Gastroadvent 2017 2 3

 

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije. Autorica ove jedinstvene manifestacije u doba Adventa nutricionistica Olja Martinić objašnjava:

"Postoje dvije vrste kamilice koje na ovogodišnjem Gastroadventu želimo predstaviti i implementirati u naša jela: 

njemačka kamilica - Chamomilla recutita i rimska kamilica - Chamaemelum nobile. 

Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo. 

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru."

Danas su drugu adventsku svijeću u novom hotelu Marvie posvećenom zdrastvenom turizmu  upalili novinari tiskanih medija potpomugnuti članovima FIJET-a, a mladi chef hotela Marvie Martin Nane Grubiša pripremio je izuzetna jela s kamilicom i maslinama.

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nudit će se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.

Gastroadvent 2017 2
Domaćin paljenju 2. zvjezde splitskog Gastro adventa bio je ...

Gastroadvent 2017 2
novi hotel Marvie posvećen prije svega zdrastvenom turizmu.

Gastroadvent 2017 2
Na otvaranju današnjeg događanja skupu se se uz nutricionisticu Olju Martinić autoricu projekta Gastroadvebnt, obratili dogradonačelnik grada Splita Nino Vela, direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, direktorica hotela Marvie Diana Rubić i mladi chef restorana Marvie Martin Nane Grubiša.

Otvaranje manifestacije paljenja 2. svijeće splitskog Gastroadventa


Direktorica hotela Diana Rubić govori o hotelu Marvie


Nutricionistica Olja Martinić o važnosti zdrastvenog turizma


Gastroadvent 2017 2
Drugu svijeću su upalili tiskanih medija, potpomognuti predstavnikom FIJET-a, te predstavnicima grada i Turističke zajednice ...

Gastroadvent 2017 2
a u drugom krugu su se priključili i domaćini iz hotela Marvie.
Gastroadvent 2017 2
Mladi chef restorana Marvie Martin Nane Grubiša predstavio je adventski menu hotela Marvie, ovaj put obogaćen kamilicom i maslinama.Gastroadvent 2017 2
Na prezentacijskom stolu predstavljen je:

Gastroadvent 2017 2
Voda s dodatkom rimske kamilice koja je nažalost potpuno nestala iz naših krajeva.

Gastroadvent 2017 2
Pijane masline u kamilici - masline kuhane u desertnom vinu posebnog okusa.

Gastroadvent 2017 2
Juha od tikve s cvijetom kamilice.

Gastroadvent 2017 2
Rižot od povrća s kamilicom i brie sirom.

Gastroadvent 2017 2
Salata od cikle s dresingom od kamilice. 

Gastroadvent 2017 2
Odležani file s aromatiziranim pireom od batata i kamilice.

Gastroadvent 2017 2
File bakalara s kamilicom u listu kelja. 

Gastroadvent 2017 2
a za desert čokoladni brownie s kamilicom ...


Gastroadvent 2017 2
Torta od sira s kamilicom ...

Gastroadvent 2017 2
i kreme brulle s kamilicom.

Gastroadvent 2017 2
U razgovoru ugodnom poslije prezentacije svi su se složili da je adventska ponuda hotela Marvie posebna. Sva ova jela se svakodnevno mogu probati u restoranu hotela ...

Gastroadvent 2017 2
a što je najvažnije jela su nutricionistički izbalansirana pa ne utječu na liniju - ipak je hotel Marvie prije svega posvećen zdrastvenom turizmu.