Članovi kluba Gastronaut posjetili su početkom studenog Slavoniju i to Našice i Baranju. Domaćini su bili TZ županije osječko-baranjske,  TZ Našice, hotel Park i restoran Dvorci Slavonije Našice, Park prirode Kopački ritrestoran Kormoranrestoran Josić, vinarija PP Orahovicapodrumi Kusić i vinoteka Vinita.  Zadnji dan boraka u Hotelu Park bio je posvećen gastronomiji vitezova temparskog reda.  Nekad davno Našice su bile važano odredište vitezova templara. Njihovih dvoraca više nema, ali ostale su brojne legende, ali i recepti iz nekadašnje templarske kuhinje. 

O vitezovima templarima snimljeni su brojni filmovi, o njima kruže i brojne legende, a malo ljudi zna da oni, na neki način, postoje i danas kao udruga moralnih ljudi koji nastoje pomoći svojim bližnjima. Više o templarima možete pročitati u tekstu iz časopisa Politika+, a u kratkoj foto reportaži naš posebni naglasak će biti na rekonstrukciji templarskog menija starih našičkih templara koji je rekonstruirao i osmislio Ivan Orban, šef ugostiteljstva Hotela Park. 

Hrvatski temparski red pripada međunarodnom viteškom redu OSMTH KTI, što znači 
Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani Knights Templar International, jedan od tempalrskih redova ponovo osnovanih 1945 od Antonio Campello Pinto de Sousa Fontes (1878–1960) u Portugalu, nakon što je red bio zabranjen od nacista tijekom drugog svjetskog rata. Ako vas zanima više o temparima ovog reda možete pronaći OVDJE i OVDJE.

Veliki Prior Republike Hrvatske temparskog reda je dr.sc.Đuro Črnjak. 

Veliki Prior govori o današnjim templarima


Prezentaciji hrvatskih templara nazočili su i drugi templarski uglednici, Dean Sedlaćek, Veliki Kancelar, Vedran Obučina i Mladen kajganić, Vitezovi templarskog reda ...

što su vrlo pažljivo slušali članovi udruge Gastronauti.

Veliki Prior Hrvatske i Najveći Prior tempalrskog reda OSMTH KTI u živopisnim temparskim kostimima.

Templarski tradicionalni grb gdje dva junaka zajedno jašu na konju.

U Hrvatskoj je puno templarskih spomenika, uglavno slabo valoriziranih i slabo turistički iskorištenih.

U duhu turističkog korištenja templarskih tradicija hotel Park u Našicama je priredio vrlo maštoviti templarski doručak koji je rekonstruirao i osmislio Ivan Orban, šef ugostiteljstva Hotela Park. Na stolu se našlo:

pečena domaća kobasica

knedle sa šljivama,

bijeli žganci sa špekom,

tačke s pekmezom od šljiva,

domaća švargla,

pečena bundeva,

pogačice sa čvarcima,

i naravno kulen, bez kojeg je u Slavoniji bilo koji obrok nezamisliv. Navede li vas put u našice i hotel Park, pitajte za templarski doručak, mislim da će vam rado izači u susret ...