Klub Gastronaut je za prvu jesensku gastronomsku destinaciju godine 2013. odabrao Istru i to područje oko Novigrada i Umaga. Drugi dan druženja bio je rezerviran za uljaru Babić, vinariju Degrassi i restoran Badi uLovrečici blizu Umagu.
Uljara Babić je obiteljska tvrtka nastala iz ljubavi prema maslinama i maslinovom ulju. Vlasnici su Michella i Ante Babić, mladi poduzetnici koji su nakon bavljena tekstilom potpuno prešli u maslinarstvo. Posjeduju nasade na 8 ha zemlje na kojima poštujući stoljetnu tradiciju, te uz suvremenu tehnologiju njeguju 1800 stabala maslina od kojih sva još nisu u rodu, ali ipak godišnje dobiju od 1.500 do 2.000 l ulja. Moderna uljara obitelji Babić je otvorena 2007. godine, a masline se prerađuju i za druge, 500 do 600 t po sezoni koja upravo počinje ovih dana. Michaella i Ante su dobri poznavaoci masline i uljarstva, pa smo doznali da u Istri ima oko 50 sorti maslina od kojih su 23 autohtone. Uvjet za dobro maslinovo ulje je zdrav plod koji se mora preraditi u roku od 24 sata. U uljari Babić dopuštaju da u preradu uđe i do 2% listova masline koji ulju daju klorofil i zelenu boju. Od svih sorti koje prerađuju naizdašnija je bjelica koja im daje 24% ulja uz maksimalno 0,8% slobodnih masnih kiselina.
Nakon posjete uljari slijedio je posjet vinariji Degrassi u Bašaniji kod Savudrije. Vlasnici vinarije su Moreno i Alison Degrassi, a glavni prezenter vina je elokventni Siniša Škaberna. Vina Degrassi su poznata po tome što na svakoj boci piše i pozicija i terroire na kojem je loza rasla, pa tako imamo vina sa terroira Bijele zemlje i Crvene zemlje i pozicija Bomarchese, Contarini, Ferme i San Pellegrin. Sorte grožđa teran, merlot, cabernet sauvignion, cabernet franc, malvazija, sauvignion, chadonney i viognier rastu na obje zemlje i daju vina koja nakon odležavanja i dozrijevanja u barrique bačvama imaju poseban okus i miris. Posebno iznenađenje nam je bilo bijelo vino sorte viognier s juga Francuske koje ima voćni okus i svježi miris. Degrassi radi i izvrsna rose vina, ali i pjenušac od chadonnaya i žutog muškata.
Uostalom poslušajte i pogledajte kako Siniša to radi:
Završni dio druženja kluba Gastronauta bio je u restoranu Badi u Lovrečici blizu Umaga. Restoran Badi kojem je vlasnika Nado Badurina Badi jedan je od gastronomskih stupova umaškog kraja, posebno poznat po pripremi sirove ribe. Dio ponude restorana Badi na temu Švoja (riba list) su probali i Gastronauti, od Carpaccia od filea lista do lista sa crnim tartufima što najbolje ilustriraju slike:
Nado Badurina Badi najavljuje buduća gastro događanja.