gastroadvent 2022 1 1

Svijeću nade i vjere prve adventske nedjelje 2022.g.,  zapalili su u bistro baru Splitska Coffee & Co. u Splitu novinari Web portalauz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteransku prehranu i uz podršku novinara dijel znanja i vještine. Zahvaljujući arheolozima, koji modernim tehnologijama otkrivaju stoljećima skrivana nalazišta prepuna tragova, osmišljen je ovogodišnji program manifestacije. Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju  .

Ugledni znanstvenici svake godine kreiraju listu najbolje prehrane na svijetu. Upravo je mediteranski način prehrane po petu godinu zaredom proglašen najboljim načinom prehrane i to u konkurenciji od čak 40 dijeta. Rang listu objavljuje Odjel za zdravlje US News@World Report. Visoko rangirane dijete po njima su sigurne i razumne, a sve u njima potkrijepljeno je znanstvenim tvrdnjama. Podsjetimo kako mediteranski način prehrane ili mediteranska dijeta nije zatvorena i definirana lista namirnica, niti popis jela koji jamče slijed ovog modela prehrane. Upravo to potvrđuju nalazi s arheološkog nalazišta u Starohvarskom polju.

„Mediteranski način prehrane je jako živ i dinamičan model. Veseli nas rekonstrukcija jela naših predaka, ali i kreiranje novih, odnosno trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodala: „Ostavljajući svoj trag u beskrajnim veličinama mediteranskog načina prehrane ujedno upozoravamo na sve veću opasnost koju predstavlja zagađenje mikro i nano plastikom.“

Suorganizatori i domaćin paljenja 1. svijeće Gastroadventa u Splitu je  Splitska Coffee & Co. uz gastropartnere: Vina Đuzel iz Imotskog, Gastromanija iz Podstrane i ugledni splitski restoran Zrno Soli.

 Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.

Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. godine. Ustanova obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja Splitsko-dalmatinske županije u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanoga odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na  zaštićenim područja kojima upravlja. Javna ustanova upravlja sa 39 zaštićenih područja na području Splitsko -dalmatinske županije koja su razvrstana u 4 kategorije Posebni rezervat, Spomenik prirode, Značajni krajobraz i Spomenik parkovne arhitekture. Uredbom Vlade RH o proglašenju ekološke mreže, Ustanova upravlja velikim površinama kopna i mora Splitsko-dalmatinske županije.

Grad  Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.

 

gastroadvent 2022 1
Prema ideji Šime kovačevića pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari, a cilj je obilježiti 50 godina od kada su Pakleni otoci zaštićeni spomenik prirode u kategoriji značajnog odnosno zaštićenog krajolika. 

Marijola Milardović Perić je otvorila ovogodišnju manifestaciju:


Olja Martinić nutricionistica i autorica Gastroadventa:


Ivo Vrdoljak vlasnik bistroa Splitska Coffee & Co. i restorana Zrno soli:


Alijana Vukšić direktorica TZ Split:


Domagoj Lažeta ravnatelj ustanove More i krš pokrovitelja Gastroadventa:


Šime Kovačević o ovogodišnjem vijencu Gastroadventa:


Župan Blaženko Boban otvara manifestaciju:


Novinari Web portala pale 1. adventsku svijeću nade i vjere:


Snimku cijelog otvaranja manifestacije možete pronaći na poveznici - https://youtu.be/vGG7a0GSotI

gastroadvent 2022 1
Chef bistro bar Splitska Coffee & Co. Deni Bobek predstavila je izbor jela koja su inspirana glavnom temom ovogodišnjeg Gastroadventa - značaj namirnica namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica u mediteranskom načinu prehrane.Ivo Vrdoljak je predstavcio i vina 1. Gastroadventa - vina vinara Stipe Đuzela

Bogata ponuda jela bistroa Splitska Coffee & Co. 


gastroadvent 2022 1
Pinsa romana - poseban i izvrstan kruh prema prastarom rimskom receptu

gastroadvent 2022 1
Glavna zvijezada trpeze - Bakina bara - varivio od leće, graška, leće i pancete. Nazaiv bara se u Dalmaciji koristi za jela koja sadrže žitarice i grahorice u raznim kombinacijama. U nekim se djelovima Dalmacije zovu i gra, a talijani ih zovu 'legumi'.

gastroadvent 2022 1
Ribarska bara - brudet od liganja, slanutka, kukuruza i graha. 

gastroadvent 2022 1
Jota moga djetinstva, tako je chef Deni Bobek nazvala ovo jelo koje sadrži: kiseli kupus, grah, krumpir, pancetu i sušena rebra.

gastroadvent 2022 1
Izvrsna salata od grahorica.

gastroadvent 2022 1
Sarmice od svježeg kelja punjene orzom i povrćem.

gastroadvent 2022 1
Uštipci od leće.

gastroadvent 2022 1
Mastika uštipci od leće, ječma, bujelog graha i zobi - sve se samelje sirovo prije kuhanja - poslčušajte recept u priči chefa Deni Bobek.

gastroadvent 2022 1
Popečci od mahunarki i kukuruza - meni je osobno ovo bilo jedno od najdražih jela.

gastroadvent 2022 1
Špageti dalatinese s okruglicama od leće.

gastroadvent 2022 1
Crni orzoto.

gastroadvent 2022 1
Salata od hobotnice s grahoricama.

gastroadvent 2022 1
Kruh iz biblijskih vremena s različitim namazima.

gastroadvent 2022 1
Frigane srdele - jelo naših starih koje je othranilo generacije otočana.

gastroadvent 2022 1
Svježi lubin u šartocu na starinski način.

gastroadvent 2022 1
Vege burgeri od slanutka u domaćim bublicama.

gastroadvent 2022 1
BistroSplitska Coffee & Co. je posebno poznat po svojim Pinsama Romana - varijanti pice s biblijskim kruhom -  pinsa s paštetom od kozica.

gastroadvent 2022 1
Pinsa romana - Starogradsko polje - namaz od slanutka, marinirani inčuni, crne masline, kapari, matoviljac.

gastroadvent 2022 1
Pinsa romana s ljubitovačkom marmeladom od bijelog luka i inčunima.

gastroadvent 2022 1
Pinsa romana s lnamazom od crnog fažola.

gastroadvent 2022 1
Pinsa romana s lnamazom od bijelog fažola.

gastroadvent 2022 1
A za slatko stari dobri paradižot i ...

gastroadvent 2022 1
oruglice od suhih smokava ...

gastroadvent 2022 1
uz vina vinarije Đuzel koja ima vinograde na 700 m visine - kujundžuša, chardonnay i crni cuvee od trnjaka, merloa i vranca.

gastroadvent 2022 1
Novinari Web portala pale 1. adventsku svijeću nade i vjere.

gastroadvent 2022 1
Poseban gost današnje manifestacije je bila i Gastro manija d.o.o. iz Podstrane s ponudom izvrsne marinirane i slane ribe Fish is Delish