Gastroadvent je prva ikada održana manifestacija na temu adventa u Splitu.Cilj je poboljšanje turističke ponude, očuvanje starih običaja i recepata te isticanje benefita mediteranske prehrane. Ovogodišnji Gastroadvent je manifestacija koju podržava Hrvatska Turistička zajednica, a svake godine posebnu pažnju posvećuje jednoj namirnici i ističe njena svojstva.
Ovogodišnji Gastroadvent u centru pozornosti ima MASLINU. Veličanstvena maslina (Olea europaea) najčešće je spominjana biljka u prvim medicinskim knjigama, starim kuhinjama ali i u umjetnosti. Za oko 60 bolesti ju je predlagao Hipokrat a brojne znanstvene studije u suvremenom dobu potvrđuju široki blagotvorni učinak maslina i ulja.
Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao majčino mlijeko) te nutritivni sastav maslinu i njeno ulje postavljaju na piedestal namirnice broj I. Simbol je mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja.
Maslina je i neiscrpna inspiracija gastronomima. Kulinarski avanturisti se maslinovim uljem služe pri kreiranju anjsavršeniji zalogaja ponekad spajajući nama potpuno nespojivo. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu posebnosti očuvanih recepata.
Autor ovogodišnjeg Gastroadventskog vjenca je Kežić Anđela iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vjenac nosi ime Bijela golubica. Najljepša poruka stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju a njen najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.
Pri paljenju prve svjećice Gastroadvent se bavio temom svinjske masti i malinovog ulja ali na način da pokažemo kako jedno drugo ne isključuje. Nema ili jedno ili drugo niti navtjecanja koja je namirnica bolja. Kroz primjer jela iz splitske Zagore pokazano je kako je u gastronomiji i jedno i drugo moguće ukompnirati.
Mast i malinovo ulje su bogati D vitaminom. Pouzdano znamo da je utvrđen manjk D vitaminim u našem organizmu te da se radi o pošasti modernog stila života sa velikim posljedicama. Jela koja sljubljuju svinjsku mast i masline izvrstan su izvor Dvitamina kako biljnog tako i animalnog porijekla.
Maslinovo ulje je osnova za pripremu brojnih slastica i svakako mu treba dati prednost u odnosu na druge manirnice iz skupine masti, ulja i zamjene.
Prvu adventsku svijeću na našem gastro adventskom vijencu zapalili su novinari Internet portala u prvu advetsku nedjelju 27.11.2016.g. u restauranu hotela Consul.
Ove su godine prvu adventsku sviječu na gastroadventskom vijencu upalili novinari Internet portala.
Vijenac posebnoga šarma izradila je Kežić Anđela iz tvrtke Ira comerc,
a za jela je bila odgovorna glavna kuharica hotela Consul, najbolji poznavalac jela dalmatinske Zagore.
Jela su pobudila posebni interes prisutnih novinara televizijskih kuća.
Na prvoj gastroadvantskoj trpezi najprije su se našli vrlički uštipci,
zatim namazi od svinjske masti, kao i
različiti namazi od maslina.
Zimsko je doba, jede se divljač, a vlasnik hotela Consul Ante Podrug je i strastveni lovac, pa se na njegovom blagdanskom stolu
obavezno nađe i gulaš od divljači s domaćim njokima.
Blagdanskog objeda dalmatinske Zagore nema bez poznatog sinjskog kupusa, košatradine, pečenica, domaćih kobasica i sinjskih krumpira.
Prisutni novinari su bili u blagdanskom ozračju,
posebno uz Antino dobro crno i bijelo vino.
Vlasnik hotela Consul gosp. Ante Podrug u društvu šarmantnih dama, supruge i
direktorice Turističke zajednice Splita gđe. Alijane Vukšić koja i ove godine podržava manifestaciju Gastroadvent u Splitu.