Prvo druženje Gastronauta u 2016.godini bilo je u malo, ali poznatom mjestu Ozlju i njegovoj okolici. Domaćini su bili Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema druženja je i bila'' Involvacija janjetine u povijest gasronomije Ozlja'' što je i bilo dokumentirano i kroz 8 sljedova od janjetine. Dodatne Gastronautske teme su bili Ozaljski tradicijski doručak - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa, a druženje je uključivalo i studijske posjete OPG-ovima i vinarijama ozaljskog kraja. Ovu prvu kratku foto priču posvetiti ćemo janjetini restorana Žganjer. Uz ukusna jela od janjetine izvrsno su se sljubila vina Kutjevo, Zigante i Zdjelarević wine selection.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-1.jpg)
Restoran Žganjer se nalazi u selu Jaškovu pokraj grada Ozlja, 10-ak kilometara od Karlovačkog izlaza s auto ceste za more.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-2.jpg)
Ne nalazi se negdje uz put, pa da mu klijentelu čine usputni gosti. Do restorana sa ljudi smišljeno zapute znajući da je restoran Žganjer već godinama referentna točka u Hrvatskoj za otočku janjetinu.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-3.jpg)
Osnovan je još 1974. godine, a i sami grb restorana kaže da je temelj ponude restorana mlada janjetina s otoka Paga ili Krka, morski specijaliteti i izvrsno vino. Vlasnik restorana Ivan Žganjer osim restorana ima i mesnicu, te osobno odlazi na otoke Pag i Krk u potrazi da dobrom otočkom janjetinom. Filozofija restorana je od janjetine iskoristiti što se god može više, a to se vidjelo i u jelovniku koji je restoran pripremio za druženje Gastronauta - 8 slijdeova od janjetine i janječih iznutrica.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-4.jpg)
Druženje je izvrsno vodila treća generacija restorana Žganjer – Lidija Žganjer Gržetić.
Pozdravna riječ gradonačelnice Gordana Lipšinić:
Gradonačelnica Gordana Lipšinić o baštini Ozlja:
Gradonačelnica Gordana Lipšinić o kuharici Zrinjski - Frankopana:
Ivan Žganjer o restoranu Žganjer:
Karin Mimica o druženju Gastronauta u Ozlju:
Somelijer Drago Humski o vinima Kutjevo:
Giancarlo Zigante o vinima Zigante:
Davor Zdjelarević o ideji disperzirane vinarije:
Za muzički dio druženja pobrinula se mlada gitaristica Doris Brajković iz Ozlja:
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-5.jpg)
ali i KUD iz Ozlja ...
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-6.jpg)
pojačan najmlađom generacijom u slikovitim nošnjama ozaljskog kraja.
Ozaljske narodne pjesme ...
i narodni plesovi:
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-7.jpg)
Dobrodošlica uz Uštipke punjene janjetinom i Zdjelarević Wine Selection (ZWS) Žlahtinu iz 2015.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-8.jpg)
Delikatesna janjeća pašteta s notom domaće marmelade od divlje kupine na tradicionalnoj beskvasnoj pogači uz Malvaziju 2014. Zigante
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-9.jpg)
Kuhana janjetina i slatko zelje uz Rose 2014 Zigante.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-10.jpg)
Janjeća kobasica s hrenom uz ZWS Sauvignion 2014.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-11.jpg)
Janjeća jetrica na jaškovski (s kolutovima ozaljskog eko luka i bakinim sirom s vrhnjem) uz Kupažu cabernet sauvignona i merlota Zigante iz 2014.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-12.jpg)
Zapečeni fileki sa sirom i žgancima od brašna iz Matinog mlina uz ZWS Plavac reserva 2013.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-13.jpg)
Janjetina na način ozaljskih plemića (u crnom vinu i cimetu s njokima od mladog špinata, đumbira i ribizla), salata od cikle uz Gotho pinot crni 2012. Kutjevo.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-17.jpg)
Mlada krčka janjetina s ražnja s aromom autohtone bukovine, zlatne krumpirove polovice s povrćem zapečene na domaćoj masti
svježe ubrana zelena mješanca s grahom začinjena bučinim uljem i jabučnim octom uz Vrhunsku graševinu 2015. Kutjevo.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-14.jpg)
Janjetina se duglo pekla u Žganjerovom vozilu za pečenje janjetine ...
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-15.jpg)
na autohtonoj bukovini, tako da je zbilja imala poseban okus, jedan od najboljih koji sam probao.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-16.jpg)
Otočka janjetina je zaštitni znak restorana Žganjer zahvaljujući Ivanu Žganjeru koji ovaj posao radi više od 35 godina.
{youtube}mbwR38TOC0A{/youtube}
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-18.jpg)
I na kraju Torta Katarine Zrinske - kolaž ozaljskih okusa ...
O torti Katarine Zrinski
{youtube}oEUATvCx0lU{/youtube}
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-19.jpg)
Specijalna torta od 12 slojeva s 30 biranih sastojaka uz koju se izvrsno slagao Maximo bianco 2013. iz Kutjeva.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-20.jpg)
Ivan Žganjer i gradonačelnica grada Ozlja g.Gordana Lipšinić.
![](/images/2016/Gastronauti-Ozalj-1/Ozalj-1-21.jpg)
U torti su posebno uživale Hermina i Alma ...
Za pjesnički ugođaj druženja pobrinuli su se sirar i pjesnik Ivan Gligora s otoka Paga,
{youtube}C-7f1QKasEY{/youtube}
ali i Budimir Žižović iz Pule s pjesmom Erotikon ...
{youtube}ejflvk-2VA8{/youtube}
ali i Voljen Grbac s pjesmom ''Tko te ima taj te nema''
{youtube}CJQowqhDqlQ{/youtube}