Gastroadvent je prva ikada održana manifestacija na temu adventa u Splitu.Cilj je poboljšanje turističke ponude, očuvanje starih običaja i recepata te isticanje benefita mediteranske prehrane. Ovogodišnji Gastroadvent je manifestacija koju podržava Hrvatska Turistička zajednica, a svake godine posebnu pažnju posvećuje jednoj namirnici i ističe njena svojstva.
Druga gastroadventska nedjelja bila je posvećena Apoksiomenu. Apoksiomen (grč.) je Lizipov kip atleta koji strugalom skida s tijela ulje.
Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao - majčino mlijeko) kao i nutritivni sastav, maslinu i njeno ulje, postavljaju na pijedestal proglašavajući je namirnicom broj 1. Simbol je mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja. Obiluje D vitaminom čija uloga je u ugradnji kalcija u kosti te pravilnoj funkciji mišića što je posebno važno za sportaše. Upravo su maslinovim uljem grčki atletičari mazali svoje tijelo prije treninga.Kroz kožu, izloženi suncu poticali su sintezu D vitamina, jačali kosti i poboljšavali funkciju mišića.
Maslinovo ulje bogato je flavonoidima koji djeluju protuupalno pa su zahtjevne treninge nanošenjem ulja na kožu lakše izdržavalji.
Maslinovo ulje je za sportaše najbolji odabir. Savršenog je sastava, daje dovoljno energije a ne opterećuje probavni sustav.
Drugu adventsku svijeću na gastro adventskom vijencu zapalili su novinari radio postaja druge adventske nedjelje, 04.12.2016. godine, u Restoranu Movi.
Paljenje druge svijeće pratila je i prezentacija sportske trpeze u restoranu Movi posvećene jelima maslinovog ulja uz prezentaciju vina jedine splitske vinarije - vinarije Divina i to Divina pošip i Divina plavac.
Autorica ovogodišnjeg Gastroadventskog vijenca je Anđela Kežić iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vijenac nosi ime Bijela golubica. Najljepša poruka stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju, čiji najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.
Nutricionistica Olja Martinić - autorica Gastroadventa o manifestaciji.
Restoran Movi se nalazi na splitskim Firulama, točno iznad teniskih terena.
Dekoracije na zidovima su vrlo zanimljive,
a kuhinja otvorena i prozračna, tako da gosti vide kako se njihov obrok sprema.
Priča o restoranu MOVI.
Paljenje druge adventske svijeće.
Nutricionistica Olja Martinić, autor manifestacije Gastroadvent u društvu Lenke, Dobrile i Anđele Kežić, autorice gastroadventskog vijenca.
Predstavljanje sportskih jela restorana Movi začinjenih vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Jela je predstavio glavni kuhar restorana Movi.
Hobotnica na gulaš sa fažolom i sa uljem od oblice.
Rižot od jadranskih liganja sa mladim maslinovim uljem.
Lazanje od svježeg bakalara i umakom od maslina.
Fritule pripremljene na maslinovom ulju.
Slatke božićne jaslice restorana Movi.
I sve to uz vrhunska vina vinarije Divina, jedine splitske vinarije - Divina pošip i Divina plavac.
Priča o vinima DIVINA vinaraIvana Dragičevića.
Vlasnik restorana Movi Moricu Abinunu uz nutricionisticu Olju Martinić.
Za kraj pogled s plaže Firule prema Šolti - 'S ponistre se vidi Šolta'.