Danas je treća nedjelja adventa, a na 10. jubilarnoj manifestaciji Gastroadvent u Splitu u restoanu Andrea NIRS, svijeću treće adventske nedjelje zapalili su novinari TV postaja uz predstavnike turističkih zajednica i grada Splita. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Gastroadventa u Splitu je Mediteranska prehrana-naši tragovi, a današnji gosti su bili i predstavnici Bola na Braču.ž
Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiće mediteransku prehranu i ostavlja svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Najveći trag uz vrijedne domačine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodianjeg Gastroadventa.
Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidans među mirišljavim biljkama. Sinergizam antioksidativnih i različitih fenolnih spojeva. Raste na kamenu i tlu prepunom kalcijev karbonata (C CO3). Kamen i sunce su prirodno staniašte ružmarina. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićena Poveljom UNESCO-a. Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također od kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišta na Braču, iz škole koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.
Domaćin trećeg ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu je bila tvrtka NIRS i njihov restoran Andrea NIRS.
Nutriocinistica Olja Martinić, autorica Gastroadventa predstavlja manifestaciju TV mreži.
Događanja je otvorila Alijana Vukšić direktorica TZ grada Splita:
Posebni gosti su bili učenici i profesori Ugostiteljske škole Bol s kojima je došao i Markito Marinković direktor TZ Bol:
Profesorica Ada Seferagić iz Ugostiteljske škole Bol govori o projektu Divlji pjat:
Profesorica Marijana Marić iz Ugostiteljske škole Bol vodila je učenike u pripremi jela iz kuharice Divlji pjat:
Romana Šundov Amstrong vlasnica i direktorica NIRS-a:
Posebnost ovog događanja su bili tipični božićni kolaći iz Škotske koje je pripremi suprug Kenneth Amstrong:
Izbor jela restorana Andrea NIRS predstavila je šefica kuhinje Slavica Gotovac:
Autorica manifestacije nutricionistica Olja Martinić opet nam otkriva nešto novo o ružmarinu koji je osnovna namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa:
I na kraju treću adventsku svijeću su upalili novinari TV postaja uz posebne goste a na paljenje svijeće ih je pozvao predsjednik Gradskog vijeća grada Splita Igor Stanišić.
Alijana Vukšić, direktorica TZ Split, domaćini trećeg gastroadventa, tvrtka NIRS Kenneth Amstrong i Romana Šundov Amstrong te Dobrila Gotovac Stipaničev uz ...
poseban božićni koktel koktel majstora Jure Vojkovića iz Splita i njegov zadnji dodir:
U koktelu su bili svi mirisi i okusi ovog doba godine ...
uz dehidriranu naranću i naravno ružmarin.
Posebni gost ovog trećeg adventskog druženja novinara bili su učenici i profesori Ugostiteljske škole iz Bola na Braču ...
koji su predstavili svoj zadnji projekt - Divlji pijat - što i kako kuhati s divljim samoniklim biljem. Više o projektu na poveznici - Divlji pjat.
Izbor jela koja su učenici Ugostiteljske škole Bol pripremili za ovu manifestaciju pod mentorstvom profesorice Marijane Marić:
Na degustacijskom meniju su bili domaći ravioli s mišancom,
bruskete i pica s mišancom,
mrskavi zalogaji s kozjim sirom i samoniklim biljem...
i domaći kolaći sa Brača.
Boljani su predstavili i ružmarinovo vino, koje se pije kao likarija.
Izbor delicija na temu ružmarina koju su pripremili vrijedni radnici restorana Andrea NIRS uz vodstvo šefice Slavice Gotovac:
Domaćini su predstavili jela na temu ružmarina, a krenuli su s tankom pogaćom s ružmarinom, maslinovim uljem i soli.
Rustikalne rolice od tikvica (trakice tikvica punjene kozjim sirom).
Blagdansku pjenicu od bakalara (bakalar, krumpir, maslinovo ulje, češnjak).
Balancane i tikvice u duetu začinjene aromatičnim uljem.
Nadjeveni šeširići (punjeni šampinjoni s avokadom i kozjim sirom).
Morska čarolija u mediteranskoj marinadi (srdela, crveni luk, lovor, ružmarin, maslinovo ulje, limun).
Svinjski file na način šefa kuhinje (svinjski medaljoni, aromatični maslac, krumpir, bundeva, luk, slanina, ružmarin).
Dalmatinka u ružmarinu (frikando punjen mrkvom, bijelim lukom i slaninom u pikantnom umaku s ružmarinom i domaćim njokima).
Mesna šarena rapsodija (savici od piletine punjeni povrćem i slaninom u aromatičnom umaku).
Svinjski file na način šefa kuhinje (svinjski medaljoni, aromatični maslac, krumpir, bundeva, luk, slanina, ružmarin).
Žemljice s krumpirom i ružmarinom.
I sve to naravno uz izvrsna vina Stina.
Tradicionalni bužićni kolaći iz Škotske koje je pripremio gospodnin Kenneth Amstrong:
Posebnost ove nedjelje gastroadventa su bili kolači na temu škotskih božićnih kolaća koje je priremio domaćin Ken Amstrong.
Među njima posebno se isticao božićni kolač koji se sprema mjesec dana prije Božića i svaki dan podlijeva whiskey-om.
Škotske pite s voćem.
Slatki kruh.
Kolaći s maslacem od ruzmarina.
I sve to uz izvrsne škotske whisky-e odležane 15 ak godina s okusom dima i škotskog visočja.
Za sve ove delicije zasluna je bila mala, ali vrsna ekipa NIRS-ovog restorana.
Domaćini događanja uz prigodne poklone NIRS-a koje su dobili svi gosti.
Dizajn ovogodišnjeg Gastroadventa osmislili su učenici Ugostiteljske škole iz Splita pod mentorstvom profesorice Andree Bilandžić (desno).
Druženje se proteglo uz izvrsnu glazbu talentiranog bolskog mladog glazbenika Marina Karmelića.