glad, a da se ne bi javila i sekundarna skuhao sam još i "pašta šuta na pomidore", u prevodu tjestenina s umakom od rajčica.
Riblja juha na biblijski način Potrebne namirnice:
- jedna, dvije, tri, četiri ribice bilo koje vrste: pirke, joge, špari, cipljiči, bilo što što se uhvati - 3 - 4 velika krumpira - 2 oguljene zrele rajčice - 3 - 4 češnja češnjaka - nekoliko listova selena
- jedna manja kapula, očišćena, prepolovljena na pola i kratko stavljena na plamen - 1 dcl dobrog maslinovog ulja (ekstra virgine - u njemu je štos) - dvije šake riže - papra u zrnu - soli - malo Vegete - dva lista lovora Priprema: |
|
Sve se stavi u veliki lonac od 6 litara, nadolije hladnom vodom i pusti kuhati. Nakon cca. pola sata juha se procjedi. |
Iz gustog dijela se izdvoji riba (ili barem ono što je od nje ostalo) |
Sada je na redu strpljivi rad odvajanja mesa od kostiju. Treba se biti što pažljiviji kako bi što manje koščica ostalo u mesu. |
U procjeđenoj juhi se skuha malo riže (dvije šake), ubaci se očišćeno meso, zdrobljeni krumpir i skuhana kapula. Zanimljivo je da u svakom tanjuru uvjek bude malo gustog. |
Umak od rajčica je bio klasičan opisan u četvrtom nastavku škole kuhanja.
Dok je čekao zasluženi ručak ribolovac Tomo je uživao u moru i hladnom pivu. |
2 1/2 litre umaka od rajčica |
Za tjesteninu smo ovaj put izabrali penne rigate |
Vrh mula na Silbi. Siesta poslije glavnog obroka. |
Dan treći: o.Silba - Mali Lošinj (o.Lošinj) |
Treći dan jedrenja skoro nije niti bilo, svega sat vremena. Nakon toga su se spustile bonace, pa smo se sa užitkom kupali u uvali na ulazu u Malo Lošinjski zaljev. Nakon ritualnog piva poslije pristajanja na bezobrazno skupo privezište u centru Malog Lošinja (Koje je uz to i bez struje, vode, zahoda, tuševa, napravljeno od jeftinih pontona koji se na ljetnom suncu toliko užare da na njih ne možeš stati bosim nogama. Gordan je napravio pogrešku i opekao tabane. Čista pljačka i lov u mutnom.) ustanovili smo da će te večeri u Lošinju biti živo: lokalna pleh-glazba, šarmantne mažoretkinje i dernek sa nosača knjiga na Jadranu. Zbog toga je trebalo skuhati nešto krajnje jednostavno. Zahvaljujući Tominom sinu koji nam je pomagao kupovati namirnice, na brodovima smo imali tonu hrenovaka, pa je pala odluka: rižoto od šampinjona i hrenovaka. To sam i lani kuhao u Velom Ižu i svi su bili zadovoljni.
Rižoto od šaminjona i hrenovaka Potrebne namirnice:
- hrenovaka što više iskidanih na prst debele kolutove - 2 velike limenke sjeckanih šampinona u slanoj vodi (tko bi još i njih sjeckao) - 3 kapule isjeckane na sitno - 6 češnja češnjaka - malo nasjeckanog pršuta - malo nasjeckanog peršina
- 2 kg riže - bijelog ulja (suncokretovog) - bijelog vina - mljevenog papra - soli - malo Vegete Priprema: Kuhalo se paralelno u tri lonca, dva su bila na mom brodu, a treći na brodu do mene kako bih mogao što lakše kontrolirati što se u njemu događa. Najprije se na suncokretovom ulju zaprži sjeckana kapula. Kada omekša doda se češnjak i sjeckani pršut koji svojim mirisom ugodno zasiti zrak. Zatim se dodaju hrenovke i malo poprže, a nakon njih gljive. Ove iz konzerve su napola skuhane pa ih treba jako malo žutiti. Doda se riža, pa se i ona malo zapeče. Meni je najdraža ona za salate, velikog zrna. Sada bi kuharski savjetodavci iz hrvatskih tjednih novina kazali: "Nadoljevati temeljcem od piletine, najbolje onim skuhanim od prsnih kostiju, zagrijanim na 70oC." Ali tko na brodu ima živaca kuhati temeljac. Kako je štednjak na Elanu 33 imao samo dvije ploče nisam mogao niti vodu zagrijati. Dakle sve to skupa se zalije običnom, hladnom vodom po formuli 1:2 (jedna šalica riže - 2 šalice vode), doda se sol, papar, vegeta , promješa i pusti kuhati. Kuharski magovi bi opet kazali : "Nikako ne mješati, samo povremeno protresti lonac." Jasno da i to pada u vodu. Kada u loncu kuhaš 80 dkg riže jasno da trebaš miješati i paziti da ti ne zagori. Rižoto je gotov kada je voda iskuhala. Ugasi se plamen i pusti par minuta otpočinuti. Salata je bila od sjeckanog kupusa. |
|
Sjeckanje hrenovaka. Bilo ih je tona, |
pa bi se možda jelo trebalo zvati hrenorkito sa gljivama i rižom. |