U Daruvaru je prezentiran projekt 6-i element, projekt kojeg provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima. Oko njega su se okupili svi daruvarski ugostitelji te osmislili svoje gastronomske interpretacije tema: Jela koja jačaju imunitet, Jela za sportaše i Daruvarske parove.
Daruvar je grad kojim vlada element vode, poznat je po svojim termalnim izvorima koji su implementirani u zdravstveni turizam, grad je vrhunskih vina i craft piva, a njih znalački uz svoje specijalitete nude daruvarski ugostitelji – 6-i elementi.
Što sve Daruvar nudi prikazati ćemo u tri foto reportaže. Prva je posvećena projektu 6-i element, druga slavnom daruvarskom craft pivu 5-i element, a treća ostalim elementima grada Daruvara.
Na zajedničkom jelovniku 6-i elementi – Jela koja jačaju imunitet, svaki od daruvarskih ugostitelja nudi barem jedno jelo koje „tjera“ viruse, bazirano na nekom od sastojaka koji jača prirodni imunitet – kadulji, češnjaku, đumbiru, ljutoj paprici, kurkumi, hrenu, medu…
Kako u Daruvar dolazi na opravak i treninge veliki broj sportaša, daruvarski restorani nude posebnu ponudu jela s visokim udjelom proteina, čije su nutritivne vrijednosti u skladu s potrebama osoba koje treniraju.
Pod jelovnikom Daruvarski parovi, 6-i elementi sljubljuju jela s namirnicama iz okolice Daruvara s točno određenim craft pivama Peti element te Staročeško ili pak s daruvarskim vinima te prirodnom limunadom i domaćim jogurtom. Daruvar je i grad sinergije hrvatske i češke kulture, što se reflektira i u ponudi pojedinih restorana.
Otvaranje manifestacije - direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković
Otvaranje manifestacije - gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček
Otvaranje manifestacije - direktor Daruvarskih toplica Ratko Vuković
Otvaranje manifestacije - Karin Mimica udruga Gastronauti
Prva postaja predstavljanja projekta 6-i element bio je restoran Taverna Daruvarskih toplica. Nutricionista Dragan Gazibara i glavna kuharica hotela predstavili su tri menija:
- Daruvarski parovi
- Kardiovaskularni meni
- Menu za sportaše
Dragan Gazibara nutricionist Daruvarskih toplica
Glavna kuharica hotela Daruvarske toplice Snježana Blažićko
Jela 6-og elementa restorana Taverna Daruvarskih toplica
Koja su jela na temu 6-og elementa osmislili u restoranu Taverna:
Daruvarski parovi
Zapečeni krumpir s dimljenim sirom
Pečena svinjska rebaraca u umaku od meda i senfa; grilano zrnje kukuruza s aromatiziranim začinima i limunom; zelena salata s tostiranim kruhom i preljevom od majoneze i parmezana
Karamelizirani kolač od jabuke sa sladoledom od vanilije i karamel umakom.
Uz ovo jelo predlažemo 5th ELEMENT ABA, American blond pivo.
Kardiovaskularni meni
Krem juha od leće i mrkve
Punjeni rolani pileći file (s kremom od posnog sira i emulzijom od češnjaka); mrkva i grašak na kremi od kukuruza.
Salata od kruške, feta sira i oraha s preljevom od maslinovog ulja, meda i aceta balsamica
Kolač od tamne čokolade, lješnjaka i badema
Sportski menu
Krem juha od brokule s tostiranim kruhom od cjelovitih žitarica
Punjeni ramstek sa žara (sa špinatom i gljivama); rižoto sa špinatom.
Zelena salata s maslinovim uljem i orašastim plodovima
Zobeni kolač s borovnicama i tamnom čokoladom. Uz ovo jelo je spareno craft pivo 5th ELEMENT STOUT
Slijedeća postaje je bio restoran Queen.
Dražen Leš je predstavio ponudu restorana na temu 6-i element:
Stol 6-i element restorana Queen
Juneći ramstek u umaku od pečenja, microgreens (klice domaćeg proizvođača od graška, rotkvice i suncokreta), pire od cikle i celera, krema od špinata s vrhnjem, grana padanom i češnjakom
Salata s dimljenom tunom
Salata od piletine i gljiva (šampinjoni i vrganji, feta sir) ili Salata od piletine sa sjemenkama i klicama
Jela koja jačaju imunitet:
Pileći wok s povrćem, đumbirom i čilijem
Sporo pečeni lungić u kremi od đumbira i oyster umaka, prilog: riža uz njega preporučamo Daruvarski sauvignon
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači iz daruvarskih šuma s domaćim njokima uz kojeg predlažemo 5th ELEMENT IIPA, jako ale pivo.
Slijedeća postaja je bio Fast food Black & White.
