Posljednje druženje Gastronauta u 2016.g. bilo je ujedno i prvo veliko druženje izvan Hrvatske, ali opet u društvu Hrvata. Mjesto druženja su bili gradovi Pečuh, Mohacs, Harkany te pokrajini Villany. Glavni domaćin je bila Turistička zajednica Mađarske, Márk Kincses, International South-East Europe market manager, grad Pečuh i pokrajina Villanyi, a prvog dana i Hrvatski konzulat u Pečuhu, na čelu s našom konzulicom gđom. Vesnom Haluga. Gastronauti su Mađarsku ćupoznali kroz okuse njezinih specijaliteta i vina, kroz restorane, dvorce, čarde i vinarije, kroz razgledavanje bogate povijesne ostavštine i moderne kulturne ponude te kroz smještaj u njihovim poznatim termama. Sve to prikazati ćemo kroz tri foto reportaže. Prva priča o Pečuhu.
Pečuh ima katedralu Sv.Petra i Pavla, zanimljivu po danu ...
ali i po noći,
s još zanimljivijim vratima na temu vinove loza,
a i zvono posebno zvuči:
Pečuh je grad s puno urbanih spomenika ...
...
i zanimljive arhitekture
koja glumi napuknuće.
Evo i nekoliko prizora s ulica Pečuha:
Voća i povrća u izobilju i po vrlo pristupačnim cijenama.
Jutarnja kava ...
Promocija.
Izlog.
U centru grada smjestila se galerija
u kojoj se upravo održavala izložba Zlatka Price:
slikara rođenog u Pečuhu 10916.g., koji je svoj slikarski opus počeo u Zagrebu ...
i nastavio u Parizu, a završio u Rijeci 2003.g.
Jedna od znamenitosti Pečuha je Zsolnay porculanska manufaktura, nekada vodeći prizvođać umjetničkog i uprabnog porculana, a danas muzejski prostor skoro u centru Pečuha.
U Zsolnay porculanska manufakturi sve je od porculana - od krovova ...
do ukrasa na fasadama,
a sve se peklo u ovakvim posebnim pećima.
Posebnost Zsolnay muzejskog prostora je neprocjenjiva izložba master djela Zsolnay-eve manufakture.
kipovi, vaze ...
ukrasi, porculanska čipka, 600 unikatnih predmeta ...
koje je cijelog života skupljao ing. László Gyugyi, mađar koji je emigrirao u SAD i tamo napravio karijeru, a u slobodno vrijeme skupljao unikatne predmete Zsolnay porculana i na kraju ga izložio u okviru suvremene muzejske postave Zsolnay porculanske manufakture.
U okviru muzejskog kompleksa je i izvrstan restoran ...
koji nudi suvremenu mađarsku kuhinju, kao što je krepka juha od pačjih želudaca i jetrice ...
i pačje pečenje u umaku od dunje i crnog vina,
naravno uz izvrsna mađarska vina o kojima više u posebnoj reportaži.
Posebnost Pečuha je i društveno odgovorno poduzetništvo. Najveći poslodavac je firma koja cijelu svoju dobit ulaže u aktivnosti staračkih domova. Grad im je u centru Pečuha ...
dao prostor za zanimljivu kafanu, ali najbolje o cijeloj ideji prića direktor:
I na kraju Hrvatski klub August Šenoa,
gdje se jede izvrstan baranjski grah,
ali se dosta toga može naučiti i o hrvatskoj nacionalnoj manjini u regiji Pečuha. Zanimljivo je da je od 1949.g. broj stanovnika koji se deklariraju Hrvatima ostao više manje isti oko 20.000, ali je zato broj stanovnika koji su izjavili da im je hrvatski materinji jezik pao sa 74.000 na približno 14.000.
I na kraju zajednička slika gastronauta iz Hrvatske u posjetu Mađarskoj.