U gradu Cresu postoji idealno mjesto za boravak - Franjevački samostan Cres, mjesto koje su za svoj boravak odabrali i članovi kluba Gastronaut tijekom boravka na Cresu. Na Web stranicama samostana (koje su i vrlo dobro složene) piše:
''Prema pisanju creskog franjevca konventualca, fra Frane Dobrovića, na mjestu današnjeg samostana i crkve krajem 12. stoljeća nalazila se crkvica sv. Ivana Krstitelja, otprilike šest metara dugačka i četiri široka, a u blizini se nalazio napušteni samostan grčkih bazilijanaca. Ta skučena crkvica i ruševni samostan darovani su redovnicima sv. Franje Asiškog kad su ovi zakoračili na otok. ''
Danas u samostanu borave samo tri fratra, ali se zato ljeti broj stanovnika znatno poveća zahvaljujući sobama koje su fratri uredili i u kojima ugošćuju brojne vjerske zajednice, a mjesto su i za postulaturu, ali i za novicijat. Kako je Gastronautima bilo u samostanu pikazati ćemo ovom zadnjom reportažom Creskih gastronomskih putopisa:
Samostan ima dva klaustra u kojima su i velike gusterne.
Fra Zdravko Tuba gvardijan franjevakog samostana je zaželio dobrodošlicu članovima kluba Gastronaut.
Fra Zdravko Tuba je jedan od tri fratra hrvatske provincije sv.Jeronima franjevaca konventualaca koji žive u creskom samostanu. Osim što je gvardijan Fra Zdravko je i magister novaka. Za one koji ne znaju franjevci ili Red manje braće osnovao je Franjo Asiški 1209.g. Papa ih je 1517. podijelio na franjevci konventualci kojima pripada i samostan u Cresu (nose crnu franjevačku odoru - habit pa se u narodu zovu crni fratri), te franjevce opservante (odora im je smeđa, pa ih zovu smeđi fratri). Fratri opservanti su se kasnije ponovo rascjepili na dvije skupine, koje danas imaju posebne strukture i uprave. Prva skupina nije dobila poseban naziv pa se i dalje zovu franjevci opservanti, a druga skupina koja je zagovarala strogiji način života i povratak na izvore su se nazvali franjevci kapucini. Zanimljivo je i to da se po kojima se zove i slavni napitak kapućino. Sva tri reda u Hrvatskoj, a isto tako i na Jadranu imaju brojne samostane.
Drugi samostanski klaustar.
Samostan ima i mali muzej ...
o kojem je gvardijan detaljno govorio,
a to je izavalo pobožno ponašanje među slušateljima
i slušateljicama.
U samostanu je nekoliko vrijednih slika ...
...
...
Samostan je od Assisa udaljen samo 258 km zračne linije.
Na pročelju samostana je i zanimljiv sunčani sat.
Samostan ima i veliki vrt u kojem se uzgoji većina hrane koju fratri blaguju.
U jednom od kutova samostana je i malo jezerce ...
koje reflektira plavo cresko nebo .
Tu je i mali svirač,
a jezero je i puno lopoča.
Samostanska crkva ...
i samostanski zvonik.
Samostanska blagovaonica u kojoj su Gastronauti imali i samostanski doručak ...
Domaćica doručka je bila vlasnica obrta Izabela ...
koja je prezentirala neobične namaze:
namaz od kadulje, namaz od maslina, namaz od smreke ...
a u posluživanju doručka iskazala se i Smilja.
Pozdravna riječ domaćina, predsjenice TZ Cers i gvardijana samostana.
Završetak druženja Gastronauta na Cresu bio je na creskoj kuli sa koje puca odličan pogled na grad Cres,
ali i na polja u njegovoj blizini.
U kuli je bila i prezentacija autohtonih i nagrađivanih
kolačića Margareta.
nagrađivanog Creskog ulja OPG ''Crexa''
i rakije od smokava,
biljke koja je na Cresu polako počele listati.
Creski proizvodi.
Cres je sigurno mjesto koje nudi stotinu razloga zbog kojih bi se u njega trebalo vratiti.