Vlasnik Dejan Jambrović koji je visoko podigao ljestvicu fast food ponude
Za jačanje imuniteta
Fitness salata s piletinom i agrumima – matovilac, rukola, zelena salata, baby špinat, sezonsko voće i agrumi, domaći dressing, balsamico umak i tostirani lješnjaci - preporučamo je i za sportaše
Okrepljujući wok – wok sa svinjskim fileom, čilijem, đumbirom i svježim gljivama uz dodatak tanke tjestenine, limete, soja sosa i tostiranih lješnjaka
Za sportaše
Sportilja - tortilja, piletina sa žara, cherry rajčica, kukuruz, paprika, rikola, tostirani lješnjaci s domaćim dressingom
Daruvarski parovi:
Rustikalne palačinke s džemom od šumskog voća, domaćim medom i tostiranim lješnjacima, uz koje predlažemo craft pivo ABA iz skupine 5th Element Pivovare Daruvar.
U projekt 6-i element uključio se i riblji restoran Srce specijaliziran za ponudu rječne ribe, pa je takva jela ponudio i sada. Sva riba je iz Ribnjičarstva Končanica.
Jela je predstavio Aleksandar Šteković, a Ribnjačarstvo Končanica (partner projekta) Mladen Prević
Ljuti fiš paprikaš s tjesteninom
Daruvarski parovi:
Svježi šaran pohani u pivskom tijestu sa sportskom salata sa sjemenkama ili krumpir salatom ili grah salatom uz koje je predloženo craft pivo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
Pijani šaran s ribnjaka Končanica uz kojeg je također predlaženo 5th ELEMENT IIPA nefiltrirano.
U projektu je sudjelovao i prestižni restoran Terasa Daruvarskih toplica. Voditelj restorana Adriano Popoušek i chef Dalibor Hodak predstavili su četiri posebna menua:
Jela koja jačaju imunitet:
Krem juha od špinata
Bezglutenska tjestenina s fileom pilećih prsa, rajčicom i svježom crvenom paprikom
Hladna salata od brokule s limunom i češnjakom
Za sportaše:
Krem juha od avokada
Pureći medaljoni u umaku od mini bukovača, glazirane zelene mahune, špecli, salata od matovilca
Kesten pire u umaku od šumskog voća
Daruvarski parovi:
Gulaš od divljači, dizane knedle na pari, salata od cikle
Desert: Tačkrle s pekmezom od šljiva
Uz ova jela preporučamo tamno pivo „Stout” Pivovare Daruvar i Višnjevac Pčelarstva Daruvar.
Tradicionalna jela češke kuhinje:
Svičkova na smetane (marinirani ramstek u umaku od povrća), kuhane šufnudle, salata od svježeg kupusa
Uz ovo jelo preporučamo pivo Aba Pivovare Daruvar.
U projaktu je sudjelovao i Zdravljak Orijent za koga kažu da ima najbolji burek od bikovog mesa u ovom dijelu svijete
Ponude u sklopu projekta 6-i elementi je predstavio vlasnik Faruk Demiri:
Faruk je posebno istaknuo Domaći jogurt s medom od lipe kao jelo koje jača imunitet. daruvarski parovi su Burek od sastojaka koje proizvode lokalni dobavljači s domaćim jogurtom i Baklava od daruvarskih oraha i domaća limunada, a sportašima predlaže Cheese cake s domaćim sirom.
Slasne pite i burek po izlasku iz peči ...
i nakon rezanja:
a za sve su to zaslužne vrijedne kuharice.
I na kraju posljednja postaja Little Italy Pub:
Predstavljanje ponude u sklopu projekta 6-i elementi - vlasnik Marko Pilat:
Daruvarski parovi:
Dolje lijevo: Kockice bifteka u daruvarskom cabernetu i demiglace-u s njokima uz kojeg predlažemo Cabernet sauvignon Horvat
Sportašima posebno preporučaju:
Gore lijevo: Juneći carpaccio
Toplo hladna salata od bifteka
Gore desno: Biftek za sportaše u umaku od 4 vrste gljiva, riža, salata od rukole, cherry rajčica, grana padana i sjemenki
a posebno ističemo za jačanje imuniteta: Sporo pečeni lungić u kadulji alla Masterchef ...
a Masterchef je Marko Kolak.
Projekt 6-i elementi provodi Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i uz podršku HTZ-a, TZ Bjelovarsko – bilogorske županije, Grada Daruvara i Daruvarskih toplica.
Partneri na projektu su ugostiteljski objekti: Queen; Little Italy Pub; Terasa i Taverna, Daruvarske toplice; Srce; Orijent i Black & White te proizvođači Pivovara Daruvar, Vinarija Daruvar, OPG Tomislav Horvat, Destilierija Wise Grus, Pčelarstvo Daruvar, Sirana Biogal i Ribnjačarstvo Končanica.
Svi sudionici ove promocije proglašeni su ambasadorima projekta 6-i elemen: