U nedjelju, 1. prosinca 2019. godine u 13 sati u kultnoj splitskoj pizzeriji Galija, Tončićeva 12 u Splitu svijeću prve adventske nedjelje zapalili su novinari portala uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Gastroadventa u Splitu je Mediteranska prehrana-naši tragovi.
Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promičemo mediteransku prehranu i ostavljamo svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama.
Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana.
Nikakve nedaće i neprilike nisu nam zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa. Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Podrijetlom je iz Europe, a upotrebljava se još od vremena starih Grka kada su tamošnji studenti krasili svoje glave vijencima od ružmarina smatrajući da on ima blagotvorno djelovanje na pamćenje. Listovi ružmarina i eterično ulje dobiveno destilacijom listova službeno su ljekoviti prema europskoj regulativi. List ružmarina sadrži karakteristične fenolske spojeve (karnozol, karnozolsku kiselinu, rozmanol) pa se smatra i lijekom i začinom. Po antioksidativnim svojstvima najsnažnija je namirnica. Raste na kamenom tlu, podnosi posolicu i visoke temparature, a njegovo stanište su karbonatne stijene. Kamen mu je dom. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO.a.
Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 120 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća. Modele od gline i gipsa izradili su učenici 3a razreda iz predmeta modeliranje s nastavnikom, akad. kiparom Emilom Trutanićem. Skeniranje modela i pripremu na CNC stroju izradili su učenici 4a kroz predmet primijenjeno računalstvo, s nastavnikom mag. ing. građ. Jakovom Babarovićem, dok je izrada i završna obrada tradicionalnom ručnim klesarskim alatima (dlijeto, macola, špica, gradina, piket, martelina i dr.) s učenicima 4a razreda Filipom i Jakovom Marjanovićem predmet praktična nastava klesarstvo i nastavnikom praktične nastave Denis Nižetić.
"Cijeli svoj život slušamo priče o povijesti našeg Grada. Ove je godine nas - mlade - pripala čast da se nađemo u ulozi onih koji pišu povijest. Ispričat ćemo Vam priču o Gastro Adventu u Splitu, manifestaciji kojoj je cilj ispreplesti povijest, kulturu, baštinske vrijednosti i gastronomiju u zajednički vijenac. Naš doprinos ovoj manifestaciji je žar naše mladosti kojim planiramo zapaliti vatru njegovih svijeća. Koračajući starim, kamenim pločama opjevanog grada u ritmu zvukova zvonika najstarije katedrale na svijetu, u zraku osjećamo miris tradicije proizašle iz baštine ovog podneblja. Ostavština naših predaka nama. Želimo da tragovi koji ostaju iza nas budu putokaz nekim budućim generacijama!" Učenici 4-tih razreda Turističko- ugostiteljske škole Split:
Lea Ćelić, Laura Pavić, Josipa Maras, Mirna Dujmović, Antonela Rogulj Katarina Jelčić, Nikolina Grebenar, Tino Ugrin, Petar Bonacin, Lucija Bralić, Ivona Lončar, Mia Bešlić. Mentor: prof. Andrea Bilandžić, Uz potporu ravnatelja TUŠ Split, gosp. Ive Bilića.
U Gastroadventskom okviru svi se htjeli slikati za uspomenu ...
i najmlađi i malo stariji ...
...
a sve je to prije 10 godina pokrenula splitska nutricionistica Olja Martinić.
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. o ružmarinu:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. prof. Andrea Bilandžić, Turistička škola Split:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. Ivo Bilić, direktor Turistička škola Split:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. Tamara Plastić, ravnateljica kiparske škole Pučića Brač:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. chef Galije Marin Pavletić:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. vinarija Kabola Markežić Marino:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. Olja Martinić nutricionistica i autor Gastroadventa u Splitu
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. Alijana Vukšić, direktorica TZ Split:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. Igor Stanišić grad Split:
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. Blaženko Boban, župan Splitsko - dalmatinske županije:
Splitski Gastroadvent je događanje koje povezuje novinare, turističke djelatnike i sve one kojima je Split u srcu. Prvu adventsku svijeću su upalili novinari Web portala uz potporu turističkih radnika.
Otvaranje Gastroadventa u Splitu 2019. novinari Web portala pale prvu svujeću:
Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču, iz škole koja obilježava 120 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća. Modele od gline i gipsa izradili su učenici 3a razreda iz predmeta modeliranje s nastavnikom, akad. kiparom Emilom Trutanićem. Skeniranje modela i pripremu na CNC stroju izradili su učenici 4a kroz predmet primijenjeno računalstvo, s nastavnikom mag. ing. građ. Jakovom Babarovićem, dok je izrada i završna obrada tradicionalnom ručnim klesarskim alatima (dlijeto, macola, špica, gradina, piket, martelina i dr.) s učenicima 4a razreda Filipom i Jakovom Marjanovićem predmet praktična nastava klesarstvo i nastavnikom praktične nastave Denis Nižetić.
Za gastro dio prve nedjelje Gastroadventa u Splitu pobrinuo se mladi chef konobe i pizzerije Galija Mario Pavletić. Ima 25 godina i pripremio je vrsne delicije koje će cijeli ovaj Advent Galija imati na svom standardnom jelovniku.
Predjela prve nedjelje Gastroadventa u Splitu mladog chefa Maria Pavletića:
Galijini kiflići s bakalarom.
Galijina bruschetta mondo.
Galijine mediteranske okruglice.
Galijina hrskava tapioka koja se pripremala 6 sati.
Galijine gratinirane dagnje s mladim kozjim sirom.
Izvrstan pršut i još bolji parmezan.
Vegetarijanski izvrstan Baba ganoush od pečenih balancana.
Galijin odležani rib-eye steak s umakom od sira ...
i naravno vrsne galijine pizze iznenađenja sa mladim sirom i ružmarinom koji su tema ovogodišnjeg Gastroadventa ...
ali i uz dodatak ostalih morskih delicija, na primjer mariniranih inčuna.
Poseban specijalitet chefa Maria Pavletića je rižoto od ružmarina u kolutu od parmezana ...
Rižoto od ružmarina u kolutu od parmezana mladog chefa Maria Pavletića:
Struganjem parmezana rižoto dobiva poseban ukus koji se izvrsno slaže s ružmarinom.
Rižoto od ružmarina u kolutu od parmezana mladog chefa Maria Pavletića - struganje parmezana:
Slatka jela prve nedjelje Gastroadventa u Splitu mladog chefa Maria Pavletića:
I naravno za desert specijaliteti Galije - Lisnato tjesto s kozjim sirom i šumskim voćem ...
zapečene kruške s orasima i ružmarinom ...
torta od limuna i ružmarina.
Hrana bez dobrog vina ne ide, a na prvom Gastroadventu za vrsna vina su se pobrinuli, vinar partner pizzerija Galija Kabola iz Istre s pjenušcem, Malvazijom. merlotom i Muškatom ...
Matuško s izvrsnim Postupom i Dingačem.
U muzičkom dijelu posjetioce Gastroadventa su zabavljali Mirella Meić i Stefan Kokoškov uz muzičku pratnju zanimljiva umjetnica – harmonikašica Danira Ipavec.
Muzički dio 1. nedjelje Gastroadventa u Splitu:
Zanimljivi ukrasi za glavu koju su izradili učenicei Turističke škole uz mentorstvo prof. Andrea Bilandžić,
Uz ovaj zanimljivi ukras htjela se snimiti i ravnateljica 1. gimnazija ...