Posljednji dan boravka Gastronauta na Hvaru uključivao je posjet OPG Žuvela, neobičnom imanju u Starogradskom polju, te nakon kratkog posjeta Vrboskoj posjet mjestu Svirče i PZ Svirče ...
Na OPG Žuvela pravi je zvjerinjak, konji, kokoše, patke, koze i magarac imena Zmago ...
Mladi vinograd je upravo počeo pupati ...
a impresivni vozni park pokazuje da danas seljaku i nije tako loše.
Sva hrana koja se servira na OPG Žuvela je domaće uzgojena. Josip Žuvela 'pater familias' upravo reže pancetu od crne slavonske svinje.
Prostor je pozitivne energije ...
i u njemu se osjećaš super opušteno.
OPG Žuvela nam je ponudio marinirane trilje (prvi put sam ih jeo i bile su ok),
marinirane inčune i
slane inčune koji su osnovno proizvod obiteljske tvrtke Žuvela,
a isključivo za izabrane goste nudi i domaću pancetu i salamu od crne slavonske svinje ...
i polutvrdi kozji sir. Sve je bilo i više nego ukusno. Vidi se da je domaće, proizvedeno s ljubavlju i iskustvom.
Slijedila je ukusna salata od muzgavaca s domaćim češnjakom šarcem ...
i na kraju domaća sirnica s pjenicom od bjelanjka ...
majstorsko djelo domaćice gđe. Elije Žuvela (desno) u kojem je posebno uživala Dobrila Gotovac Stipaničev.
Nakon OPG Žuvela slijedio je kratki posjet Vrboskoj koja je s jedne strane pitoreskna,
a s druge strane zeleni udar u oko. Svi smo zaključili da bi u tradicionalnim dalmatinskim mjestima trebalo ograničiti i boje fasada.
Druženje Gastronauta na Hvaru je završilo posjetom PZ Svirče gdje je direktor Andrija Carić najprije ponudio ...
mirisno desertno vino Hadrijan, koje SE NE SMIJE ZVATI PROŠEK. Ja sam mu predložio da to i napiše na etiketi.
Nakon laganog ručka slijedilo je i kušanje maslinovih ulja najvećeg hvarskog uljara, pjesnika i kompozitora Ivana Lučića Kompozitora.
Na slijepo kušanje ponuđeno je 5 autohtonih sorta maslinovog ulja. Sva su bila toliko dobra da je svejedno koje je pobjedilo,
ali baš o njemu govori uljar Ivan Lučić Kompozitor
I na kraju vozni park mjesta Svirče. Istina svi su bez registracije, ali zar je to važno ...