biser mora 2021 radionice 13


Otok Brač je od 28. svibnja do 1. lipnja 2021. ponovo bio domaćin Bisera mora najvećeg, kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Po 16. put organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz suradnju i potporu Turističke zajednice i Grada Supetra te strukovnih organizacija, a ovaj put uz posebne mjere zaštite od koronavirusa.

Osim samog natjecanja u različitim kategorijama Biser mora 2021. je organizirao niz master classova renomiranih chefova i stručnjaka iz HoReCa sektora. O svemu što se događalo u naše dvije foto reportaže.

Napomenimo da se Biser mora 2021. organizirao u sklopu provedbe projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split", UP.03.3.1.05.0002 , financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a nositelj projekta je Turističko - ugostiteljska škola Split.

biser mora 2021 radionice 35 
Na kuhinji RCK kornera Split (Regionalnog centra kompetentnosti turizmu i ugostiteljstvu) legenda sarajevskog slastičarstva Nijaz Hadžiabdić Slatki je pokazao kako se prave "zalivene slastice na buffet stolu".

biser mora 2021 radionice 35 
baklave, urmašice, kadaif i tufahije ...

biser mora 2021 radionice 35 
Nizad je osvojio brojne nagrade, a najdraži mu je Grand Prix pehar na međunarodnom natjecanju u Istanbulu 2015. godine.

biser mora 2021 radionice 35 
Chefa Hamid Hadžić, viteza kulinarstva za jugoistočnu Europu koji je 30 godina radio u sarajevskom hotelu “Holiday Inn” 

biser mora 2021 radionice 35 
sa suprugom Zehrom Neretlić Hadžić, također vrsnom kuharicom, održao je radionicu jela od hummusa sarajevskog.

biser mora 2021 radionice 35 
Pokazao je kako napraviti  falafel.

biser mora 2021 radionice 35 
Juhu od huusa - priprema namirnica ...

biser mora 2021 radionice 35 
paralelno kuhanje juhe i prženje falafela i

biser mora 2021 radionice 35 
juha je gotova.

biser mora 2021 radionice 35 
Pokazao je i kako raditi pastu od hummusa uz tjesteninu koja se može poslužiti kao prilog jelima,

biser mora 2021 radionice 11 
ali i namaz od humusa

biser mora 2021 radionice 35 
i jaja punjena humusom.

biser mora 2021 radionice 35 
Master Class Putovanje kroz Italiji je pokazao kako se pripremju talijanske delicije iz okolice Verone i Napulja. Master class vodili su iskusni talijanski chefovi Andrea Basilico i Luca Gioello iz Associazione Cuochi di Trieste.

biser mora 2021 radionice 35 
Riža i tjestenina dvije su glavne namirnice u talijanskoj gastronomiji, prva je tipična za sjever, a druga središnja namirnica juga.

biser mora 2021 radionice 35 
Pripremali su "Rizotto all’Isolana" od posebne zaštićene Vialone Nano riže koja se u regiji Venetto uzgaja od 1937. godinete.

biser mora 2021 radionice 35 
Gotovi, vrlo ukusni rižoto.

biser mora 2021 radionice 35 
posebnu tradicijsku tjestenina iz Napulja "Colonne pompeiane u umaku Genovese alla napoletana".

biser mora 2021 radionice 35 
Tjestenina u fazi pripreme.

biser mora 2021 radionice 35 
Tjesteninu je pripremio Luca Gioello rođen u Napulju. 

biser mora 2021 radionice 35 
Umak se radi od puno luka i govedine i to posebno od ramena, trbuha i repa.

biser mora 2021 radionice 35 
Željko Neven Bremec proveo nas je kuhinjama svijeta kroz suhe marinade koje su za Kotanyi osmislili vrhunski chefovi. Marinade su bez umjetnih boja, konzervansa i pojačivača okusa.

biser mora 2021 radionice 35 
Bremec je uz pomoć kuhara ŠKMER-apripremao biftek s Grill Argentina mješavinom, svinjski vrat i rebarca s kombinacijom začina za dimljena rebra u kombinaciji s dehidriranim medom. Pileća krilca sa Grill Mexiko kombinacijom i otkoštene pileće batake s Kentucky suhom marinadom, a mogao se kušati i chili con carne.

biser mora 2021 radionice 35 
Bremecovu priopremu jela popratila je radionica izrade vinske karte koju je vodio vinski stručnjak Andro Jeličić iz Never Greena, 

biser mora 2021 radionice 35 
a uz kušanja niza pjenušavih te biranih i crnih vina, uputio je sve prisutne u vinske karakteristike Hrvatske – kao vinskog mozaika koji brojem autohtonih sorti nadmašuje i francuske regije.

biser mora 2021 radionice 35 
Chef Anita Samardzioska iz Makedonije je prikazala ...

biser mora 2021 radionice 35 
peipremu nekoliko tipičnih makedonskih jela. Chef Anita Samardzioska je chef u Marriott Hotelu u Skopju.

biser mora 2021 radionice 35 
U nastavku master classova učenici Turističke ugostiteljske škole u pratnji mentora Ivana Romca i Andre Ban ...

biser mora 2021 radionice 35 
pravili tatar biftek ...

biser mora 2021 radionice 35 
...

