Prvo druženje Gastronauta u 2016.godini bilo je u malo, ali poznatom mjestu Ozljui njegovoj okolici. Domaćini su bili Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema druženja je i bila'' Involvacija janjetine u povijest gasronomije Ozlja'' što je i bilo dokumentirano i kroz 8 sljedova od janjetine. Dodatne Gastronautske teme su bili Ozaljski tradicijski doručak - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa, a druženje je uključivalo i studijske posjete OPG-ovima i vinarijama ozaljskog kraja. Ovu prvu kratku foto priču posvetiti ćemo studijskom posjetu vinarijama i OPG-ovima ozaljskog kraja.



Prva postaja studijskog putovanja bio je matin mlin.


Matin mlin je restoran, odmaralište i kupalište u Jaškovu na obalama rijeke Dobre u vlasništvu obitelji Vrdunac.


Mlin je u radnom stanju i melje samo integralna brašna od prosa, heljde, kukuruza, pšenice, ječma ... 

Kolo Matinog mlina:



Idilično kupalište na rjeci Dobri uz Matin mlin.


Različite vrste kruha pripremljene od brašna sameljenog u Matinom mlinu, ...


a uz to naravno idu i suhomesnate delicije i sirevi koji su isto tako proizvod obiteljskog gospodarstva. Proizvodi se i vino za kućne potrebe.


Slijedeća postaja je bio OPG Guštin. 


Mladi Lovro Guštin predstavlja proizvode OPG Guštin. Guštinovi su ljubitelji konja i lovci.

Lovro Guštin o OPG Guštin:



Proizvode i dobro vino.


Baka je spremila i vrstu pite sa sirom koja se trga rukama.


U svemu tome je uživao i poznati kuhar Stevo Karapandža u društvu gazdarice Ljubice Guštin i supruge.


Ljubica Guštin je i pokretač tradicijskih običaja ozaljskog kraja. jedno od njih je i posebno ukrašavanje uskršnih jaja.


Slijedeća postava je bilo Seljačko domaćinstvo Čulig.


Gazda Stjepan nas je uputio u ...

Ankica i Stjepan Čulig:



Sorte vina koje Čuligovi proizvode.


Podrum krase prizori iz vinogradarskog života. 


Na vinskoj cesti u Vivodini nalazi se vinogradarstvo i vinarstvo Vrbanek 1881.


Veliki podrum i veliko zdanje seoskog turizma s kušaonicom vina, 


brojnih sorti koje Vrbanekovi proizvode,  


a posebno su ponosni na pjenušće koji su dobili imena po njihovoj djeci: Luciji i Sofiji.


Vinogradarstvo čuva i raspelo.


Ozaljsko - vivodinske vinske ceste su dobro označene,  


a iznad Zorkovca Vivodinskog krasna crkva, naravno okružena vinogradima. 


Vina Leščanec su vinarija koju vode ...


tri žene: mama Andrea Leščanec, kćer Ljiljana Leščanec i nevjesta carmen Leščanec.


Mlađa generacija sve zna o vinu - Ljiljana Leščanec i 


Carmen Leščanec.


Vinarija je suvremena, 


vino izvrsno,


a prezentacija domaćih proizvoda Leščanecovih na razini najboljih restorana.


Sa terase kušaonice vina Leščanec puca pogled prema Sloveniji. 


I na kraju vina Vrbanek, 


suvremena vinarija na samoj slovenskoj granici.


Gazda i gazdarica Vrbanek rade izvrsna vina po najsuvremenijoj tehnologiji. Nije niti čudo g.Vrbanek je agronom, pa zna kako treba raditi.


Graševinu Vrbanek možete probati u svim restoranima karlovačkog kraja i nečete požaliti.


Na puto od Vrbaneka do Ozlja veći dio puta smo se vozili uz slovensku granicu ograđenu očajnom žilet žicom. U stvari kada se bolje razmisli Slovenci su ovom žicom jedino kaznili svoje životinje kojima su zapriječili prilaz potoku i pojilištu. Sama ograda je smiješna - Miki Maus ograda -  jedna veća greda je lako sruši, ali domaći ionako kažu da u ovom dijelu Hrvatske do sada nisu vidjeli niti jednu izbjeglicu. Valjda će slovenski političari to shvatiti, maknuti žicu i prestati kažnjavati slovenske životinje. 


I na kraju Ozaljski stari grad u stvarnosti ...


i na akvarelima najveće akvarelistice Hrvatske Slave Raškaj.


Rijeka Kupa u stvarnosti ...


i na akvarelima Slave Raškaj.


Slavna Munjara, najstarija hidrocentrala u Hrvatskoj puštena u pogon još davne 1908.g. - jedan od bisera hrvatske industrijske arhitekture. Služila samo za javnu rasvjetu grada Karlovca, a potrošnja je bila besplatna.


Ejipa Gastronauta u  studijskom posjetu Ozaljskom kraju u organizaciji predsjednice udruge Gastronauta Karin Mimica.