Gastroadvent u Splitu je jedinstvena splitska manifestacija po zamisli nutricionistice Olje Martinić tijekom koje se u četiri adventske nedjelje promoviraju splitski restorane s ponudom adventskih jela i upoznaju adventski običaje različitih zemalja, te promoviraju zdrave mediteranske namirnice. Tema ovogodišnjeg Gastroadventa je bila višnja maraska. Danas je upaljena 4. svijeća Gastroadventa 2024. u restoranu Zrno soli
Višnja maraska ima bogatu povijest, što su potvrdili arheološki nalazi i pisani zapisi koji svjedoče da se višnja uzgajala još u 3. stoljeću prije Krista. Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine. Važno je istaknuti da je, prema ocjenama znanstvenika, mediteranski način prehrane najpovoljniji i za okoliš. Dalmatinski način prehrane i autohtone namirnice, među kojima je i višnja maraska, zauzimaju istaknuto mjesto u piramidi održive prehrane. S pravom možemo reći da je višnja maraska namirnica prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.
Plod višnje maraske, prepoznatljiv po svojoj kiselkasto-slatkoj aromi, često se prerađuje u sokove, marmelade i druge proizvode koji obogaćuju naše jelovnike tijekom cijele godine. Njegova atraktivnost i kvaliteta potvrđeni su uspjehom brenda "Terra Marascae", čiji proizvodi osvajaju europska tržišta. Posebnu vrijednost daje im činjenica da je vlasnik ovog OPG-a Denis Rubić podigao najveći ekološki voćnjak autohtone višnje maraske u Europskoj uniji, čime su dodatno istaknuo značaj ove izvanredne sorte. Osim ploda, cvijet višnje maraske inspirira umjetnike svojom ljepotom, dok je zbog bogatog nektara izuzetno važan pčelarima kao medonosna biljka.
Mariola Milardović Perić otvara manifestaciju.
Olja Martinić o 15 godina Gastroadventa u Splitu.
Alijana Vukšić TZ Split.
Domagoj Lažeta More i krš.
Ivo Vrdoljak restoran Zrno soli.
Chef Branimir Prnjak restoran Zrno soli.
Chef Marko Đurašević restoran Zrno soli.
Denis Rubić "Terra Marascae" u Katunima.
Vinar Zdenko Milas iz vinarije Vina Milas u Ljubuškom.
Vinar Tomislav Milas iz vinarije Vina Milas u Ljubuškom.
Barbara Matić najbolja sportašica 2024.g.
Fra Martin Jaković gvardijan samostana Sv. Frane na Obali u Splitu i župnik vjerničke zajednice Sv. Stjepana pod Borovima.
Župan Blaženko Boban.
Paljenje četvrte svijeće mira.
Novinari TV kuća uz goste pale 4. adventsku svijeću mira.
Ovogodišnji Gastroadvent posvećen je inspirativnim jelima i slasticama od višnje maraske, koje je osmislio tim vrhunskih kuharskih stručnjaka. Ovaj put restorana Zrno soli. Ugledni chefovi Marko Đurašević i Branimir Prnjak zajedno sa svojim timom, osmislili su jedinstveni jelovnik na temu višnje.
Foie gras “Ferrero Rocher”, višnja i lješnjak
Macaron od cikle, tartar od cikle i višnje, inćuni i crème fraîche.
Paella arancini sa kozicama, višnjom i majonezom od vlasca.
Gaspacho od višnje, teksturizirana pjena i ulje od bosiljka
Gulaš od divljači, Cumberland umak s višnjama i torta od palente.
Bakalar na brujet sa višnjom i pečeni njoki sa sipom i višnjom.
“Hot Dog” tuna, višnja i božićni kiseliši.
Papilon.
Torta "Crna Šuma".
Štrudel od višanja.
Panettone čokolada i višnja.
Jela su pratila izvrsna vina obiteljske vinarije Matas.
Završna slika uz gastroadventski vijenac na kojem je upaljena i posljednja svijeća mira ...
... u restoranu Zrno soli koji ima smirujućiu pogled na ACI marinu i splitsku luku.
Otvaranje manifestacije je išlo i u živo, a evo i cijele snimke.