Novinari radio postaja, uz predstavnike partnera projekta, zapalit će četvrtu svjeću na gastroadventskom vijencu koji je ove godine izradila umjetnica Tonka Alujević. Uz začinsko bilje Mediterana, vijenac je u formi pojasa odnosno koluta za spašavanje, preciznije šalvaomine, a Tonka nam poručuje kako je riječ o „maritimnome predmetu koji služi za spas Čovika koji se iz raznoraznih razloga naša bespomoćan u moru i u smrtnoj je opasnosti. A to je točno ona zdravstveno-politička pozicija u kojoj se trenutačno nalazimo.“
Gastroadvent u Splitu jedinstvena je manifestacija koja desetljećima promovira mediteransku prehranu fuzijom nutricionizma, gastronomije i turizma. Zahvaljujući angažmanu i sudjelovanju predanih novinara, koji će i ove godine donijeti svjetlo u grad podno Marjana, uporno dijeli znanstvene spoznaje utkane u gastronomske vještine. Filozofija manifestacije je postojeće prednosti prenositi sugrađanima i ponuditi gostima.
Mediteranska prehrana ili mediteranska dijeta nije zatvorena i definirana lista namirnica niti popis jela koji jamče slijed ovog modela prehrane. To je vidljivo na načinu na koji je UNESCO opisao mediteransku prehranu 2010. godine, kada je istu prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu: „Mediteranska prehrana predstavlja skup vještina, znanja, praksi i tradicija u rasponu od polja do stola, uključujući usjeve, žetvu, ribolov, konzerviranje, preradu, pripremu i, posebno, potrošnju hrane. Mediteransku prehranu karakterizira prehrambeni model koji je ostao nepromijenjen tijekom vremena i prostora, a sastoji se uglavnom od maslinovog ulja, žitarica, svježeg povrća i voća, umjerenih količina ribe, mlijeka i mesa te brojnih začina te umjerena konzumacija vina, uz poštivanje navike pojedinih zajednica.“
„Danas znanost, ali i protagonisti, ne govore o mediteranskoj prehrani već o načinu mediteranske prehrane koji nije samo lista hrane i jela. Navedeni pojam obuhvaća puno širi spektar, pa i ovo naše druženje to pokazuje“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić.
Partneri ovogodišnje manifestacije su:
Splitsko-dalmatinska županija, kao i TZ SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu, na taj način promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike.
Turistička zajednica grada Splita ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.
Grad Split je odlučan u podršci projektima koji su na korist njegovih stanovnika i zahtjevnih gostiju i to uz mudrost iskustva i nove tehnološke mogućnosti.
Za poticanje zastupljenosti domaćih proizvoda već godinama se zalaže HGK Hrvatska gospodarska komora koja od 1997. godine provodi nacionalni projekt “Kupujmo hrvatsko“. Cilj projekta je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda i na taj način poduprijeti gospodarstvo. Ovaj projekt je od posebnog značaja što ističe direktor Joze Tomaš, a potvrđuje i suradnjom s Gastroadventom u Splitu.
JU RERA S.D. se, u sklopu projekta MD.net, za potrebe uspostave inovativnih prehrambenih proizvoda odlučila na suradnju sa osnovnim i srednjim školama sa područja Splitsko-dalmatinske županije te dionicima koji se bave proizvodnjom ili plasmanom mediteranskih prehrambenih proizvoda i promocijom mediteranskog načina života. Projekt MD.net usmjeren je na razvojne mogućnosti i rješavanje problema vezano za popularizaciju mediteranske prehrane. Mediteranska prehrana je dio mediteranskog identiteta upisana u UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta je jačanje istraživanja u ovom području u skladu s UNESCO-ovom Konvencijom o mediteranskoj prehrani, s ciljem podizanja kvalitete prehrane i života u 9 zemalja projektnih partnera, kao i promoviranja mediteranske prehrane, koja je prepoznata kao zlatni standard pravilne prehrane, kao i njeni dalekosežni povoljni učinci na zdravlje. Osim želje da se što veći broj ljudi uključi u MD.net projekt kako bi im se približila važnost mediteranske prehrane u svakodnevnom životu, kao i utjecaj iste na njihovo zdravlje, dodatni cilj projekta je da se kroz proces dodjele Med Diet Declaration loga uspostavi standard u klasifikaciji mediteranskih područja. Konačni cilj dodjele Deklaracije je pozicioniranje Splitsko-dalmatinske županije kao poželjne mediteranske gastronomske regije.
Mariola Milardović Perić otvara četvrtu nedjelju Gastroadventa u Splitu 2021.g.
Alijana Vukšić TZ Split
Joško Stella TZ Splitsko - dalmatinske županije
Mate Paštar RERA Split
Jasmina Kruščić Chop Grill restoran
Chef Ivan Nikolić Chop Grill restoran
Salvador Mandarić - vinarija Rizman
Matea Dorčić - pročelnica Splitsko - dalmatinske županije
Novinari radiopostaja pale 4. adventsku svijeću sreće