Članovi kluba Gastronaut posjetili su početkom studenog Slavoniju i to Našice i Baranju. Domaćini su bili TZ županije osječko-baranjske, TZ Našice, hotel Park i restoran Dvorci Slavonije Našice, Park prirode Kopački rit, restoran Kormoran, restoran Josić, vinarija PP Orahovica, podrumi Kusić i vinoteka Vinita.
U okviru posjeta Baranji nezaobilazan je i posjet malom selu Zmajevac. Zmajevac koji se idealno uklapa u značenje riječi Baranya, što bi na mađarskom trebalo značiti ''majka vina''. Dvije ulice nastale u voderinama, dva ''surduka'', jedan zovu katolički, drugi reformatorski, zato što je na početku jednog katolička, a na početku drugog reformatorska crkva. U surducima su ''gatori'' - vinski podru koji se kopaju horizontalno iza kuće, ravno u pješćano brdo. Gatori su tu stoljećima, a danas su više manje obnovljeni i u njima su prestižni baranjski vinski podrumi. Gastronauti su posjetili dva, manji podrum Kusić i najveći Zmajavski gator - podrum i vinariju Josić. Kod Josića pet je gatora međusobno povezanih, pa je bilo dovoljno mjesta da se u njima osim podruma i vinarije smjesti i izvrstan restoran u kojem je održana i druga gastronomska večer na temu patke.
Podrum Kusić se nalazi visoko u katoličkom surduku. S prednje strane je kuća, a u produžetku nje je Kusićev gator.
Vlasnik podruma Kusić gospodin Kusić, inače po osnovnom poslu građevinar, ali danas sve više i vinar.
Vinar Kusić govori o porijeklu prezimana Kusić i kako se uopće našo u Baranji.
Dekor podruma Kusić su i vezeni ukrasne krpe koje su nekada ukrašavale svaku kuhinju.
U kušaonici Kusić osim dobrih Kusićevih vina probali smi i izvrsne baranjske orahe.
Malo ispod Kusića je i najveća vinarija u Zmajevcima. Damir Josić je još 1999. g. kupio prvi gator, a danas ih ima pet. U jednom od njih je i prodaja Josićevih vina ...
kojih ima svih vrsta od Graševine Josić, Chardonnay Josić, preko Šilera Josić, Cuvee Josić, Cabernet Sauvignon Josić do izvrsnog Rosea Josić.
Vina se čuvaju u Josićevim gatorima ...
koje od restorana djeli samo staklena pregrada ...
pa se iz gatora vidi i veselo društvo u Josićevom restoranu u kojem je služena i druga večera ne temu patke.
Počelo je od carpaccia od dimljenih pačjih prsa na podlozi od rikole sa slanim sirom uz Chardonnay Josić.
Drugi slijed je bio perkelt od patke s tijestom sa sirom i slaninom uz Baranjski Šiler Josić.
Nakon toga je slijedio gulaš od divljači sa domaćim njokima uz Cuvee Josić
te punjena pačja prsa s ljutim mlincima u umaku od crvenog vina sa sotiranim povrćem i njokima uz Cabernet Sauvignon Josić
i na kraju knedle sa šljivama uz ...
Rose Josić.
Uz ovako dobro osmišljenu trpezu i izvrsna josićeva vina raspoloženje u josićevom gatoru je naravno bilo na visini. Ako vas put navede u Baranju svakako posjetite Zmajevce i vinariju i restoran Josić. Nećete pogriješiti, ponuda jela je posebna, a uz to naglašavamo da je u josićevom restoranu cijena josićevih vina ista kao u maloprodaji, pa za vrlo prihvatljivu cijenu možete uživati u izvrsnim baranjskim vinima.