Prvo druženje Gastronauta u 2016.godini bilo je u malo, ali poznatom mjestu Ozljui njegovoj okolici. Domaćini su bili Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema druženja je i bila'' Involvacija janjetine u povijest gasronomije Ozlja'' što je i bilo dokumentirano i kroz 8 sljedova od janjetine. Dodatne Gastronautske teme su bili Ozaljski tradicijski doručak - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa, a druženje je uključivalo i studijske posjete OPG-ovima i vinarijama ozaljskog kraja. Ovu prvu kratku foto priču posvetiti ćemo studijskom posjetu vinarijama i OPG-ovima ozaljskog kraja.
Prva postaja studijskog putovanja bio je matin mlin.
Matin mlin je restoran, odmaralište i kupalište u Jaškovu na obalama rijeke Dobre u vlasništvu obitelji Vrdunac.
Mlin je u radnom stanju i melje samo integralna brašna od prosa, heljde, kukuruza, pšenice, ječma ...
Kolo Matinog mlina:
Idilično kupalište na rjeci Dobri uz Matin mlin.
Različite vrste kruha pripremljene od brašna sameljenog u Matinom mlinu, ...
a uz to naravno idu i suhomesnate delicije i sirevi koji su isto tako proizvod obiteljskog gospodarstva. Proizvodi se i vino za kućne potrebe.
Slijedeća postaja je bio OPG Guštin.
Mladi Lovro Guštin predstavlja proizvode OPG Guštin. Guštinovi su ljubitelji konja i lovci.
Lovro Guštin o OPG Guštin:
Proizvode i dobro vino.
Baka je spremila i vrstu pite sa sirom koja se trga rukama.
U svemu tome je uživao i poznati kuhar Stevo Karapandža u društvu gazdarice Ljubice Guštin i supruge.
Ljubica Guštin je i pokretač tradicijskih običaja ozaljskog kraja. jedno od njih je i posebno ukrašavanje uskršnih jaja.
Slijedeća postava je bilo Seljačko domaćinstvo Čulig.
Gazda Stjepan nas je uputio u ...
Ankica i Stjepan Čulig:
Sorte vina koje Čuligovi proizvode.
Podrum krase prizori iz vinogradarskog života.
Na vinskoj cesti u Vivodini nalazi se vinogradarstvo i vinarstvo Vrbanek 1881.
Veliki podrum i veliko zdanje seoskog turizma s kušaonicom vina,
brojnih sorti koje Vrbanekovi proizvode,
a posebno su ponosni na pjenušće koji su dobili imena po njihovoj djeci: Luciji i Sofiji.
Vinogradarstvo čuva i raspelo.
Ozaljsko - vivodinske vinske ceste su dobro označene,
a iznad Zorkovca Vivodinskog krasna crkva, naravno okružena vinogradima.
Vina Leščanec su vinarija koju vode ...
tri žene: mama Andrea Leščanec, kćer Ljiljana Leščanec i nevjesta carmen Leščanec.
Mlađa generacija sve zna o vinu - Ljiljana Leščanec i
Carmen Leščanec.
Vinarija je suvremena,
vino izvrsno,
a prezentacija domaćih proizvoda Leščanecovih na razini najboljih restorana.
Sa terase kušaonice vina Leščanec puca pogled prema Sloveniji.
I na kraju vina Vrbanek,
suvremena vinarija na samoj slovenskoj granici.
Gazda i gazdarica Vrbanek rade izvrsna vina po najsuvremenijoj tehnologiji. Nije niti čudo g.Vrbanek je agronom, pa zna kako treba raditi.
Graševinu Vrbanek možete probati u svim restoranima karlovačkog kraja i nečete požaliti.
Na puto od Vrbaneka do Ozlja veći dio puta smo se vozili uz slovensku granicu ograđenu očajnom žilet žicom. U stvari kada se bolje razmisli Slovenci su ovom žicom jedino kaznili svoje životinje kojima su zapriječili prilaz potoku i pojilištu. Sama ograda je smiješna - Miki Maus ograda - jedna veća greda je lako sruši, ali domaći ionako kažu da u ovom dijelu Hrvatske do sada nisu vidjeli niti jednu izbjeglicu. Valjda će slovenski političari to shvatiti, maknuti žicu i prestati kažnjavati slovenske životinje.
I na kraju Ozaljski stari grad u stvarnosti ...
i na akvarelima najveće akvarelistice Hrvatske Slave Raškaj.
Rijeka Kupa u stvarnosti ...
i na akvarelima Slave Raškaj.
Slavna Munjara, najstarija hidrocentrala u Hrvatskoj puštena u pogon još davne 1908.g. - jedan od bisera hrvatske industrijske arhitekture. Služila samo za javnu rasvjetu grada Karlovca, a potrošnja je bila besplatna.
Ejipa Gastronauta u studijskom posjetu Ozaljskom kraju u organizaciji predsjednice udruge Gastronauta Karin Mimica.