Gastroadvent 2019 2 1

Danas je druga nedjelja adventa, a na 10. jubilarnoj manifestaciji Gastroadvent u Splitu u restoanu Chops & grill, svijeću druge adventske nedjelje zapalili su novinari radio postaja uz predstavnike turističkih zajednica i grada Splita. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Gastroadventa u Splitu je Mediteranska prehrana-naši tragovi, a današnji gosti su bili i šoltanski maslinari i uljari.

Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promičemo mediteransku prehranu i ostavljamo svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa.

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) sastavni je dio mediteranske prehrane, a znanstveno su potvrđene blagodat i korist primjene ružmarina u ljudskoj prehrani. Upravo su 2010. godine objavljene dvije znanstvene studije koje potvrđuju da ekstrakt ružmarina učinkovito sprječava nastajanje toksičnih spojeva prilikom pečenja hrane (J. Food Sci. 11. 1. 2010). Pečemo li ribu ili meso na visokoj temperaturi i posebno na tzv. otvorenoj vatri i pri tome koristmo ružmarin, količina toksičnih spojeva koja nastaje pripremom jela na grillu znatno je manja. Pripremamo li meso uz dodatak ekstrakta ružmarina, količina nastalih imidazopiridina smanjuje za 85, a azanaftalena za 92 posto.

No, više od znanstvenih istraživanja i brojeva zanima nas što je to što povezuje ružmarin i ulje. Kamen im je dom, isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a. Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.

Jedinstveni spoj okusa, mirisa i izgleda u jelima koja su ove nedjelje novinari degustirali, djelo su chef-a restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood, a koja u danima koji slijede nakon prezentacije na Gastroadventu mogu kuša: svi Splićani i njihovi posje:telji Gastroadventa.


Prvu adventsku svijeću su upalili novinari radio postaja, a prije toga je bio i službeno otvaranje manifestacije, koju je otvorila Mariola Milardović Perić:


O Gastroadventu u Splitu je prvo govorila autorica manifestacije nutricionistica Olja Martinić:


U ime domaćina restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood govorila je voditeljica restorana Jasmina Kruščić:


Posebni gosti današnjeg druženja bili su šoltani i to maslinar Zlatko Burić dobitnik titule 'Best in Class' na "New York Olive Oil Competition", jednim o najuglednijih natjecanja maslinara u svijetu. Titulu je dobilo samo 18 maslinovih ulja od njih 913 iz 26 zemalja svijeta, a šoltansko maslinovo ulje jedino je i prvo iz Hrvatske i Dalmacije:


Gastroadvent 2019 2 4
Najbolje monosortno eko maslinovo ulje na svijetu srednjeg intenziteta.

Sa Šolte je došao i vinar Vicko Kaštelanac iz Gornjeg sela proizvođać, među ostalim i izvrsnog vina sorte Dobričić:


Gastroadvent 2019
Vinar Vicko Kaštelanac iz Gornjeg sela ...

Gastroadvent 2019
proizvođać, među ostalim i izvrsnog vina Dobričić Villa Superior - berba 2017. Vino je proizvedeno od grožđa autohtone šoltanske sorte Dobričić, a odlikuje se tamnom i neprozirnom, crno-ljubičastom bojom. Intezivnog je višnjastog ukusa s primjesama džema od borovnice. Miris asocira na prosušeno voće poput suhe smokve, orašaste plodove ili čak na suhi list duhana. Godinu njegove berbe pamtimo po izuzetno suhom i vrućem ljetu što je ovo vino obogatilo ekstraktom i suhoćom. Posebnu notu mu daje vinograd u kojem je grožđe proizvedeno. Isti se nalazi na krševitim južnim predjelima otoka i ograđen je ogromnim suhozidima. Vinograd je posađen početkom šesdesetih godina prošlog stoljeća i svojevrsni je spomenik vremena kad je proizvodnja vina na Šolta bila važan čimbenik opstanka njenih žitelja. Taj vinograd je svjedočio propadanju i gotovo nestajanju ove vrijedne sorte kao i njegovoj ponovnoj revitalizaciji. Njegova dugovječnost definiAvno utječe na bogatu strukturu i robusnost ovog vina.

Manifestaciju je otvorio predsjednik gradskog vijeća grada Splita Igor Stanišić:Gastroadvent 2019
a svijeću su upalili novinari radio postaja.


Gastroadvent 2019
Gastroadventska jela na temu ružmarina i kozjeg sira dijelo su osmislio je chef restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood Marka Đuraševića:
Chef Marko Đurašević govori o jelima koje je CHOPS GRILL Steak & Seafood  pripremio za drugu nedjelju Gastroadventa u Spltu


Stol je izgledao kao nestavrna božićna bajka u stilu kreacija Hestona Blumethala:


Gastroadvent 2019
Sve je započelo blinima s pjenicom od kozjeg sira i zrncima kavijara.

Gastroadvent 2019
Bilo je naravno i nezaobilaznog dalmatinskog pršuta i sira, a ovo crno su ‘Oreo’ sable od kave i maslina ...

Gastroadvent 2019
Sable ‘Oreo’ od kave i dehidriranih crnih maslina punjen kremom od foie gras, parmezanom i kozjim sirom.

Gastroadvent 2019
Na temaki kornet od nori algi u kojem su bili quinoa soufflé u ruzmarinovom ulju, tartar od pancete od tune, kavijar od pastrve i vlasac, na vrh je stavljeno i jestivo zlato ...

preciznim pokretima mlade kuharice:


Gastroadvent 2019
Bozicno jaje punjeno espumom od krumpira s aromom jadranskog bora, sabayon od tartufa i ruzmarina, creme fraiche i kavijar.

Gastroadvent 2019
Šarene lizalice ...

Gastroadvent 2019
piruleta od kozjega sira, datulje i suhe sljive, crumble od ljesnjaka, pistacija i ruzmarina.

Gastroadvent 2019
Galetees - Pasta galekes, ‘rinflajš’, dalmatinska pikantna šalša od poma, ichiban dashi od crne slavonske svinje u srebrnoj ...

Gastroadvent 2019
i zlatnoj varijanti.Gastroadvent 2019

 File od bakalara - bakalar konfitiran u mediteranskom bilju, kelj, krumpir, morske alge i pil-pil od planktona.


Gastroadvent 2019
Fillet mignon wellington - Parmentier od krumpira i ružmarina, perigord umak i crni tartuf (foto by Mak Gastro Bajtera).

Gastroadvent 2019
I naravno u CHOPS GRILL Steak & Seafood koji je poznat po svojim odležanim steak-ovima, ne može ...

Gastroadvent 2019
proći bez tih specijaliteta.

Gastroadvent 2019
Slatki momen: Med i mlijeko - Teksture kozjeg sira, bijela cokolada, bijeli tartuf i med od ruzmarina, 

Gastroadvent 2019
božični kolaći,

Gastroadvent 2019
fritule ...

Gastroadvent 2019
i mali božićni sljezovi kolačići.

Gastroadvent 2019

I sve to zahvaljujući zamisli nutricionistice Olje Marinić i domaćina restorana CHOPS GRILL Steak & Seafood kojeg je predstavljala voditeljica Jasmina Kruščić.

Gastroadvent 2019
Manifestacija je imala i ekološki karakter, pa su predstavljene razgradive vrećice za otpad namijenjene nautičarima.