Domaćin kongresa FIJET-a (svjetske udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu) 2016. godine bila je Rusija. Nakon kongresa u Moskvi domaćin je organizirao postkongresnu stručnu turu u osmi po veličini grad Ruske Federacije - grad Kazan, glavni grad Republike Tatarstan, ali grad koji je ukazom 2009.g. proglašen 'trećim glavnim gradom Ruske Federacije'. Impresije s putovanja u Kazan prenosimo u dvije slike. Prva se bavila turističkim znamenitostima Kazana i okolice, a ova druga tatarskim jelima. Tatarstan se reklamira kao zemlja 1001 delicije. Krenimo od tipičnog turističkog jelovnika iz Bolgharije.
Sve započinje tatarskom dobrodošlicom ...
slatki kruh i sol ...
...
i posebni tatarski specijalitet Çäkçäk (čita se čak-čak) ...
koji se radi od brašna i vode i na kraju se natopi u medu. Nakon toga obično slijedi gozba u nekoliko slijedova.
Tatari su majstori tijesta, pa se često služi slatko predjelo - tortice sa sirom.
Zatim slijedi salata od šunke i hrena, ...
i obavezno bogata juha s mesom i povrćem.
Tijesto je prisutno i u glavnim jelima u obiku mesnih ili vegetarijanskih ravijola, ...
a posebni su majstori u pripremi kruha.
Što se jede u motelu uz cestu ?
Ponuda je obilna ...
Prije svega pite Peremyach, Echpochmak, i Zur-balish, ali o njima više u nastavku.
piletina i rječna riba na sto načina ...
i salate na sto načina, ...
a cijene od 30 do 70 rubalja, što uz tečaj 1 rublja = 0,12 kn daje od 3,6 do 8,4 kn.
Uz to najbolje ide votka, a ona je nešto skuplja. Najbolja košta 435 rubalja što je oko 52 kn.
Kada pitate gdje u Kazanu otići dobro večerati, svi će vas uputiti u Tatarskaya Usadba. Lako ju je pronaći - nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Kaban jezera.
Veliki objekt na dva kata ...
uređen na tradicionalni način ...
s puno lokalnih tatarskih ukrasa.
U centru restorana je krušna peć ...
u kojoj majstor kuhar ...
priprema lokalne specijalitete.
Ne možete doći u Kazan, a ne probati hrskavo pečenu kozletinu s povrćem, ...
kazansku salatu s piletinom ...
ili pačja prsa na prženom povrću.
I naravno na kraju Çäkçäk.
Za turiste je u Kazanu sagrađen posebni centar ...
u kojem se odigrava Kazanski Show - tatarska večera sa plesom.
Kroz pjesmu i ples umjetnici nastoje dočarati povijest Kazana, od početka i velikog kazana po kojem je Kazan i dobio ime ...
preko ljubavne priče mlade tatarke ...
i princa ...
i međusobnih borbi ...
do sretnog završetka.
Sve je to pračeno i odgovarajućim jelima, ali ako ste bili u Tatarskoj Usadbi, ova vas jela neće zadovoljiti,
posebno ne palačinke punjene pire krompirom.
Dojam je popravila pita Echpochmak poslužena s piletinom.
Pita Echpochmak (gore lijevo) je jedno od standardnih tatarskih jela, zajedno s pitama Peremyach, zvana i Belyash (dolje lijevo) i Zur-balish (desno). U sva tri slučajeva radi se tijestu punjenom mesom, krompirima i lukom začinjenom različitim začinima. Vrlo zastino jelo koje su Tatari nosili na svojim osvajačkim pohodima. Pitu s mesom i krumpirom možete jesti dok jašete, a daje vam dovoljno energije za naporna putovanja.
Tipično jelo tatarske kuhinje si i salate, ...
a i krepke juhe.
Dosta su popularna i jela od ribe, posebno sušene ...
koje ima svih veličina ...
...
i oblika.
I naravno ništa bez votke koja se tradicionalno služi u zagrijana u zemljanim posudama. Ova desno je posebna. U boci votke je godinu dana stajao korjen hrena, pa možete zamisliti kakvog je ukusa. Ne znaš da li pali votka ili hren.
Posebno inenađenje je bilo kazansko vino - i bijelo i crno - kažu da se proizvodi južno u područjima blizu Kaspijskog mora. Cijene su prihvatljive i svakako ga se treba probati.
Ukliko vas zanima više Kazan i tatrstan izvrstan Web site Visit Tatarstan prenosi puno informacija a poseban dio je posvećen gastronomiji Tatarstana.