Prvo druženje Gastronauta u 2016.godini bilo je u malo, ali poznatom mjestu Ozljui njegovoj okolici. Domaćini su bili Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema druženja je i bila'' Involvacija janjetine u povijest gasronomije Ozlja'' što je i bilo dokumentirano i kroz 8 sljedova od janjetine. Dodatne Gastronautske teme su bili Ozaljski tradicijski doručak - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa, a druženje je uključivalo i studijske posjete OPG-ovima i vinarijama ozaljskog kraja. Ovu prvu kratku foto priču posvetiti ćemo studijskom posjetu vinarijama i OPG-ovima ozaljskog kraja.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-1.jpg)
Prva postaja studijskog putovanja bio je matin mlin.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-2.jpg)
Matin mlin je restoran, odmaralište i kupalište u Jaškovu na obalama rijeke Dobre u vlasništvu obitelji Vrdunac.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-3.jpg)
Mlin je u radnom stanju i melje samo integralna brašna od prosa, heljde, kukuruza, pšenice, ječma ...
Kolo Matinog mlina:
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-4.jpg)
Idilično kupalište na rjeci Dobri uz Matin mlin.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-5.jpg)
Različite vrste kruha pripremljene od brašna sameljenog u Matinom mlinu, ...
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-6.jpg)
a uz to naravno idu i suhomesnate delicije i sirevi koji su isto tako proizvod obiteljskog gospodarstva. Proizvodi se i vino za kućne potrebe.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-7.jpg)
Slijedeća postaja je bio OPG Guštin.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-8.jpg)
Mladi Lovro Guštin predstavlja proizvode OPG Guštin. Guštinovi su ljubitelji konja i lovci.
Lovro Guštin o OPG Guštin:
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-9.jpg)
Proizvode i dobro vino.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-10.jpg)
Baka je spremila i vrstu pite sa sirom koja se trga rukama.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-11.jpg)
U svemu tome je uživao i poznati kuhar Stevo Karapandža u društvu gazdarice Ljubice Guštin i supruge.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-12.jpg)
Ljubica Guštin je i pokretač tradicijskih običaja ozaljskog kraja. jedno od njih je i posebno ukrašavanje uskršnih jaja.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-13.jpg)
Slijedeća postava je bilo Seljačko domaćinstvo Čulig.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-14.jpg)
Gazda Stjepan nas je uputio u ...
Ankica i Stjepan Čulig:
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-15.jpg)
Sorte vina koje Čuligovi proizvode.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-16.jpg)
Podrum krase prizori iz vinogradarskog života.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-17.jpg)
Na vinskoj cesti u Vivodini nalazi se vinogradarstvo i vinarstvo Vrbanek 1881.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-18.jpg)
Veliki podrum i veliko zdanje seoskog turizma s kušaonicom vina,
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-19.jpg)
brojnih sorti koje Vrbanekovi proizvode,
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-20.jpg)
a posebno su ponosni na pjenušće koji su dobili imena po njihovoj djeci: Luciji i Sofiji.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-21.jpg)
Vinogradarstvo čuva i raspelo.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-22.jpg)
Ozaljsko - vivodinske vinske ceste su dobro označene,
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-23.jpg)
a iznad Zorkovca Vivodinskog krasna crkva, naravno okružena vinogradima.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-24.jpg)
Vina Leščanec su vinarija koju vode ...
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-25.jpg)
tri žene: mama Andrea Leščanec, kćer Ljiljana Leščanec i nevjesta carmen Leščanec.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-26.jpg)
Mlađa generacija sve zna o vinu - Ljiljana Leščanec i
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-27.jpg)
Carmen Leščanec.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-28.jpg)
Vinarija je suvremena,
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-29.jpg)
vino izvrsno,
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-30.jpg)
a prezentacija domaćih proizvoda Leščanecovih na razini najboljih restorana.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-31.jpg)
Sa terase kušaonice vina Leščanec puca pogled prema Sloveniji.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-32.jpg)
I na kraju vina Vrbanek,
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-33.jpg)
suvremena vinarija na samoj slovenskoj granici.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-34.jpg)
Gazda i gazdarica Vrbanek rade izvrsna vina po najsuvremenijoj tehnologiji. Nije niti čudo g.Vrbanek je agronom, pa zna kako treba raditi.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-35.jpg)
Graševinu Vrbanek možete probati u svim restoranima karlovačkog kraja i nečete požaliti.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-36.jpg)
Na puto od Vrbaneka do Ozlja veći dio puta smo se vozili uz slovensku granicu ograđenu očajnom žilet žicom. U stvari kada se bolje razmisli Slovenci su ovom žicom jedino kaznili svoje životinje kojima su zapriječili prilaz potoku i pojilištu. Sama ograda je smiješna - Miki Maus ograda - jedna veća greda je lako sruši, ali domaći ionako kažu da u ovom dijelu Hrvatske do sada nisu vidjeli niti jednu izbjeglicu. Valjda će slovenski političari to shvatiti, maknuti žicu i prestati kažnjavati slovenske životinje.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-37.jpg)
I na kraju Ozaljski stari grad u stvarnosti ...
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-38.jpg)
i na akvarelima najveće akvarelistice Hrvatske Slave Raškaj.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-39.jpg)
Rijeka Kupa u stvarnosti ...
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-40.jpg)
i na akvarelima Slave Raškaj.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-41.jpg)
Slavna Munjara, najstarija hidrocentrala u Hrvatskoj puštena u pogon još davne 1908.g. - jedan od bisera hrvatske industrijske arhitekture. Služila samo za javnu rasvjetu grada Karlovca, a potrošnja je bila besplatna.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-3/Ozalj-3-42.jpg)
Ejipa Gastronauta u studijskom posjetu Ozaljskom kraju u organizaciji predsjednice udruge Gastronauta Karin Mimica.