Nakon hotela Riva, druga gastronomska postaja kluba gastronauti bio je restoran Gariful, hvarski restoran smješten na samoj hvarskoj rivi, restoran kojeg svako ljeto pohode okrunjene i neokrunjene glave, obična i silikonske ljepotice, bogati kinezi i rusi i tko zna tko još. Dođite na Hvar pa ćete i sami vidjeti, a možda i probati neke od specijaliteta restorana Gariful. A što su Ivan Gospodnetić, vlasnik restorana, Kristina Jerković, voditeljica restorana i glavni kuhar Jakša Carić ponudili članovima kluba Gastronauti slijedi u kratkoj foto reportaži. Sva ta jela su inače standardna ponuda restorana Gariful.

altRestoran Gariful - fish restaurant ...

altispod kojeg se nalazi veliki akvarij u kojem plivaju ribe i jastozi ...

alta svježe ribe su i njihova standardna ponuda.

altKarin Mimica, predsjednica ugrdruge Gastronauti i organizator druženja na Hvaru, voditeljica restorana Gariful Kristina Jerković, gradonačelnik Hvara Rino Budrović i vlasnik restorana Ivan Gospodnetić ... 

alta za ugodno gastonomsko druženje posebnu zaslugu su imali Igor Hruškar, predstavnik PP Orahovica koja je gastronomsku večer u Garifulu pratila vrsnim vinima (uz vina Belje) i glavni kuhar restorana Jakša Carić ...

Jakša Carić govori o večeri restorana Gariful:
 


Posluživanje je krenulo, naravno uz dalmatinsku muziku
 


altVečer je počela sa slanim srdele i marinirani inćuni uz ...

altFrankovku 2012, PP Orahovica što je bio vrlo hrabri odabir gospodina Fruškara. Umjesto tradicionalnog slijeda od laganih bijelih vina prama težim crnim vinima, on se odlučio da nam kao prvo vino ponudi mirisnu Frankovku, a moram priznati da se izvrsno uklopila uz slane srdele i marinirane inćune.

altSlijedila je salata od hobotnice uz Graševinu vrhunsku 2012, Vina Belje. Znači nakon crne Frankovke vratili smo se na izvrsnu vrhunsku Graševinu vina Belje.

altZa to vrijeme u minijaturnoj kuhinji Garifula koja stvara maksimalna jela kuharska ekipa je pripremala buzaru od školjaka i morskih puževa.

altBuzara od školjaka i morskih puževa uz Silvanac zeleni 2011, PP Orahovica, koji se posebno dobro uklopio uz ove hvarske delicije.


altU kuhinji je cijelo vrijeme bilo živo. Slijedeće jelo se već pripremalo, a to je bila

altriba u soli uz koju je služen mirisni Silvanac zeleni Jezerac 2011, PP Orahovica 

Filetiranje ribe u soli
 


altKonobari su majstorski oslobodili ribu od soli i kože i poslužili je gostima.

altNakon ribe u soli slijedila je Gregada uz koju smo se ponovo vratili na crna vina, ovaj put izvrsni Merlot 2011, Vina Belje

alti na kraju pašurate uz posebno dobru Graševinu Goldberg 2012, Vina Belje.

altSvi prisutni su bili više nego zadovoljni.

gariful-18Ocjena svih prisutnih je bila da je restoran Gariful je spreman za sezonu ...

gariful-19a s tim su se složili i Joakim Gregov, kipar i gvardijan Franjevačkog samostana u Hvaru ...

gariful-20ali i Abi Shalabi, predsjednik udruge hrvatskih restoratera.


altJedini problem je bio hladni zapadnjak koji se na otvorenoj terasi uvlačio pod kosti, ali i tome smo doskoćili dekicama koje je pripremio restoran, a neki, kao Ivo Šodan, odlučili su se zagrijati i iznutra toplim i mirisnim dimom vrsne cigare.