biser mora 2021 radionice 35 
s elementima molekularne kuhinje (dušikove perlice).

biser mora 2021 radionice 35 
Bio je tu i Koktel na zadanu temu studentica Studija gastronomije u Makarskoj Lare Ivanišević i Dina Đurović, 

biser mora 2021 radionice 35 
...

biser mora 2021 radionice 32 
koje su pod vodstvom mentora Darija Žaje izradili su koktel inspiriran slikom slavnog Vincenta Van Gogh-a "Caffe terrace". Koktel je osmislila Lara Ivanišević za natjecanju barmena na Bledu 2019.g.

biser mora 2021 radionice 35 
Chef Mario Mandarić, danas kuhar u hvarskoj Passaroli pokazao je pripremu jela restorana s Michelinovim zvjezdicama kroz 15 tehnika koje se koriste u tim restoranima. Marijo Mandarić je kuhao u “The Fat Ducku” legendarnog Hestona Blumenthala i “The Waterside Innu” u Engleskoj, ovjenčanima čak s po 3 Michelinove oznake. Pripremio je tartara od kaneštrela i gljiva s estragonom u kombinaciji s ukiseljenim gljivama i pršutom od Jakobovih kapica kojeg dobiva dugotrajnim isušivanjem tih školjaka. Ovo je jelo bilo na jelovniku restorana Noel u Bujama kao primjer spajanja "šume i mora". Drugo jelo je bio sirovi brancin mariniran u maslinovom ulju i soli s cvjetačom u citrusu. To je jedno jelo od 11 sljedova koji je Mandarić posluživao u restoranu na sjeveru Englesku s jednom Michelinovom zvjezdicom.

biser mora 2021 radionice 35 
Kroz pripremu ovih dvaju jela pokazao je tehnike kao što su brunoise, confit, kako pravilno obraditi ljutiku i ukiseliti maslinovo ulje, napredni velouté, izradu pjena sa sojinim lecitinom, pršuta od kapesantea te dehidriranje i hidriranje školjki.

biser mora 2021 radionice 35 
Pršut od Jakobovih kapica kojeg dobiva dugotrajnim isušivanjem školjaka.

biser mora 2021 radionice 35 
...

biser mora 2021 radionice 35 
Tartara od kaneštrela i gljiva s estragonom u kombinaciji s ukiseljenim gljivama i pršutom od Jakobovih kapica.

biser mora 2021 radionice 35 
Sirovi brancin mariniran u maslinovom ulju i soli s cvjetačom u citrusu.

biser mora 2021 radionice 35 
Bremec je predstavio i program Gastro ribarnica Brač tvrtke Centaurus – "tunu s udice" te proizvode brenda Amare koji objedinjuje namirnice Jadranskog mora pripremljene po njihovim originalnim recepturama kao što su burgeri od riba i rakova i 


biser mora 2021 radionice 35 
ulje od škampa te na tradicionalne starinske načine marinirane kozice i inćune. U novije vrijeme imaju vlastitu proizvodnju temeljaca od riba, kozica i škampi.

biser mora 2021 radionice 35 
Bremec je meso Bluefin i Yellowfin tune iskoristio za 

biser mora 2021 radionice 35 
carpaccio s narančinim sokom i kaparima, tatar od tune,

biser mora 2021 radionice 35 
i havajsku poke bowl salatu sa sushi rižom. 

biser mora 2021 radionice 35 
S gradela su stigli i odresci tune s purom i Hollandaise umakom od jedinstvenog austrijskog QimiQ vrhnja, koje u sebi ima 1 posto goveđe želatine i nosilac je dva svjetska food Oscara. Uz tunu poslužena su vina Stina iz Bola, a mogao se kušati i drevni dodatak jelima Brački varenik koji je lani upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla.

biser mora 2021 radionice 35 
Ivana Bradarić, edukatorica slastičarstva ŠKMER Kuharske Akademije, pokazala je pripremu cannola s autorskim pečatom. Inače su slastica od prženog tijesta punjena kremastim nadjevom koji tradicionalno sadrži ricotta sir, no u njezinoj varijanti iskoristila je posebne tanke rezance (kadaif) kako bi izradila tuljke.

biser mora 2021 radionice 35 
Posljednji master class Bisera mora bio je "Plant based cooking" Ivane Rukavine s premium namirnicama i dodacima tvrtke Sana delikatese iz Koprivnice, najpoznatije po svojim hummusima i originalnim zdravim asortimanom. Rukavina se uz studij socijalne pedagogije, educirala i na području biljne prehrane, nutricionizma i fitnessa. 


biser mora 2021 radionice 35 
Na Biseru mora, između ostalog, pripremila je "feta sir od badema", palačinke od crvene leće i tapioke s nadjevom, i carpaccio od  ...

biser mora 2021 radionice 35 
cikle pečene u soli ...


biser mora 2021 radionice 35 
koji se osim fete od badema, služio s perlicama od balzamičnog octa, mikrozelenjem, te vinaigretteom od naranče.

biser mora 2021 radionice 35 
Pripremila je i palačinke od crvene leće i tapioke s nadjevom.

Sve u svemu nakon virusne stanke Biser mora je pobnovo bio u svom punom izdanju, a nadamo se da će se slijedeće godine vratiti i u termin početka sezone.