Gastroadvent 2016 2


Gastroadvent je prva ikada održana manifestacija na temu adventa u Splitu.Cilj je poboljšanje turističke ponude, očuvanje starih  običaja i recepata te isticanje benefita mediteranske prehrane. Ovogodišnji Gastroadvent je manifestacija koju podržava Hrvatska Turistička zajednica, a svake godine posebnu pažnju posvećuje jednoj namirnici i  ističe njena svojstva.

Druga gastroadventska nedjelja bila je posvećena Apoksiomenu. Apoksiomen (grč.) je Lizipov kip atleta koji strugalom skida s tijela ulje.

Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao - majčino mlijeko) kao i nutritivni sastav, maslinu i njeno ulje,  postavljaju na pijedestal proglašavajući je  namirnicom broj 1. Simbol je  mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja. Obiluje D vitaminom čija uloga je u ugradnji kalcija u kosti te pravilnoj funkciji mišića što je posebno važno za sportaše. Upravo su maslinovim uljem grčki atletičari mazali svoje tijelo prije treninga.Kroz kožu, izloženi suncu poticali su sintezu D vitamina, jačali kosti i poboljšavali funkciju mišića.
Maslinovo ulje bogato je flavonoidima koji djeluju protuupalno pa su zahtjevne treninge nanošenjem ulja na kožu lakše izdržavalji.

Maslinovo ulje je za sportaše najbolji odabir. Savršenog je sastava, daje dovoljno energije a ne opterećuje probavni sustav.

Drugu adventsku svijeću  na gastro adventskom vijencu zapalili su novinari radio postaja  druge  adventske nedjelje,  04.12.2016. godine,  u Restoranu Movi.

Paljenje druge svijeće pratila je i prezentacija sportske  trpeze u restoranu Movi posvećene jelima  maslinovog ulja  uz prezentaciju vina jedine splitske vinarije - vinarije Divina i to Divina pošip i Divina plavac.

Autorica  ovogodišnjeg  Gastroadventskog vijenca je Anđela Kežić  iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vijenac nosi ime Bijela golubica.  Najljepša poruka  stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju, čiji najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.


Nutricionistica Olja Martinić - autorica Gastroadventa o manifestaciji.


Gastroadvent 2016 2
Restoran Movi se nalazi na splitskim Firulama, točno iznad teniskih terena.

Gastroadvent 2016 2
Dekoracije na zidovima su vrlo zanimljive, 

Gastroadvent 2016 2
a kuhinja otvorena i prozračna, tako da gosti vide kako se njihov obrok sprema.

Priča o restoranu MOVI.


Gastroadvent 2016 2
Drugu adventsku svijeću su upalili novinari radija uz pomoć Alijane Vukšić, direktorice TZ Split koja je pokrovitelj ovogodišnjeg Gastroadventa.

Paljenje druge adventske svijeće.


Gastroadvent 2016 2
Nutricionistica Olja Martinić, autor manifestacije Gastroadvent u društvu Lenke, Dobrile i Anđele Kežić, autorice gastroadventskog vijenca.

Gastroadvent 2016 2
Predstavljanje sportskih jela restorana Movi začinjenih vrhunskim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Jela je predstavio glavni kuhar restorana Movi.

Gastroadvent 2016 2
Hobotnica na gulaš sa fažolom i sa uljem od oblice.

Gastroadvent 2016 2
Rižot od jadranskih liganja sa mladim maslinovim uljem.

Gastroadvent 2016 2
Lazanje od svježeg bakalara i umakom od maslina.

Gastroadvent 2016 2
Fritule pripremljene na maslinovom ulju.

Gastroadvent 2016 2
Slatke božićne jaslice restorana Movi.

Gastroadvent 2016 2
I sve to uz vrhunska vina vinarije Divina, jedine splitske vinarije - Divina pošip i Divina plavac.

Priča o vinima DIVINA vinaraIvana Dragičevića.


Gastroadvent 2016 2
Vlasnik restorana Movi Moricu Abinunu uz nutricionisticu Olju Martinić.

Gastroadvent 2016 2
Za kraj pogled s plaže Firule prema Šolti - 'S ponistre se vidi Šolta'.