XVII. Bisera mora, ove godine posebno nazvan 'fish edition' održao se od 8.travnja do 12. travnja 2022.g. u Svpetvrs Resortu na otoku Braču, Jedno od najvećih kuharskih natjecanja i gastronoimskog festivala u ovom dijelu Europe u Supetru se redovito održava od 2010. godine u organizaciji međunarodne udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) sa sjedištem u Splitu. Ove godine festival je ponovo u punom sjaju, preko 200 natjecatelja i 500 sudionika iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Makedonije, Rumunjske, Slovenije, Srbije i Turske. Što se na festivalu događalo prikazati ćemo kroz dvije foro reportaže, jednu posvećenu natjecanjima, a drugu radionicama koje su vrlo važni dio ovog festivala.


Na otvaranju predstavljena je najvažnija karika kuharskih natjecanja - međunarodni suci koji su imali teški zadatak između desetina izvrsnih jela izabrati najbolja.


Na svečanosti otvaranja vitezom kulinarstva proglašen je Marion Dužić, vlasnik Svpetrvs hotela koji je Miru Bogdanoviću, osnivaču udruge i Bisera mora, dao podršku da se festival preseljenjem iz Makarske na Brač pretvori u svjetsko događanje kojeg pohodi stotine sudionika i tisuće posjetitelja.


Natjecateljski su ozbiljno počeo 9. travnja 2022.g. u 8:00 natjecanjem juniora u pripremi ribe. Teško je nabrojiti sve zanimljive kreacije, ali izdvojimo nekoliko.

 


Neli Poličnik i kompleksno jelo na temu prženog pagara.

 

Evo i sastojaka koje je mlada Neli Poličnik koristila.

 

Lovro Macek i njegova 'Blaga dubokog mora' u kojem je osnovno blago također bio pagar.


Jelo je pratio i simpatični opisu sastojaka.


Tian Kuralt Rajhard i njegovo riblje jelo.



Mario Denis Vizantie s jelom 'Tuna susreće prirodu'


Evo i Maievog recepta.


 Mladi kuhar Vehid Saldić ...


 i njegovo riblje jelo.


Mladi kuhar Ivan Petrović ...


sa svojom kreacijom na bazi tune.

 


Juš Dolničar iz Slovenije sa svojim jelom na temu janjetine ...

a evo i recepta.


Jelo mladog kuhara Balše Rađena iz Tivta na temu romba ...


i njegov recept.


Massimiliano Godina s maštovitim ribljim jelom naziva 'Od Trsta do Brača'


uz recept.


 

Meni se, bar po izgledu svidjelo i riblje jelo Luke Bahara.


Slijedilo je natjecanje školskih timova u pripremi tri jela: predjelo, glavno jelo i desert, pa evo uradaka tima 1 Turističko ugostiteljske škole iz Dubrovnika ...

 

 Tima 1 Srednje strukovne škole Bana Jelačića iz Sinja


Tima 1 Srednje škole Petra šegedina iz Korčule.


Natjecanje mladih kuhara budno su pratile mentorice i mentori.

 Nazivi i prezentacija nekih timova je bila vrlo inspiratrivna, na primjer predjelo Škole za srednje i više stručno obrazovanje Sergej Stanić iz Podgorice se zvalo 'Leptirov let',

 

glavno jelo 'Proljećni valcer',


 a desert 'Montenegro sunce',.

 

Na Biseru mora natječu se i konobara u priprema tartar bifteka i flambiranju slastica, a timovi kuhar - konobar okušali su se u kategoriji Chef Table - pripremi i posluživanju cjelovitog menua.



Posebno je bilo atraktivno flambiranje.

Zadana tema su bile Crepe Suzanne,m  flambirane palačinke sa sirupom od naranče ...

Crepe Suzanne ...

 

uz flambiranje na kraju.

 

 

palačinke posebnog izgleda i okusa.


 

 U natjecanju Chefs Table bilo je i spektakularnog otvaranja pjenušca posebnom 'podvodnom' tehnikom.

 

U Chef Table trebalo je osmisliti menu, sljubiti ga s vinima, prezentirati i poslužiti na najvišoj razini. Ovo je jedan od menu-a.

