Članovi kluba Gastronaut vodeći su hrvatski ugostitelji, enolozi, vlasnici malih obiteljskih hotela, vinarija i uljara koji smatraju da svojim angažmanom mogu doprinijeti unapređenju gastronomske kulture. Nekoliko puta godišnje još od 1999. godine, u organizaciji tvrtke Abisal i prof.Karin Mimice okupljaju se na ciljanim gastronomskim druženjima na kojim se prezentira gastronomija i turistička ponuda određene hrvatske regije. Morsko prase ih prati od 2008. godine u posebnoj rubrici Morski magazin - Gastronauti.
Za prvu ovogodišnju jesensku gastronomsku destinaciju odabrana je sjeverozapadna Istra i to gradovi Novigrad i Umag. Domaćini su bili restoran Navigare i hotel Nautica u Novigradskoj Marini, restoran Badi u Umagu i hotel San Rocco u Brtonigli, a posjetile su se i vinarije Cattunar i Degrassi te uljara Babić. Stručne teme druženja bile su Okusni wellness – Vanilija i Skiperski specijalitetiu restoranu Navigare i Švoj (riba list) u restoranu Badi. Organizaciji druženja su pripomogli i TZ Novigrad i TZ Umag.
Prva postaja je bilo mjesto Brtonigla a u njima hotel San Rocco i vinarija Cattunar .
Hotel San Roco je mali obiteljski hotel vlasnika Tullia i Rite Fernetich koji je već godinama u samom vrhu turističke ponude Hrvatske. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja i sigurno je mjesto u kojem Istru možete doživjeti na poseban način. Kako slika govori bolje od stotine riječi pogledajte kratku reportažu sa druženja Gastronauta u hotelu San Roco.
Tulio Fernetich vlasnik hotela San Roco i gradonačelnik Brtonigle Dorian Labinjan
Drugi dio druženja Gastronauta bio je u vinarija Cattunar koja se isto tako nalazi u Brtonigli. Na Web stranicama vinarije kažu 'Ko ima dobro vino, ima dobrog prijatelja', 'Dan bez vina, dan bez sunca' ili 'Kruh je za tilo, vino za dušu', a nakon posjeti vinarije uvjereni smo da u svemu tome ima puno istine. Vinariju su otvorili još davne 1985.godine, a danas obrađuju 45 hektara, 505 malvazije, 30% terana, a ostalo su chadonnay, souvignon, muškat, merlot i vanernet sauvignon. U podrumu je i 150 barrique bačava, a prizvode i pjenušac od terrana. Posebnost vinarije je što ima vinograde na četiri različite zemlje (crvena, bijela, crna i siva). Tijekom degustacije to se i demostriralo potpuno razlićitim okusima malvazije sa bijele ili crvene zemlje.
Vina Cattunar predstavlja Franco Cattunar.