Prvo druženje Gastronauta u 2016.godini bilo je u malo, ali poznatom mjestu Ozljui njegovoj okolici. Domaćini su bili Grad Ozalj i obitelj Žganjer koja je među Gastronautima i 100 vodećih hrvatskih restorana već 19. godina. Kako je kuća Žganjer u cijeloj Hrvatskoj poznata po svojoj vrhunskoj janjetini i načinu poslovanja na koji je od ove otočne namirnice napravila i svojevrsni brand ozaljskog kraja, glavna tema druženja je i bila'' Involvacija janjetine u povijest gasronomije Ozlja'' što je i bilo dokumentirano i kroz 8 sljedova od janjetine. Dodatne Gastronautske teme su bili Ozaljski tradicijski doručak - Gospodarov fruštik i Štrudla za Guinnessa, a druženje je uključivalo i studijske posjete OPG-ovima i vinarijama ozaljskog kraja. Ovu prvu kratku foto priču posvetiti ćemo Gospodarovom fruštiku i Štrudla za Guinnessa.
Gospodarov fruštik je projekt osmišljen kako bi se obnovili običji blagovanja doručka iz doba Zrinjski - Frankopana.
Obitelj Žganjer se od početka uključila u projekt, pa je gospođa Žganjer još od ranog jutra prikupljala lokalne proizvode ozaljskog kraja. Ideja je da se za doručak služe samo namirnice proizvedene u ozaljskom kraju.
O gospodarevom fruštuku:
{youtube}_sDY9qrkokw{/youtube}
Treća generacija obitelji Žganjer, gđa.Lidija Žganjer Gržetić je od početka u projektu.
Doručak uključuje lokalne suhomesnate proizvode ...
uz neizostavnu domaću mast i slatku crvenu pariku,
mladi sir, vrhnje, tvrdo kuhana domaća jaja, tri vrste sira s dodacima,
domaće ukiseljene namirnice,
papriku, feferone, krastavce, grah,
ali i topla jela: kajganu sa slaninom, instanu janjeću jetricu, domaće žgance ...
i naravno slatka jela kao što su ...
domaća tjestenina s orasima i
neizostavni štrudel koji je ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda.
Za doručak je poslužen slani štrudel od sira ...
i slatki od jabuka.
Dan prije održana je i radionica o pravljenju štrudela koju je vodila majstorica teta Marica (Marica Vrbančić),
a u razvlačenje tijesta su se uključili i gosti.
Razvlačenje štrudela:
{youtube}Asb-XbYzezI{/youtube}
Napunjeni štrudel spreman za pečenje.
I na kraju gospođa Žganjer s tipičnim tanjurom Gospodarevog fruštuka.