Članovi kluba Gastronaut posjetili su početkom studenog Slavoniju i to Našice i Baranju. Domaćini su bili TZ županije osječko-baranjske, TZ Našice, hotel Park i restoran Dvorci Slavonije Našice, Park prirode Kopački rit, restoran Kormoran, restoran Josić, vinarija PP Orahovica, podrumi Kusić i vinoteka Vinita. Zadnji dan boraka u Hotelu Park bio je posvećen gastronomiji vitezova temparskog reda. Nekad davno Našice su bile važano odredište vitezova templara. Njihovih dvoraca više nema, ali ostale su brojne legende, ali i recepti iz nekadašnje templarske kuhinje.
O vitezovima templarima snimljeni su brojni filmovi, o njima kruže i brojne legende, a malo ljudi zna da oni, na neki način, postoje i danas kao udruga moralnih ljudi koji nastoje pomoći svojim bližnjima. Više o templarima možete pročitati u tekstu iz časopisa Politika+, a u kratkoj foto reportaži naš posebni naglasak će biti na rekonstrukciji templarskog menija starih našičkih templara koji je rekonstruirao i osmislio Ivan Orban, šef ugostiteljstva Hotela Park.
Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani Knights Templar International, jedan od tempalrskih redova ponovo osnovanih 1945 od Antonio Campello Pinto de Sousa Fontes (1878–1960) u Portugalu, nakon što je red bio zabranjen od nacista tijekom drugog svjetskog rata. Ako vas zanima više o temparima ovog reda možete pronaći OVDJE i OVDJE.
Veliki Prior Republike Hrvatske temparskog reda je dr.sc.Đuro Črnjak.
Veliki Prior govori o današnjim templarima
Prezentaciji hrvatskih templara nazočili su i drugi templarski uglednici, Dean Sedlaćek, Veliki Kancelar, Vedran Obučina i Mladen kajganić, Vitezovi templarskog reda ...
što su vrlo pažljivo slušali članovi udruge Gastronauti.
Veliki Prior Hrvatske i Najveći Prior tempalrskog reda OSMTH KTI u živopisnim temparskim kostimima.
Templarski tradicionalni grb gdje dva junaka zajedno jašu na konju.
U Hrvatskoj je puno templarskih spomenika, uglavno slabo valoriziranih i slabo turistički iskorištenih.
U duhu turističkog korištenja templarskih tradicija hotel Park u Našicama je priredio vrlo maštoviti templarski doručak koji je rekonstruirao i osmislio Ivan Orban, šef ugostiteljstva Hotela Park. Na stolu se našlo:
pečena domaća kobasica
knedle sa šljivama,
bijeli žganci sa špekom,
tačke s pekmezom od šljiva,
domaća švargla,
pečena bundeva,
pogačice sa čvarcima,
i naravno kulen, bez kojeg je u Slavoniji bilo koji obrok nezamisliv. Navede li vas put u našice i hotel Park, pitajte za templarski doručak, mislim da će vam rado izači u susret ...