 

Predjelo: Pršut od tune na lisnatoj salati


Juha - Krem juha od škampa s motrom


Glavno jelo - Punjene lignje u mediteranskoj salsi s palentom na žaru


Desert - Tart od badema s mariniranim jagodama i krenom od mascarponea


a za pripremu i posluživanje ovih delicija bili su zaslužni mladi kuhar i konobar iz Ugostiteljske škole Opatija, koji su i pobijedili u ovom natjecanju.

 

 Atraktivna su bila i natjecanja u sinkroniziranoj pripremi koktela ...


pod budnim okom stručnog žirija.

Natjecanje u sinkroniziranoj pripremi koktela ...

 

 


Pobjedile su Manuela Boras i Ana Bradašić iz Turističko ugostiteljske škole u Splitu.

U nedjelju 10.4. u ranim jutarnjim satima, već od 7:15 krenulo je natjecanje seniora u pripremi rižota. Na slici je rižoto Karla Fantinija ...

 

a evo i rižota Alexandru Zbancu ...


 i Danijela Naranđe.

Nastavljena su i školska natjecanja, pa evo nekoliko zanimljivih uradaka, bez navođenja autora:


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...

a evo i dva jela s receptima: Tartar od brancina s dodacima


i njegov recept.

 

Posebno vizualno atraktivno prezentirano jelo od divljači ...


i njegov recept.

Dio Bisera mora je i natjecanje u izradi skulptura od šećerne paste i ...

 

 


 jedan od radova.

 

Kuharska natjecanja su se nastavila od jutra do večeri ...


 

...


...

 

uz budno nadgledanje sudaca ...

 

koji su i komentarima nastojali mlade kuhare usmjeriti u pravom smjeru.


Kako sam ja posebno osjetljiv na rižota, evo i par uradaka s receptima: Rižoto od tikve s dimljenim kozjim sirom, bademima i mariniranom govedinom ...

 


i njegov recept.

Rižoto od cikle s umakom od naranče ...


 

i njegov recept.


 

Kremasti rižoto s gamborima i tikvicama ...



i njegov recept.

I na kraju zadnjega dana natjecanja 11.04.2022. u 14:30 pet najboljih chefova se natjecalo u Black box natjecanju. S lijeva na desno: Boštijan Volk - Velenje Slovenija, Danijel Naranđa - Srednja škola Prelog, Alexandru Sbancu - Rumunjska, Petar Vlak - Split i prošlogodišnji pobjednik Briana Furlani Galantea iz Italije, kojeg je tijekom natjecanja zamijenio Massimiliano Godini.


Kod Black box natjecanja chefovi ne znaju unaprijed koje će im namirnice biti na raspolaganju. Kada natjecanje počne raspoložive namirnice se otkriju i kuhari mogu uzeti što žele. Zadatak im je u 2 sata pripremiti slijed od 3 jela: predjelo, glavno jelo i desert.


Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja je bio Alexandru Sbancu iz Iasija u Rumunjskoj, star 37 godina koji nje na službenim stranicama ŠKMER-a dao slijedeću izjavu: "Po prvi puta sam na Biseru mora, a do sada sam se natjecao u nizu zemalja. Moja specijalnost su mediteranska i orijentalna kuhinja, a po mišljenju žirija izgleda da sam se dobro snašao u black boxu, dakle, u kuhanju s namirnicama koje su nam dodijeljene pred samo natjecanje. Tražila se brzina i kreativnost, a to mi nije bio problem jer takav mi je uostalom i posao u restoranu Chez In gdje sam executive chef"


Pobjednički menu - predjelo: Rižoto s plavim rakom,


glavno jelo: Filet mola central cut i


deserrt: Mousse od jagoda.


Drugoplasirani splitski chef Petar Vlak koji je karijeru započeo radeći s Mirom Bogdanovićem.


Trećeplasirani je bio talijanski chef Massimilianu Godini. On je zamijenio kolegu iz Trsta, Briana Furlani Galantea, prošlogodišnjeg pobjednika Bisera mora, koji je odstupio zbog zdravstvenih razloga.


U završnom natjecanju mala je razlika između svih chefova. Svi su izvrsni, pa je vrijedno vidjeti i njihove uratke: Danijel Naranđa - Srednja škola Prelog.

 

Boštijan Volk - Velenje Slovenija u žaru natjecateljskog kuhanja.


Svaku večer je bilo i proglašenje pobjednika ...

u vrlo veseloj atmosferi ...