Sv.Klement je najveći otok u skupini Paklinskih otoka, arhipelaga koji se smjestio južno od grada Hvara, arhipelaga zbog kojeg je Hvar i postao ovakva turistička destinacija kakav je danas. Na Sv.Klementu sa sjeverne strane je uvala Palmižana, prirodna luka, idealno sidrište u kojem se nažalost (bar što se mene tiče) smjestila marina. Na južnoj strani je uvala Vinogradišće, na sreću još uvijek pošteđena marina, marinica, plutača i plutačica (ali pitanje je samo do kada). Između Vinogradišća i Palmižane je raj na zemlji, dio otoka Sv.Klementa pretvoren u oazu egzotičnog bilja, umjetničkih instalacija i gastronomskih destinacija. Kako su se u svemu tome snašli Gastronauti možete vidjeti u foto reprtaži. U svakom slučaju, moj je prijedlog da ovaj dio otoka Sv.Klement svakako posjetite.

alt
Između uvala Palmižana na sjeveru i Vinogradišća na jugu smjestio se jedinstveni prostor restorana Meneghello.

alt
Restoran Meneghello je istovremeno i izložbeni prostor ...

alt
u kojem brojni umjetnici koji su pohodili Sv.Klement izlažu svoja umjetnička djela ...

alt
nastala na Sv.Klementu, ali i izvan njega, ...

alt
ali i umjetničke instalacije kao što je ovaj kamenom pokriveni krov, ...

palmizana 6
ili umjetnički kavez za ptice.

palmizana 5
U svakom kutu prostora vreba vas neko malo ili veliko umjetničko djelo, uglavno inspirano Sv.Klementom. 



alt
S druge strane restoran Meneghello je i gastronomska oaza,

alt
Umjetnički i gastronomski dio ovog dijela Sv.Klementa nastao je zahvaljujući 'dobrom duhu' Palmižane gdji. Dagmar Meneghello.

alt
Na svakom koraku je kontrast između modernog i starog, kao i ovdje gdje su na stolu zajedno prozračne forme modernog  umjetničkog  porculanskog posuđa i starog etrušćanskog posuđa koje je pronađeno ovdje na domak Sv.Klementa.

alt
Etrušćansko posuđe je izronio pokojni suprug gdje.Dagmar. 

alt
Dio je muzejske zbirke malog muzeja podvodne arheologije koja se upravo obnavlja u okviru objekata restorana Meneghello

palmizana 12
Prostor uvale Vinogradišća je poseban i inspirativan, pa smo upravo svjedočili i snimanju modnog kataloga sportske odjeće.

alt
Na Sv.Klementu sve je posebno, pa čak i akvariji svjetle neobičnim svjetlom.  U njima istina nema riba, ali zato ima desetke različitih vrsta bilja, a za razliku od običnih akvarija tekućina ovog akvarija je pitka, a kažu i ljekovita (u malim količinama).

alt
Ručak u restoranu Meneghello bio je na temu Plavi i zeleni vrtovi Palmižane. Počelo se sa slanim inčunima s domaćim kaparima, 

alt
pršutom od tune,

alt
i salatom od hobotnice s domaćom salatom začinjenom domaćim limunima.

palmizana 17
Kao predjelo tu su još bile i bruskete s rajčicama i bosiljkom, te bruskete s rajčicama, slanim sirom i inčunima. 

alt
Stol obilja u restoranu Meneghello. Posebno je zanimljivo što je cjelokupno povrće ubrano u krugu od 150 metara od restorana, a ribe su uhvaćene u akvatoriju otoka Sv.Klement.

alt
U drugom slijedu su slijedile

alt
domaće divlja šparoge s domaćim jajima,

alt
neobično ukusan carpacio od mola ...

alt
začinjen domaćim limunima i motarom.

alt
a uz njega su se izvrsno slagali i sirovi škampi. Ako ih nikada niste probali probajte ih, ovo je meni bilo najdraže jelo.

alt
Crni rižoto od Sv.Klementske sipe je bio posebno ukusan (i crn),

palmizana 25
a domaća palenta sa šparogama i šalšom, neobično ukusna i mirisna.

alt
Glavno jelo je bila divlja tuna na grillu.

alt
Ulovljena dan prije, taman dovoljno da malo odleži. Domaće maslinovo ulje, malo suli, malo para i vrući grill. Ne treba ti više ništa, ...

alt
osim možda malo povrća na žaru.

alt
Grill majstor u svom ambijentu.

alt
Uz to se idealno uklapala salata od domaćeg krompira, ...

alt
salata od salate s gorkim naračama i lavandom

alt
domaći mladi bob i blitva s koromačem.

alt
Cjeloviti tanjur glavnog jela, svega po malo.

alt
A kao slastica pana-kota s prelivom od lavande ...

alt
kolac od rogača s đemom od gorkih naranča i torta od čokolade.

palmizana 36
Svega ovoga ne bi bilo bez Dagmar Meneghello,

alt
ali i bez simpatičnih djevojaka koje su ovo ljeto postava restorana Meneghello.

alt
I na kraju zahvale:

Siniša Križanec nadahnuto govori o gozbi u Palmižani i ulozi gastronomije u turizmu.
 


Kako izgleda Palmižana u jeku proljeća prića Dagmar Meneghello.
 


alt
Iako je ova kolektivna slika je snimljena da dolasku, ja sam je ostavio za kraj. Siguran sam da će posjet otoku Sv.Klement svim članovima udgruge Gastronauti ostati u dugom sjećanju.